СПОРАЗУМ У 5 ДО 12: Због штетних гасова БиХ годишње губи више од 2,2 милијарде евра

Савјет министара Босне и Херцеговине усвојио је Национални план за смањење емисије штетних гасова, буквално у посљедњем тренутку.

Buka tim / 19. јануар 2016

На овај начин „купљено“ је додатно вријеме за усклађивање са европским нормама, а испуњавањем тог плана не би се трпиле санкције. Као једна од санкција била би смањење рада темоелектрана у БиХ, а самим тим и смањење производње електричне енергије.

 

Фото: Штетни гасови - ТЕ Тузла

И док су грађани БиХ данима ходали са маскама на лицу, шаловима и марамама, да би се бар мало заштитили од загађеног ваздуха, вршене су посљедње припреме за усвајање и хитно слање НЕРП-а. Кључна ставка НЕРП-а  је хитно смањити емисије сумпор диоксида.

 

Према процјенама стручњака, тренутне годишње емисије СО2 у БиХ су 270,000 тона, а након имплементације овог плана биће смањене на 15,000 тона, дакле, смањиће  се на скоро 95 %. Планом се, такође, предвиђа смањење азотних оксида (НО) за више од 60% те прашине за скоро 90% од тренутних вриједности које емитују термоелектране у БиХ. ИНВЕСТИЦИЈА ОД 320 МИЛИОНА ЕВРА Предности имплементације усвојеног Плана по здравље људи и околине знатно премашују инвестиционе трошкове, а који ће бити око 640 милиона марака. „Натионал Емиссион Редуцтион План“ (НЕРП) је 10-годишњи план (2018-2028) постепеног смањења емисија СО2,НО и чврстих честица из великих постројења за сагоријевање  то јесте чија је топлотна снага већа од 50М.

 

Фото: Емисије штетних гасова

 

Велика постројења, прије свега термоелектране, су обавезна да смање емисије према обавезама из Уговора о оснивању Енергетске заједнице (ВПС која испоручују електричну енергију у мрежу) Сва велика постројења за сагоријевање су обавезна да смање емисије према важећим ентитетским правилницима.

 

Тренутне емисије имају штетан утицај на здравље људи, Респираторне и кардиоваскуларне болести, штетан утицај на околину, проузрокују киселе кише, прекомјерни садржај азота у води. Само штетни утицаји на људско здравље и околину због производње електричне енергије (екстерни трошкови) коштају много више него мјере за смањења емисија, а оне се предвиђају на око 640 милиона КМ. Радне групе за НЕРП су формиране још у фебруару, а УСАИД је, путем свог пројекта Инвестирање у сектор енергије, пружио техничку асистенцију Електропривреди БиХ, Електропривреди РС, надлежним ентиетским министарствима те Министарству вањске трговине и економских односе на изради планова за смањење емисија за четири термоелектране у БиХ. Оваква помоц УСАИД-а у изради Плана али и она у преговорима са Европским Секретаријатом Енергетске заједнице резултирали су и смањењем потребног износа за инвестиције у износу од око 50 милиона КМ. Мак Каменица, замјеник директора УСАИД-овог програма , за БУКУ је прокоментарисао тренутно стање у овом сектору. Напомиње, да план није завршен И предат, БиХ би трпила велику штету. „У случају да нисмо предали тај план, од 2018.године морали би примијенити Директиву. Све стопе које су прописане том Директивом о великим  ложиштима, морају се примијенити од тог дана. Кориштење националног плана и могућности које он даје да се та улагања мало развуку, чини ми се до 2028. Да се у том временском року морају имплементирати те мјере, каже Каменица. У случају да се не примјене мјере из плана, Каменица напомиње да  Директива ЕУ  прописује да електране које не испуне те вриједносне емисије морају смањити свој рад.

 

„Колико- то зависи од случаја до случаја. Неке електране и до пола свог рада, чини ми се око 6.000 радних сати, отприлике пола пуне производње“, изјавио је Каменица за БУКУ.

 

Он додаје да је УСАИД доста урадио у овом послу, а тренутно ради и Студију о енергетским потенцијалима у БиХ. „Радимо по многим основама. Радимо анализу инвестиционог режима и приједлог рјешења за нове инвестиције како би за инвеститоре тај процес био транспарентнији и лакши, кад желе нешто инвестирати у БоиХ. Ту помажемо домаћим институцијама и радимо с њима у партнерству да се то поједностави и приближи инвеститорима. Што се тиче емисија из великих ложишта, дакле термоелетрана, ту радимо поново са двије електропривреде: Електропривредом Републике Српске и Електропривредом Босне и Херцеговине гдје смо заједно с њима направили планове за смањење емисија које прате Директиву Европске уније о великим ложиштима. Те планове смо онда усагласили са ентитетским министарствима,  са државним Министарством вањске трговине и економских односа и заједнички са свима њима направили тај Национални план за смањење емисија који  је уствари, захтјев Европске уније“. Процедура је јасна. Ове  године енергетска заједница анализира тај план, у случају  да има неких нејасноћа или жели неке допуне. То је период за допуњавање плана и онда од 2017. почиње његова имплементација. Каменица каже и да је сарадња са енетитетским властима одлична. „Сви су свјесни проблема. Ми смо у току ове године кроз радне групе у којима су били и експерти из Електропривреда и министарстава који су надлежни за ту област, те планове и направили и из њих је проникао тај Национални план“. ИНДИКРЕКТНА ШТЕТА ВЕЋА ОД 2,2 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА Оно што је јасно, штете су велике, а највећа је ипак, по здравље људи и по пољопривредну производњу, земљиште, аерозагађења, квалитет воде... Портал БУКА је у посједу документа који је за потребе Европске енергетске заједнице урадила “Соутх Еаст Еуропе Цонсултантс”, из Београда. Резултати студије су шокантни. Босна и Херцеговина због емисије штетних гасова има екстерне трошкове  од висе 2,2 милијарде евра. У докумену под називом Студ он тхе Неед фор Модернизатион оф Ларге Цомбустион Плантс ин тхе Енерг Цоммунит урађена је комплетна анализа штетних гасова за подручје југоисточне Европе. Постоје четири велике термоелектране у Босни и Херцеговини, која се састоји од укупно 9 јединица. Укупан инсталирани капацитет је 1.775 М.

