СПРЕМА СЕ ВЕЛИКИ ШТРАЈК У ЗДРАВСТВУ: Након доктора, и медицинске сестре и техничари хитно траже веће плате

Ако сада не задржимо медицинске сестре и техничаре, болницама остаје само да ставе кључ у браву.

Tatjana Čalić / 19. септембар 2019

Медицинске сестре и техничари у здравству РС-а не одустају од захтјева за повећањем плата. Траже дупло већа примања, али и усвајање сета закона који би регулисали спорна питања у здравству Републике Српске, попут Закона о сестринској дјелатности којим ће се дефинисати ко је медицинска сестра, како се школује и гдје се запошљава.

Потврдио је ово у разговору за Буку Мирко Шербеджија, предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске.
Свјесни су, наглашава, да је немогуће одмах удуплати примања здравствених радника, стога пристају на континуиран раст плата, али само уз гаранцију и јасан план када медицинари могу очекивати дупло већа примања од оних која имају сада.

Гаранција и прецизиран датум, односно мјесец када ће овдје моћи пристојно да живе од свог рада једини је начин да се медицинске сестре и техничари задрже у здравственим установама

Према ријечима Шербеджије, Синдикат има потпуну подршку Конфедерације синдиката РС, која броји 34 000 радника, а у савезу су и са Струковним синдикатом доктора медицине РС, који је највио штрајк за 1. октобар, ако им се, до тада, плате не повећају.

„Струковни синдикат сестара и техничара ће крајем овог мјесеца имати Главни одбор и тада ћемо одлучити о својим наредним корацима, односно да ли ћемо ићи у протесте или класичан штрајк у здравственим установама. О томе у овом тренутку не могу више рећи, али дефинитивно није искључен ни један законски вид синдикалне борбе“, казао је Шербеджија за Буку додајући да одустајања од захтјева нема јер ако сада не задржимо медицинске сестре и техничаре, болницама остаје само да ставе кључ у браву.

Здравствени радници су задњих година најтраженија радна снага Европе, земаља Заљева, чак и свијета.

Примања и услови које нуде су далеко бољи него у у РС, гдје медицинска сетра или техничар са платом која уз топли оброк и регрес износи око 800 КМ и пуним рукама посла тешко могу да обезбиједе егзистенцију.

За наш здравствени систем тек стижу тежа времена,  јер стране клинике све више поједностављују услове запослења радника с ових простора, тако да је и елементарно познавање језика све мање важно.

Они који не желе учити језик и отићи из државе, одлучују се за посао у Федерацију БиХ, гдје су плате пуно веће. То је посебно изражено у општинама које граниче са Федерацијом БиХ.

„Ако погледамо само рубне општине са Федерацијом БиХ, плате су и за 50 посто веће од плата у РС, што је приличан износ и добар разлога што је знатан дио сестара и техничара одлучио промјенити здравствену установу у којој ће радити“, истиче наш саговорник. 

Поређења ради примања медицинске сестре у  УКЦ Тузла износе И до 1.400, а у КЦ Универзитета у Сарајеву и до 1.700 КМ.

Колико медицинских сестара и техничара тренутно недостаје Републици Српској питање је на које нико нема одговор. Међутим овдје су саме бројке мање важне јер  је далеко већи проблем мањак професионалаца, у односу на број преквалификоване радне снаге која не зна радити овај посао.

Тренутно комплетан здравствени систем Републике Српске лежи на 60-ом и 70-ом годишту, старијих и млађих годишта нема, што понајбоље говори о бројкама медицинских сестара и техничара који су отишли из РС. Шербеджија је увјерен да смо врло близу времену када нећемо имати искусан кадар који би могао да обучи људе који се тек сусрећу са послом здравствених радника.

 „Ми тренутно имамо ситуацију да једна сестра или техничар, имају два неискусна техничара или два преквалификанта, чији рад контролишу и уз свој обављају. Значи, један професионалац ради посао за два-три, а некада и за четири човјека. И то свакодневно. На такав начин је немогуће радити  квалитетно и коректно, то је огроман напор и огроман стрес. Надаље, да би неко постао искусан техничар и да би се увео у посао, потребно  је 3 до 4 године, али тада тај кадар одлази у иностранство“, појашњава  Шербеджија посљедице вишегодишњег лошег социо-економског статуса медицинских радника у Републици Српској. 

Борба медицинара за повећањем плата траје мјесецима, а прошле године су одржали и штрајк упозорења. 
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.