Срђан Мандић за БУКУ: Национална припадност не смије бити пресудна за обављање било какве функције

Без привредника и општинска администрација може ставити кључ у браву. Тога сам итекако свјестан.

Slađan Tomić / 06. јануар 2021

 

Новоизабрани начелник општине Центар Сарајево Срђан Мандић у интервјуу за БУКУ говори о првим корацима, обећањима и промјенама. Без привредника нема ни буджета, а за БУКУ говори о могућим рјешењима за привреднике. Мандић је говорио и о рјешењу за стадион ФК Сарајево те промјени назива Улице Мустафе Бусуладжића. Мандић је одговорио и на питање да ли је, као што је то рекао Бакир Изетбеговић, општина Центар битнија од 10 других општина.

БУКА: Господине Мандићу, прошло је вријеме еуфорије, треба радити. Јесте ли спремни и који су Ваши први кораци?

Неки су већ пређени. До љета ће питку воду добити 74 домаћинства, пројекат који смо обећали током кампање и који има и практичну, али и симболичну вриједност. Наиме, право на воду, као једно од основних људских егзистенцијалних права, мора бити у потпуности испоштовано. Нажалост, у 21. вијеку још имамо дијелова општине који немају то право, што је недопустиво. На добром смо путу да почетком прољећа постигнемо коначни договор са ФК Сарајево о дуготрајном закупу стадиона што значи и врло скору адаптацију тог стадиона у један репрезентативан спортски објекат те тако испунимо и жељу навијача да поново гледају велике европске утакмице свога клуба. Свјестан економске кризе која нам слиједи нисам давао велика обећања у смислу скупих, капиталних пројеката, што не значи да их неће бити. Моја обећања тицала су се враћања достојанства грађанима и граду. У смислу наведених примјера, којих има још и надам се да ћемо их реализовати. А ствари које су веће од осигуравања темељних егзистенцијалних услова доћи ће као шлаг на торту и као нешто што је урађено и преко обећаног. И за то простора има.

БУКА: Сада када сте начелник Општине Центар, је ли она важнија од 10 других?

То је једна од најнеспретнијих и најнесретнијих политичких изјава и сажима однос СДА према овој држави, а то је контрола буджета. У смислу буджета, да, та општина има новаца колико десет неких других општина. Међутим, то јој не даје на укупној вриједности. Успомене одрастања и живота у било којем мјесту не могу се мјерити новцем и сва наша мјеста једнако вриједе и требамо се трудити да и у смислу буджета радимо на њиховом напретку а не да се јагмимо да контролишемо оне општине којима је то стицајем околности дато. Централна општина главног града било које државе по аутоматизму мора бити међу најбогатијима. Ето, имали су контролу над њом и шта су урадили? Да у буджетском смислу и даље будемо најјачи, али да по квалитети живота наших грађана не одмичемо од неких општина које имају и десет пута мање средстава од нас. Да су урадили да то богатство Центра буде видљиво и на квалитети живота и помогли друге, ја им на тој изјави не бих замјерио.

БУКА: У општини на чијем сте челу је Улица Мустафе Бусуладжића. До кад? Хоћете ли то мијењати?

Веома ми је драго да је очување тековина антифашизма И антифашистичке борбе уграђено и у “Сарајевски договор 2020”, документ који представља окосницу заједничког дјеловања Четворке на подручју Сарајева. Желим да вјерујем да ћемо у времену које је испред нас, у једној нормалној, демократској атмосфери, на бази релевантних историјских чињеница, отворити дијалог и ријешити то питање, као и нека друга. Мислим да је обавеза наше генерације, која је прошла ратни пакао деведесетих, да обезбиједи генерацији која долази стољеће без ратова. То је могуће учинити упорним дијалогом, некада исцрпљујућим, али су договор и компромис једини исправан и могућ пут. Пуно је важних, историјских личности који су задужили наш град, а који још увијек немају своју улицу. Не желим сада лицитирати именима, али сам сигуран да бисмо се, рецимо, око улице Мирзе Делибашића сви сложили, без икакве дискусије. У том правцу требамо трагати за рјешењима. Имамо толико тога што нас спаја, што нам је заједничко и на шта смо сви поносни.

БУКА: Привредници, обртници, с којима сам причао су ми казали да Вас питам хоћете ли им помоћи? Прошла општинска управа им је смањила трошкове најма простора за 10%, хоћете ли им додатно смањити трошкове?

