Средњошколци из Јајца у Хагу примају значајну награду: Националистичке политике су поклекнуле пред омладинском одлучношћу

Показатељ младим људима у БиХ да њихова борба није невидљива и узалудна....

Maja Isović Dobrijević / 08. новембар 2018

Foto: osce.org

Високи комесар ОСЦЕ-а за националне мањине (ХЦНМ) Ламберто Занниер и министар вањских послова Холандије Стеф Блок сутра ће у Хагу јајачким средњошколцима додијелити награду “Маx ван дер Стоел”.

Позивницу Високог комесара ОСЦЕ-а за националне мањине је добило девет Јајчана и Јајчанки. Награду Маx ван дер Стоел ће примити средњошколци Ајла Вребац, Азра Кељалић, Николас Римац и Тарик Шехић, затим професорице Јосипа Богић и Амела Кавазбашић, као и активиста Самир Бехарић.

Позивнице су такође добили Ивица Јукановић, један од иницијатора протеста средњошколаца, те Зденко Иштванић, директор Средње струковне школе “Јајце”, који из оправданих разлога неће моћи присуствовати додјели награде.

Средњошколци из Јајца су изабрани су као добитници “Маx ван дер Стоел” награде за 2018. годину за борбу против кантоналне одлуке о оснивању нове етнички одвојене школе која би продубила већ етнички подијељен образовни систем у Јајцу и СБК.

Присутнима ће се у Палати мира обратити генерални секретар ОСЦЕ-а, Тхомас Гремингер, први потпредсједник Европске комисије, Франс Тиммерманс, генерални директор Фондације Царнегие – Палата мира, Ерик де Баедтс, шеф мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини Бруце Бертон, и амбасадорица Босне и Херцеговине у Холандији, Мирсада Чолаковић.

Награда “Маx ван дер Стоел” са собом носи и премију од 50.000 еура, коју ће средњошколци, како су већ јавно изјавили, утрошити на нове идеје ученика.

На маргини церемоније додјеле награде ће бити отворена изложба фотографија у циљу прославе 25. годишњице Високог комесара ОСЦЕ-а за националне мањине.

Самир Бехарић, активиста и тренутни студент на Универзитету у Леипзигу рекао је да ова најрада има вишеструку симболику.

"Прије свега, она шаље поруку младим људима у БиХ да њихова борба није невидљива и узалудна, већ да свака омладинска иницијатива има потенцијал да оствари циљ и одјекне на свечетири стране свијета. Упорност и вјера у промјене су кључни за сваки успјех! Награда Маx ван дер Стоел је такође јасан путоказ бх. политичарима у којем смјеру реформа образовања у БиХ треба ићи. Националистичке политике су поклекнуле пред омладинском одлучношћу и вјером у боље сутра. Успјех неће бити потпун све док се и посљедња подијељена школа интегрише у инклузивни образовни оквир", рекао је за БУКУ Бехарић.

Он је додао да је иронично да јајачки средњошколци прву награду за свој труд, рад и залагање примају изван БиХ, умјесто у земљи за чију се будућност боре.

"Ипак, много битније од тапшања по раменима јесте активан рад бх. политичара на имплементацији онога за шта су се јајачки средњиошколци двије године борили", рекао је Бехарић.

 

 


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.