Србијански епидемиолог Зоран Радовановић: У септембру нови талас ЦОВИД-19

Епидемиолог Зоран Радовановић је оценио да обухват вакцинације од око 50 одсто пунолетне популације Србије није довољан

BUKA portal / 30. јул 2021

 

 Епидемиолог Зоран Радовановић изјавио је данас да је Србија међу првима набавила вакцине против ЦОВИД-19, да је добро почела, али да је сада "срамно оманула" са обухватом вакцинације, јавља Анадолу Агенцy (АА).

"Били смо први у свету, а сада се приближавамо дну европске листе", рекао је Радовановић на конференцији за новинаре.

Он је указао да заварава број од око 50 одсто вакцинисаних, јер се првенствено рачунају смо одрасле особе, а да је за колективни имунитет потребно рачунати целокупну популацију.

Указао је да су вакцине на бази РНК много супериорније и да вакцина кинеског произвођача "Синофарм" слабије делује на старе, тако да је сваки други заштићен, те додао да ниједна вакцина није 100 одсто ефикасна, те да се у септембру у Србији може очекивати нови епидемијски талас.

Он је рекао да нови талас неће имати размере као претходна два, али да је вероватно да ако не буде повећан обухват вакцинације у наредних неколико недеља, Србија ће августу или у првој половини септембра имати око 1.000 новозаражених дневно.

Доцент Медицинског факултета и имунолошкиња Емина Милошевић, која се укључила преко видео линка, рекла је да особа заражена делта сојем може да зарази више људи, него људи који су се заражавали претходним сојевима, те да може да зарази седам особа.

Она је рекла да се због делта соја корона вируса подиже праг за колективни имунитет.

Упитана о трећој дози вакцине, рекла је да би свака наредна доза требало да појача имунитетски одговор и да се код заштите од других болести трећа доза давала обично шест месеци након друге дозе.

Професор Джастин Стебинг који се укључио преко видео линка рекао је да су у Великој Британији вакцине смањиле број хоспитализација и смртности, али да ће се имунитет крда врло тешко постоћи с обзиром на то да деца нису вакцинисана.

"Сигурно ћемо још дуго живети са корона вирусом, не верујем да ћемо имати пандемију", рекао је Стебинг и указао да у последњих неколико дана бројеви у Великој Британији расту.

Он је подсетио да је Израел вакцинисао 80 одсто популације и да и даље имају корону.

Упитан о вакцинацији деце, Стебинг је рекао да вакцинација код деце треба да буде дозвољена само и ако родитељи и деца то желе.

На питање о "мешању вакцина", односно вакцинацију вакцинама различитих произвођача, рекао је да студије показују и да је то делотворно, али да не би баш рекао да људи то треба да раде, већ да могу то да раде.

 

Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.