Кроз кампању сам имао одређене контакте и очекујем да ћемо врло брзо уприличити званични састанак са представницима послодаваца те постићи конкретне договоре око трошкова најма, али и других питања. Уско ћемо сарађивати са новом Владом Кантона Сарајева и слиједити њихову стратегију. С обзиром на то да сам преко 15 година радио у приватном сектору, потпуно сам упознат са проблемима кроз које пролазе и могу им обећати да ће у мени имати партнера који ће учинити максималан напор да им помогне. Без њих и општинска администрација може ставити кључ у браву. Тога сам итекако свјестан.

БУКА: Сами сте казали прије избора да права криза долази на прољеће и да треба помоћи привредницима. Како им Ви, осим онога о чему смо причали, можете помоћи?

Прије свега, требамо на један потпуно транспарентан начин, у сарадњи са мјесним заједницама и Општинским вијећем у којем сједе заступници који су, као и ја, добили повјерење грађанки и грађана, убрзати рјешавање значајног броја урбанистичких сагласности, издавања грађевинских дозвола за градњу оних објеката који су усаглашени са постојећим регулационим плановима. На тај начин ћемо умањити фрустрацију великог броја привредника који годинама чекају на реализацију својих инвестиција. Кроз реформу администрације, дигитализацију одређених процеса и, оно што ми је јако важно, кроз апсолутну транспарентност, вратићемо им повјерење. На првом састанку колегија, својим сам помоћницима рекао да ми не пада на памет вршити било какав притисак на њих у смислу фаворизовања било кога. Сви привредници који желе, на било који начин, пословати на подручју наше општине, морају имати једнак и равноправан третман. Желимо стимулисати младе у покретању бизниса. Рекао сам да могу рачунати на бесплатно уступање слободних општинских простора, као и на техничку и стручну помоћ док не постану способни да покрију своје трошкове и почну остваривати профит.

БУКА: Обећали сте реформу социјалне помоћи у Центру, радите ли већ на томе?

Оно што годинама оптерећује социјалне политике на свим нивоима власти јесте дубока политизација. Претходна власт је брутално злоупотребљавала ове категорије становништва и на тај начин покушавала обезбиједити свој останак на власти. Оно што могу обећати јест њена потпуна деполитизација. Нико никакву помоћ неће добити по политичким критеријима нити ће бити жртва политичких уцјена ако је добија. Реформа социјалне помоћи не зависи само од локалне власти. Међутим, с локалног нивоа се може доста урадити. Желимо направити крупне искораке. У сегменту НВО-а имамо значајан број организација које по европским стандардима пружају услуге својим корисницима. Посебно ћемо бити осјетљиви према дјеци и особама са потешкоћама у развоју. Чини ми се да је та област потпуно запостављена. Требамо, у сарадњи са Владом КС, ријешити проблем Центра за метадонску терапију, као и проблем сигурне куће, у смислу проналаска адекватних локација.

БУКА: Чести су случајеви да Општина изда простор или више простора, а та особа трећем лицу изда простор по пуно вечој цијени. Може ли се то спријечити?

Може се и мора то спријечити. Нажалост, требаће нам неко вријеме да детаљно “пречешљамо” регистар општинске имовине, јер, према првим сазнањима, ту има доста празнина и самим тим простора за различите облике злоупотреба. Готово нестварно дјелује да још увијек немамо регистар свих станова и пословних простора у власништву Општине Центар. У овој области хитно морамо завести ред и владавину закона и то ће свакако бити један од приоритета.

БУКА: Постали сте регионална сензација јер сте као Србин постали начелник у Сарајеву. Можете ли скупа са Владом КС промијенити имидж Сарајева?

Пуно се о томе причало посљедњих мјесеци, прије, а посебно након избора, када је постало јасно да ћу бити начелник. Више пута сам рекао да сам поносан на своје суграђане, али да ће моја побједа добити пуни смисао када неки Бошњак или Хрватица буду на челу Бања Луке или ако, ево, наша Ирма Баралија постане нова градоначелница Мостара. За мене лично, национална припадност не смије бити пресудна за обављање било какве, а посебно не овако одговорне функције. Поносан сам на своју национално поријекло, као што сам поносан и на своје антифашистичке гене. Али, желим да вјерујем да су Сарајлије које су гласале за мене заправо дали глас једној новој Босни и Херцеговини. То је глас за политику која је установљена у сарајевској влади шесторке - глас за наду, глас за стручне и способне, глас за политику која није прљава и којој је једини и искључиви интерес бољи живот свих нас, подједнако.У том смислу, мислим да је одговор на ваше питање – да, имидж Сарајева се већ мијења и увјерен сам да ће се, на сличан начин, већ за мање од двије године почети мијењати имидж цијеле Босне и Херцеговине. Чека нас мукотрпан и тежак посао, али сам увјерен да је то могуће.
 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.