Шолц ће бити канцелар, договорено формирање њемачке владе

Три водеће партије у Немачкој - Социјалдемократе (СПД), Зелени и Либерали (ФДП), потписали су договор о формирању тропартијске владе, на чијем ће челу бити лидер СПД-а Олаф Шолц.

Nova.rs / 24. новембар 2021

 

„Семафор је упаљен“, рекао је Шолц, чиме је званично отпочела процедура формирања прве постмеркеловске владе.

Немачка ће добити такозвану „семафор“ коалицију, коју ће чинити СПД, ФДП и Зелени. Странке су договориле и расподелу министарстава, која показује да ће социјалдемократе добити канцелара и шест министарских фотеља, Зелени пет, а Либерали четири.

Странка Олафа Шолца добиће канцеларску позицију, као и чланове кабинета предводника владе. Поред тога, социјалдемократе добијају и министарство одбране, министарство грађевинарства, министарство за рад и социјална питања, министарство здравља и министарство за економски сарадњу.

Зелени ће бити на челу министарства економије и климе, министарства спољних послова, министарства породице, министарства пољопривреде и министарства животне средине. Либералима је поверено вођство над министарством финансија, министарством правде, министарством саобраћаја и министарством просвете и истраживања.

Завршна седница коалиционих преговора почела је јутрос, а сада је договор финализован. Странке су најавиле да ће Шолц представити споразум заједно са шефовима СПД-а и лидерима Зелених и ФДП-а.

Договор ће бити стављен на разматрање ширим партијама, при чему Зелени планирају да консултују све своје чланове, док је СПД већ заказао ванредну партијску конференцију за 4. децембар, на којој ће одлучити да ли ће прихватити коалициони споразум. ФДП планира да уради исто на својој партијској конференцији 5. децембра.

Уколико све странке то одобре, Шолц ће бити изабран за канцелара у недељи која почиње 6. децембра, држећи се планираног временског оквира странака.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.