Србија након једног политичког убиства: Народ се плаши истих ствари као и покојни Оливер Ивановић

16.јануара 2018.године убијен је Оливер ивановић. Овај чланак писан је два дана након његовог убиства

Elvir Padalović / 18. јануар 2018

Предсједник Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда” Оливер Ивановић убијен је у уторак, 16. јануара, у сјеверном дијелу Митровице испред канцеларије његове странке.

Не зна се ко је наредио убиство нити ко је директни извршилац атентата. Сви се куну у то да ће починиоци бити пронађени и изведени пред лице правде. И српска и косовска страна.

Предсједници Тачи и Вучић заједнички су поручили да ће овај гњусни чин бити разоткривен, а истовремено, када се домаћи политичари заједнички у нешто куну, онда сви остали очекују управо супротан исход.

И једни и други истовремено су кренули у невиђену хајку за непознатим починиоцем, баш као да знају, ето баш стопостотно, о коме се ради. Сви упиру прстом у једне, односно у оне друге.

На другу страну сви морамо вјеровати да ће правда побиједити и да ће сви који су укључени у организацију овог мафијашког убиства бити изведени пред лице правде. Вјерујете ли заиста да ће се то десити? Знате ли ко је убио Зорана Ђинђића, јесте ли баш сигурни да знате која машинерија је стајала иза овако помно планираног атентата на премијера Србије? Ма немојмо се лагати...

Политички и сваки други екстремисти на обе стране, у тренуцима највеће несреће по један и по други народ, нису престајали да сарађују, да међусобно шверцују, па ако хоћете и да убијају.

Митровица са својих 70 так хиљада становника постала је прави полигон за међусобну размјену различитих "добара" између српске и албанске стране. То су сви знали, на екстремисте је упозоравао и Оливер Ивановић.

Упозоравао је и говорио да му се пријети, запаљено му је ауто...И шта? Је ли ико, осим израза дубоке забринутости ишта учинио конкретно?

Хоћемо ли, наредне године писати, како осим дубоких израза саучешћа породици и Србији, нико ништа није урадио да се утврди ко је убио Оливера Ивановића?  

Филип Шварм у свом тексту "Политика најављеног убиства" у седмичнику "Време" каже како је сада већ јасно како су "екстремисти и на српској и на албанској страни – тачније мафијашки кланови и с њима спрегнута политичка инфраструктура – спремни на све како би по сваку цену заувек цементирали атмосферу страха и безакоња каква влада на северу Косова"
 

Страх је огроман


Јована Глигоријевћ, уредница "Времена" каже како је ова година требало да буде кључна за финализацију Бриселског споразума, за шта ниједна страна у преговорима није спремна. Убиство Оливера Ивановића може да изазове преокрет у преговорима, али то ћемо знати у наредним данима.

"Јуче сам цео дан провела у разговорима са људима који живе на северу Косова и сви су сагласни да овај атентат неће изазвати међуетничке сукобе, али да је страх људи који тамо живе огроман. На питање кога се плаше, одговарају скоро идентично као покојни Оливер Ивановић: плаше се екстремиста свих националности и криминалаца из Србије који ведре и облаче по северу Косова" истиче наша саговорница.

Каже да након свега што је чула, не верује у могућност некакве друштвене катарзе до које обично долази након политичких атентата. Вјерује само у то да ће на Косову обичан, поштен свијет свих националности живјети у страху, док ће моћници и криминалци свих националности цвјетати и терорисати ове прве.

Она каже да је Србија убиством Оливера Ивановића потресена, затечена и шокирана. То се види по броју људи који су палили свијеће испред храма Светог Саве у Београду.

"На друштвеним мрежама примећујем и једну врсту колективне анксиозности, прво због саме чињенице да се догодило политичко убиство, а друго, многима је ово окидач за поновно пролажење кроз трауму од убиства Зорана Ђинђића. Само, ово је другачије и додатно застрашујуће, јер је политичка злоупотреба убиства почела истог дана, чим су се огласиле и српске и косовске власти. Поверење у институције је на најнижим гранама у новијој историји и ту поново мислим и на једне и на друге. Бојим се да смо дошли у ситуацију у којој једно политичко убиство нико нити може нити жели да реши, а искрено се надам да је овај мој утисак погрешан." истиче Јована Глигоријевић из Времена.

Према ријечима Дејана Анастастијевића, новинара из Београда, Србија након овог убиства изгледа мрачно.

"Већина верује да је ово знак да се убиства враћају као метод политичке борбе. Бојим се да ово није последње" категоричан је Анастасијевић.

Он каже како ово убиство не би требало много да утиче на односе између Србије и Косова, јер је ово унутарсрпска ствар.

"Наравно, тек ћемо видети до које ће мере Београд покушати да инструментализује цео случај" каже Анастасијевић за БУКУ.