 

Фото: Индиректна штета

Све јединице користе лигнит као гориво.

 

ТЕ Угљевик, један од ЛЦП у Боснии Херцеговине, има највећу концентрацију сумпор диоксида. Већина јединице су стари преко 30 година, с временом услуга у распону од 97,000-312,000 сати. Мјере за спречавање емисија честица предузете су у већини јединица ТЕ Тузла и Какањ и у неким случајевима они задовољавају не само ЛЦПД већ и јачи стандарде емисије. У погледу смањење НО, примарне мјере су примијењене у свим јединицама ТЕ Тузла и Какањ. Осим тога, ТЕ Тузла 3 требала је  бити пензионисанау у 2015. Години,  као и ТЕ Какањ 5 у 2019. и ТЕ Тузла 4 и 5 у 2022. и 2024. Години. Студија каже И да је ТЕ Угљевик почео посао за имплементацију процеса одсумпоравање. ГРАЂАНИ СА МАСКАМА И ШАЛОВИМА И док чекамо да термоелектране почну са реализацијом, посљедице тренутне ситуације ће И даље највише да осјећају грађани. Већ скоро мјесец дана алармантно је стање у Сарајеву, Тузли и Зеници, гдје су загађујуће материје заједно са маглом формирали такву концентрацију смога да поједини грађани И не помишљају да изађу из куће.

 

У Тузли гдје раде четири блока Термоелектране грађани су више него резигнирани.

 

Фото: Магла и смог- уобичајена слика на улазу у Тузлу

 

„За нас Тузлаке не важи правило: не сушите веш у стану и на радијатору- то је штетно за здравље, јер штетније је да га сушимо на балкону. Ако мислите да га магла и смог могу адекватно осушити на ниским температурама немојте га ни прати. Па ипак, смрдљиви веш нам је најмања брига”, каже за БУКУ Ерна Кључић, новинарка И уредница алтернетивног портала оксиморон. Према њеним ријечима, најбоља ријеч за описати тренутну ситуацију у Тузли- Контаминирано- “Баш тако се осјећате: загађено, прљаво и болесно. Прозоре не отварамо, романтичне шетње су мисаона именица, из куће излазите ако морате. Тако је и с аутомобилима- вози онај ко мора, онај ко не мора вози између 12 – 14х. Временом научите возити без упаљених свјетала – упалите сва 4 и/ или позиције. Научите све облике невербалне комуникације јер не отварате уста ни да изговорите: добар дан комшији. Није свеједно када видите оно што удишете”, каже Кључићева. С друге стране, у Сарајеву су навикли на честе магле, али живот под маскама није нешто што су замишљали у свом граду. Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево саопштило је да од 30. 12. тачно у поноћ на снагу ступа План интервентних мјера у случају прекомјерне загађености зрака у КС, што подразумијева и забрану кретања аутомобила чији мотори имају норму мању од ЕУРО 3. “Загађење јесте поприлично високо. Магла није ништа ново у Сарајево, али оволике количине полутаната су ипак рекордне у историји Сарајева. 2014. Кантон Сарајево је имао око 120.000 регистрованих аута, и чињеница је да велики дио загађења доносе аути који не задовољавају норме. Одлука јесте донесена, али виђам и даље по граду ауте старије од 20 година, тако да та одлука о возилима које имају минимум ЕУРО4 норму, мислим да неће заживјети у оној мјери у којој су замишљали кантонални и градски оци”, ријечи су Ајдина Чолића. “Неку ноћ сам се дословце изгубио у насељу Брека- толико је била слаба видљивост, Знаш какав је зрак био, факат, конкретно осјетиш да тешко дишеш”, каже Чолић који је и новинар Телевизије Кантона Сарајево. Чолић напомиње да виђа пуно својих суграђанакоји ходају са шаловима преко уста и носа, а има и “раје” са оним обичним хируршким маскама. Он лично, купио је себи респираторну маску. Напомиње, ипак, да појачане вриједности штетних гасова никога посебно не забрињавају.

 

Сви се чуде загађењу или квалитету зрака, али његов је утисак да се  њих не тиче много хоће ли им то утицати на здравље или не. Случајно или не, Чолић је баш на овај начин илустровао начин размишљања многих становника. О сопственом здрављу и штетним утицајима размишљамо само кад дође један минут до 12, а и усвајање плана и његово уручивање ЕЕЗ задњи дан рока каже да ни надлежним није баш толико стало.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.