Срби ће блокирати пут од Дрвара према Ливну: Неће допустити прославу "ослобођења" коју организују Хрвати

Представници Одбора за заштиту права Срба у Федерацији Босне и Херцеговине позваће припаднике овог конститутивног народа да блокирају пут од Дрвара према Ливну након што је најављено да ће у Дрвару 13. септембра бити обиљежено ослобођење тог града.

Fena / 13. август 2019

Најавио је то на данашњој прес-конференцији у Сарајеву представник Одбора Ђорђе Радановић уз тврдњу да је у том граду прије рата живјело седам Хрвата те се поставља питање од кога је ослобођен, додајући да је Дрвар заправо тада окупиран град у којем су живјели већином Срби.

- То је дан када је Сплитска-гардијска бригада ушла у Дрвар, односно особе које с тим градом немају никакве везе, сматрамо то увредом. Становници опћина које су биле већинске српске (Дрвар, Грахово, Гламоч и Босански Петровац) имају само један избор сада да се одбране или да одлазе - истакнуо је.

Осврнуо се и на мигрантску кризу у Босни и Херцеговини и најаву Владе Унско-санског кантона да ће премјестити мигранте из Бихаћа у село Медено Поље поред Босанског Петровца, казавши да би то значило да се и Срби и Бошњаци из тог града требају иселити.

Подсјетио је да је на Опћинском вијећу ове опћине једногласно донијета резолуцију којом траже обуставу премјештања миграната, а Радановић тврди да је најављена и блокада путева ка Босанском Петровцу из Бихаћа.

- Сада ће мигранти из афро-азијских земаља који имају склоност ка насиљу ходати по Босанском Петровцу. Такођер, како истрајати на идеји одрживог повратка када се у повратничко насеље планира населити становништво друге вјере. То је исто када бисмо ми довели православне Копте из Египта да живе у Козарцу - појаснио је.

О свему овоме упознати су и представници дипломатског кора у БиХ.

Подржао је договор којег су потписали лидери Странке демократске акције (СДА), Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Милорад Додик, посебно дио који се односи на равноправну заступљеност народа.

То би значило, каже, да ће у Унско-санском кантону од свих запослених у органима управе бити 25 посто Срба, а у Тузланском кантону око 24 посто, док су сада од 251 државног службеника Владе ТК само четири Србина запослена.

Према посљедњем попису становништва из 2013. године у Федерацији БиХ живјело је 2,5 посто Срба, а упозорено је да би оваквим односом према њима била потпуно нарушена мултикултуралност.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.