Недим Сејдиновић, предсједник Независног друштва новинара Војводине каже како је тешко за очекивати да ће бити откривен убица Оливера Ивановића, а поготово налогодавац, али свакако оно може да означи улазак у нову фазу србијанске политике и друштва, а коју ће карактерисати ликвидације "унутрашњих непријатеља".

"Тоталитарна реторика власти, извештавања главних медија, дубоко криминализовано и корумпирано друштво са великим утицајем разноразних негативних спољних утицаја, пре све Русије – погодно су тле за озбиљна и неконтролилсана крвава унутрашња превирања са несагледивим последицама не само за земљу него за цео регион" истиче Сејдиновић за БУКУ.

Истиче како је немогуће да се успоставе ваљани односи између двије земље, када се ниједна ни на тренутак није суочила са прошлошћу. У обе земље, поготово у Србији апсолутно доминирају језиви дехуманизујући стереотипи о другоме, а у све то је инволвиран и криминал озбиљних размјера.

За Ранка Пивљанина, новинара београдског Блица, Ивановић је у многоме, не само по трагичном крају, био нека врста косовског Зорана Ђинђића.

"Био је образован, толерантан, продоран, разумео се са страним фактором, нудио и спроводио решења која ће много касније бити усвајана од већине и наших власти као исправна, разумио је народ и ситуацију, њега често баш и нису. Страшно је што смо тога постали свесни након што га више нема" каже Пивљанин за БУКУ.

Србија ће, дакле, бар на нивоу државне а тек дневне политике, остати иста што се видјело и по реакцијама оног дана када је Ивановић убијен, истиче наш саговорник.

"Његова смрт је послужила да се опет укрсте копља, испале оптужбе и увреде - није их фалило ни код власти ни код опозиције, да не помињемо патолошке фантазмагорије појединих таблоида. На жалост, опет се показало да се и овако страшни догађаји користе и злоупотребљавају уместо да буду отрежњујући и мобилизирајући фактор. Србија ће наставити да се дави у исцрпљујућим омразама а Оливер ће ишчилити у забораву. Памтиће га и помињати породица и драги пријатељи" каже он.

Пивљанин каже како је ово убиство подигло тензије, привремено су прекинути бриселски преговори али они ће бити настављени.

"Не зато што то две стране жарко желе, већ зато што су на то приморани од стране међународног фактора који жели да истера своје. Имаће утицаја утолико што је, прво политички а онда и физички уклоњен човек који је могао том дијалогу дати садржајнији карактер, човек коме су веровали и Срби али и многи Албанци и човек који је разумео аутентичне проблеме тамошњег живља. Испоставиће се да је Оливер Ивановић пропуштена шанса" каже наш саговорник.
 

Славиша Лекић, Предсједник Независног удружења новинара Србије каже за БУКУ да је Србија данас, више него икад раније, једно располоћено, исцрпљено, несрећно, у страх огрезло друштво које је дефинитивно дигло руке од себе и своје будућности.

"То није ћутање због бојазни за егзистенцију ни оно претеће затишје уочи буре и ковитлаца, не: свеједност је реч која би најбоље окарактерисала стање те летаргије у којем се Србија налази.

“Знате шта је најгоре: то што је Александар Вучић, у свом овом тухом лудилу најприроднији! То вам је Србија данас!” каже Лекић

"Готово као освежење дође појава Александра Вучића, манипулативног креатора те атмосфере страха где су хајка и прогон пожељан облик политичког деловања и где убиства политичких противника, дакле и Оливера Ивановића, нису чин који се беспоговорно може искључити, како на “догађају” посвећеном убијеном Ивановића, сат времена говори о себи, нападима на себе и твитовима и коментарима оних који, тврди, мрзе – њега" каже наш саговорник.


Лекић каже да ко год да је убио Оливера, Албанац или Србин („Ако убица има српско име и презиме, он није – Србин”, сулуде су речи председника Србије), тим чином се ништа, сем тренутног захлађења односа, неће променити у “љубави” Косова и Србије.

“И никакав дијалог ту неће помоћи.Никакви бриселски или какви други споразуми.Народи су подељени, удаљени, јаз између њих је деценијски и непремостив и тек од неких других генерација се можемо наћи помаку. Политичко-мафијашка структура која сад води Косово и нацосшко-дилетанстско-рекеташка елита у Митровици и Београду неће моћи чак ни конфликт да изазову. Не зато што нису у стању већ због тога што им то није у интересу. Финансијском, пре свега” закључује за крај Предсједник Независног удружења Србије Славиша Лекић.

 

Фотографију Милована Миленковића објављујемо уз дозволу њеног аутора а она смије бити кориштена само за потребе портала БУКА. 

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.