Србији дати излаз на море у замјену за дио Косова?

Србији у замјену за дио Косова треба понудити Труманов приједлог – излаз на море, изјавио је синоћ директор Института за стратешке студије у Вашингтону, Грегори Копли.

BUKA portal / 10. септембар 2019

– Када би се Србији вратио онај дио Косова и Метохије гдје је већинско српско становништво и када би био направљен коридор до западне Албаније, како би Србија добила излаз на море, што је амерички предсједник Труман и захтијевао 1919, онда бисмо имали добитну комбинацију између Србије и Албанаца, било оних са Косова, било оних из Албаније – рекао је Копли за Дневник 2 БН ТВ.

Пошто, како каже, комуникације готово да и нема између Приштине и Београда, активно треба да се укључи међународна заједница, вјероватно САД, које би на тај начин показале своју снагу, моћ и престиж на Балкану.

Копли каже да су у овом тренутку лидери на Косову схватили чињеницу да једноставно не могу да направе “државу Косово” да зависи сама од себе, тако да и њима “цуре опције” врло брзо.

– Проблеми се, када је само Косово у питању, неће тако лако и сами ријешити. Међународна признања Косова од држава широм свијета су практично изнуђена притиском и утицајем САД, посебно под Клинтоновом администрацијом, па и оним послије њега – рекао је Копли.

 

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.