СРАМНО ПОНАШАЊЕ У НС РС: Вријеђање посланице Јелене Тривић огледало примитивног друштва у којем живимо!

Мислим да се сад иде на покушај дискредитације и Драшка и мене на сваки могући начин, па и на тај који је толико морбидан...

Maja Isović Dobrijević / 24. октобар 2019

 

Илија Таминджија, посланик СНСД-а, јуче је у Народној скупштини РС грубо вријеђао посланицу ПДП Јелену Тривић, а то вријеђање није прекинуто од предсједавајуће НСРС Жељке Стојичић (СНСД), која није реаговала на испад свог страначког колеге.

Подсјетимо да је Таминджија рекао да је: "професорица Јеца заљубљена у Драшка...".

Народна посланица Јелена Тривић рекла је да се све десило у неком жару, да је господин Таминджија имао своју расправу и да је било добацивања са стране и да она није њему добацивала.

“Вољела бих да испричам цијелу позадину… Он је Драшка Станивуковића називао пропалим студентом и ја сам се окренула према њему и само рукама показала у смислу какав је то начин прозивати некога што нема факултет. Па 50 посто људи у РС има завршену средњу школу. Њему је у моменту очигледно надошла мисао да каже то што је рекао. Било је разних добацивања и раније, али он је то сад рекао у микрофон. Има разних добацивања по ресторанима на рачун жена. Међутим, овај коментар од јуче ја нисам схватила као увреду мене као жене, ја сам реаговала зашто што је то био покушај скрнављења моје породице, улажење у мој приватни живот и интиму и због тога сам реаговала”, рекла је за БУКУ Јелена Тривић.

Она је рекла да је сигурно да су многи посланици то чули и није исто оно што се чује на телевизији и оно што се чује у сали.

“Ја сам неким случајем упратила тај коментар и сама сам за себе реаговала, а послије су реаговали и други посланици из куба ПДП-а и СДС-а којима се стварно захваљујем. Да коментаришем господина Таминджију нећу, ја сам у својој реплици рекла да сам са њим завршила, у сваком смислу, нити ћу му одговарати, нити ћу му се обраћати, јер је заиста та реченица морала негдје из њега изаћи, она није могла бити смишљена у секунди. Негдје очигледно постоји амонизитет према мени, а онда када не постоје аргументи за аргументовану критику, онда се окреће на лично вријеђање. Мислим да се сад иде на покушај дискредитације и Драшка и мене на сваки могући начин, па и на тај који је толико морбидан да не могу имати коментар на тако нешто”, истакла је Јелена.

Она је истакла да у овој ситуацији не жели бити жртва, може да поднесе вријеђење, али морала је реаговати, јер се ради о њеној породици и приватном животу.

“Ради се о ономе што ја стварам и што градим. Ради се о мом имену и презимену у које ја улажем својих 36 година. Надам се да се овакве ситуације неће понављати. Осуда јавности је велика према њему и мислим да ће ово бити порука свим другима да не вријеђају на овакав начин. На увреде типа: глупа ти је дискусија, да сам се неприкладно обукла, па да је било и женско вријеђање, ја не бих реаговала и то је нешто на шта се човјек мора помирити да постоји у политици, али увреде које укључују моју породицу нећу трпити и на њих ћу реаговати, али треба ставити тачку на ово, јер је игнорисање најбољи одговор. Имам ја и оца, брата, мужа, дјевера и сви су полудјели због те изјаве. Замислите гдје би то отишло да ја то још потпирујем. Ја покушавам да смирим страсти, јер сматрам да је то моја обавеза као одговорног народног посланика”, истакла је Тривић Јелена.

Активисткиња Ана Котур Еркић рекла је да иступ народног посланика Таминджије према народној посланици Тривић изазива оправдан бијес и реакцију јавности.

Истиче да је изјава врло  безобразна, тенденциозна и некултурна, али у свом коментару на друштвеној мрежи Фацебоок подсјетила је на ранија дешавања када је на сједници на којој је било расправе о стратегији која се тиче насиља у породици, народни посланик Миладин Станић  устао и рекао, да парафразирамо: ми морамо пустити регулацију породице породици, неће нам полицајац за све излазити на терен. Котур Еркић напомиње да на ту изјаву нико није реаговао, ни посланице и посланици из опозиције или позиције и сматра да је послата порука да је прихватљиво да макнемо полицију из једног од најозбиљнијих друштвених проблема.

Јелену Тривић смо питали да прокоментарише случај насиља у породици у нашем друштву и односу полиције према овом проблему.

“Насиље у породици не треба остати у четити зида, ми смо једно примитивно друштво, ја тај став са господином Станићем не бих подијелила. Искрено, и не знам кад је то рекао, можда нисам ни била у сали, не сјећам се те изјаве. То је његов лични став са којим се ја лично не слажем. Велики је проблем што саме жртве насиља крију то што им се дешава,  друштво осуђује жртву”, рекла је посланица Јелена Тривић.

Јелену смо питали докле је могуће водити политику на овакав начин, гдје се користе коментари који су присутни на дјечијим игралиштима.

“Овај случај је доста медијски био попраћен и ако је камен пао на мене, мени је драго, али послије овога ће се сви мало запитати, па и прва ја, о томе како треба да водимо расправе и дискусије. Надам се да сцене овог типа више неће бити присутне. Парламентарни живот је такав и у многим парламентима у свијету свашта се дешава. Ово је заиста непожељно у Народној скупштини и беспотребно трошимо вријеме на овакве ствари. Ми треба да дискутујемо о законима, да разрађујемо законски систем РС и да ту дајемо свој допринос, а не да причамо једни о другима, али често се у парламетима скреће на овакве ствари и то није карактеристика Балкана, БиХ или РС. То је чест случај и у свјетским парламентима”, истакла је посланица Тривић.

Јелена је рекла да је послије успјела да поприча са посланицом Стојичић која је у том тренутку водила сједницу, али од ње не очекује никакву јавну поршку.

“Не мислим и да има неке потребе за тим. Ја не очекујем то и лично то мени не треба. Доста колега је стало у одбрану и јавност је најбоље показала своје мишљење о томе. Добила сам подршку од оних за које сам сматрала да треба да ме подрже”, рекла је у разговору за БУКУ Јелена Тривић.

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.