СОС КУМСТВО: Помозимо дјеци којима живот у старту није подијелио најбоље карте

Уљепшајте нечије дјетињство

Tatjana Čalić / 03. август 2021

 

СОС Дјечија села у Босни и Херцеговини већ пуних 25 година брину о стотинама малишана без одговарајуће родитељске бриге. СОС маме, СОС тете, те цијели стручни тим психолога и социјалних радника настоје дјеци омогућити топло породично окружење, љубав, осјећај припадности, али и прилику за бољу будућност.

А уљепшати њихово дјетињство може и сваки грађанин/ка БиХ, путем пројекта СОС кумови. 

Лејла Турчило, професорица на Факултету политичких наука у Сарајеву је прије 15 година одлучила постати кума СОС Дјечијег села. У идеји кумства препознала је могућност свог доприноса развоју и образовању младих људи који тамо одрастају. „Међу мојим студентима има и оних који су одрастали у СОС Дјечијим селима и сматрала сам да је важно да подржим дјецу и младе који су без родитељског старања кроз свој мали допринос. Ја кумство видим не као донацију него као улагање у будућност дјеце и младих у СОС Дјечијим селима. Оно што ми се допада је да сам редовно у комуникацији са СОС Дјечијим селима, која Кумове обавјештавају о својим активностима, тако да имам повјерења да је процес транспарентан и да заиста својим кумством припадам тој СОС породици“, прича за БУКУ професорица Турчило. Додаје да новац који донира СОС дјечијим селима БиХ није велики, али сматра да је важно да однос узајамне бриге и сарадње траје, односно да дугорочно подржава њихов рад. 

„Ово искуство ме промијенило тако што сам освијестила колико је важно да ми који смо имали прилике у животу за квалитетно одрастање, образовање и живот такве прилике пружимо дјеци која их по рођењу нису добила. Промијенило ме и тако што знам да чиним нешто добро за младе и за БиХ коју ће ти млади сутра кад буду квалитетни образовани људи чинити бољом“, закључила је наша саговорница.

Кумство је пројекат који подразумијева континурине мјесечне донације за 30 СОС породица и 215 дјеце и младих колико их борави у два СОС Дјечија села која дјелују у БиХ.

Ова подршка, каже Ана Чабаркапа, портпаролка СОС Дјечијих села, је јако важна како би се животи дјеце без родитељског старања мијењали на боље и пружили им дјетињство које свако дијете заслужује. Пројекат реализују скоро 15 година и истински су поносни што је много Кумова који их и данас подржавају, а придружили су им се одмах на почетку. 

"Поред Кумова који годинама својим донацијама подржавају СОС породице, свакодневно се нашем кругу пријатеља придружују и нови донатори који разумију нашу мисију да сваком дјетету пружимо топли дом.  Кумови су заиста посвећени у својој намјери да помогну дјеци без родитељског старања, тако да нам се јаве и када промијене адресу становања, презиме… јер им је важно да остану у контакту и добију писма од нас. А чак нам поједини Кумови понекад шаљу и фотографије своје породице, како бисмо и ми њих поближе упознали", истиче наша саговорница.

Наглашава да не постоје посебни услови који морају бити испуњени да би неко постао кум или кума. Битно је само жеља да се помогне малишанима којима живот у страту није подијелио најбоље карте,  прилике и могућности.

Ни износ донације није одређен, бирају га сами кумови. 

"Не постоје недовољне донације, сваки износ значи много. Континуирана подршка нам је важна за бригу о дјеци и младима и наши суграђани то разумију. То може бити 15, 20, 50 конвертибилних марака, онолико колико мјесечно можете издвојити да бисте помогли СОС породицама", нагласила је Ана Чабаркапа.

Новци које кумови донирају користе се искључиво за покривање текућих трошкова – хране, хигијене, школског материјала, одјеће, трошкове ваншколских активности дјеце… 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.