Сплићанка у Шведској: Онај ко је због коронавируса упао у проблеме држава ће му надокнадити 92 посто плате

Једна од ријетких еуропских држава у којој пандемија коронавируса није до краја парализирала живот јест Шведска: отворени су вртићи и већина школа, као и кафићи, ресторани, ноћни клубови, теретане, јавни базени, фризери и слични садржаји.

BUKA portal / 26. март 2020

Нема ограничења кретања, па је и јавни промет у функцији, а суговорница тпортала Маја Мосеттиг - Сплићанка која је прије неколико година на сјевер Еуропе 'побјегла од хрватског лудила' - објашњава да је најважније како нема панике

'Прије неколико дана одлучила сам погледати вијести на једној хрватској телевизији и након тога сам два дана била у страху: што од смртно озбиљних водитеља, што од драматичног тона и музике, што од катастрофичних сценарија за развој догађаја. Овдје тога напросто нема, мада је јасно да има короне. Сваког дана објављују се резултати, на данашњи дан забиљежено је око 2300 инфицираних и 42 преминула, али атмосфера на улицама је готово као прије епидемије', казала нам је Мосеттиг из Малмоа, трећег највећег шведског града.

Премда није изријеком наведено, чини се да Шведска одлучила за методу стјецања 'имунитета крда', односно прешутно пуштање да се вирус контролирано прошири међу мање осјетљивом популацијом попут дјеце, како би на колективној разини популација развила одређен ниво имунитета.

Дјечји вртићи и основне школе наставили су с радом јер је процијењено да би у супротном родитељи превише изостајали с посла, односно да би дјецу чували дједови и баке - а то би повећало социјалну интеракцију умировљеника као најугроженије скупине. Средње школе и факултети прешли су на онлине наставу.

 

'Од првог дана избијања епидемије сугерира се да старије особе не излазе из својих домова и да их млађи не посјећују, а Швеђани су изнимно стабилна и здраворазумски базирана заједница - једном кад се то објави, онда се и поштује. Не треба прогласити карантену како старији људи не би шетали по улицама, а свеједно увијек успијевају остати опуштени', каже нам ова Сплићанка.

Истина је, каже, да Швеђани у просјеку знатно више потичу самосталност, индивидуалност и социјалну дистанцу, па се у том смислу доимају хладнијима у односу на Медитеранце, но с друге стране ту је огромно повјерење у стручне и знанствене ауторитете.

'Основна премиса јест да је психичко здравље у најмању руку једнако битно као и физичко, па је главни циљ да се у друштву не ствара безразложна паника и да се не шири страх. Није точно да су безобзирни и неосјетљиви, али итекако су свјесни да ће бити грдних проблема уколико економија пропадне и зато настоје постићи баланс, мада се осјети да све помало пада, поготово у туризму и угоститељству.

Људи мање излазе и путују, али до јучер је апсолутно све радило као и иначе - а онда је стигла препорука да се избјегава заједничко 'буффет' сервирање хране и да се мало припази на дистанцу у угоститељским објектима. Њима не треба рећи два пута', додаје суговорница тпортала.

'Њихов премијер не појављује се често, али ових дана дао је изјаву да је у ситуацији око короне највећа одговорност на сваком појединцу. А они то врло озбиљно схваћају: старији остају код куће, млађи излазе нешто мање и пази се на дистанцу, али живот се одвија даље и нема никаквог страха. У граду с 300 тисућа становника још нисам видјела да нетко носи маску преко лица, а нема ју чак ни моја пријатељица која вози градски аутобус, него су само два сједала најближе њој означена као заузета. У Стоцкхолму, пак, путници улазе само на стражња врата', прича нам Маја.

'Имунитет крда' не спомињу, али препоручају да се излази вани - поготово ових дана кад је вријеме лијепо и доста људи то ради. Коме је посао упао у проблеме, држава ће му надокнадити 92 посто плаће. Све лијепо функционира, сви све знају, само што - за разлику од Хрватске - нема ни панике ни параноје. Нису они блесави, вјерујем да знају што раде', закључује Сплићанка из Шведске.

 

Преузето са Тпортал.хр 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.