Солакова суспензија не значи ништа, ако ће систем остати исти, а афере се само гомилати

Влада Федерације БиХ суспендовала је данас директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака. Одлука је донесена након афере "Респиратори", која је узбрукала јавност, а која је притом још једном оголила реалност у којој живимо. 

Sara Velaga / 12. мај 2020

Тамо гдје подобни набављају неупотребљиве респираторе, а од пандемије се ствара пословна прилика за набавке свих неопходних ствари, оваква вијест изазове искључиво једно питање. Шта даље? Хоће ли се читав ланац људи суспендовати и јесмо ли свјесни колико потенцијалних „Солака“ има у БиХ? 

Недуго након информације о смјени, стигла је и она готово уобичајена за наше друштвено „уређење“. Солак ће добијати пуну директорску плату, без обзира на суспензију. Ето примјера и министру Кошарцу, који ће моћи одахнути након афере „Корона партy“, јер чак и да изгуби позицију, примања неће

Истовремено, премијер Федерације Фадил Новалић изјавио је да у том ентитету имају дупло више изгубљених радних мјеста, али и дупло више укупно запослених од Републике Српске. Што је, објективно гледано, нула, а то је уједно и оцјена живљења у комплетној БиХ.

Само дан прије тога, Бакир Изетбеговић, предсједник СДА и замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, коментарисао је рад Фадила Новалића изјавивши: „То што Фадил не зна ставити маску није разлог да се реални резултат доведе у питање“.

А "реалне резултате", након свих наведених изјава, сувишно је и коментарисати. 

Колико, заправо, у систему има „Солака“ и шта можемо научити након свих афера за вријеме пандемије, за БУКУ је коментарисао новинар Ајдин Камбер, наводећи како ово није први пут да владајући политичари у БиХ искориштавају ванредне ситуације како би отимали новац грађана у БиХ. 

„Намјештени тендери, избјегавање процедура и закона, ненамјенско трошење новца, склапање сумњивих уговора и послова и остале сличне радње су омиљена занимација овдашњих политичара и тајкуна у протеклих неколико деценија. У држави у којој човјек заврши у затвору за метар дрва, док су слободни они који су отели милионе, ванредне ситуације, попут епидемије коронавируса, дођу им идеално за обављање бројних незаконитих радњи, далеко од очију јавности.“

Додаје да смо свједоци да се протеклих дана нижу бројне афере, гдје су у изузетно нетранспарентним и сумњивим радњама нестале или узалудно потрошене десетине милиона марака - новац грађана ове земље. 

„Новинари су урадили одличан посао у протеклом периоду у разоткривању бројних криминалних радњи, иако су им власти на све могуће начине настојале отежати посао. Владе и кризни штабови су одржавали пресс конференције без присуства медија, на новинарска питања достављена путем е-маила и она која им се нису свиђала не би ни читали ни одговарали, на догађаје су позивали одабране медије, а током полицијског сата, многи новинари се нису могли кретати, ни извјештавати. Упркос томе, медији су открили бројне незаконитости у протеклом периоду, а за многе никада нећемо ни сазнати."

Сада су, према његовим ријечима, на реду тужилаштва и судови, а ово представља велики тест за њих на којем ће се видјети у којој мјери су независни, да ли ће спровести истраге до краја и хоћемо ли у коначници имати судски епилог и кривце. 

„Поставља се и питање ко је све био укључен у посљедње афере и намјештене послове и код кога је завршио новац грађана и да ли ће и овај пут некажњено проћи главни актери пљачки грађана. Смјена или суспензија било кога не значи ништа уколико се ствари не буду мијењале из коријена, јер ће доћи можда и гори.“

Закључује да само систематска промјена, поштивање закона, независно тужилаштво и судство, па и излазак грађана на изборе и промјена досадашње гарнитуре на власти, могу довести да малих помака. Иначе ћемо ускоро гледати наредне епизоде бесрамних пљачки грађана. 
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.