Српска Чичићу даје још 11 милиона за “ХЕ Бистрица”!

Република Српска постаће по други пут власник предузећа „Хидроелектране (ХЕ) Бистрица“. То предузеће је прије 11 година продато фирми „Калдера цомпанy“ Миленка Чичића за 6,8 милиона КМ, а Српска га сад откупљује за чак 21,6 милиона КМ.

Svjetlana Šurlan / 13. новембар 2019

Република Српска постаће по други пут власник предузећа „Хидроелектране (ХЕ) Бистрица“. То предузеће је прије 11 година продато фирми „Калдера цомпанy“ Миленка Чичића за 6,8 милиона КМ, а Српска га сад откупљује за чак 21,6 милиона КМ. Тако ће „играње“ са власништвом у „ХЕ Бистрица“ бити плаћено 14,8 милиона КМ, а РС ће добити предузеће које лани имало добит мању од 60.000 КМ.


Након што је Српска љетос купила 51 одсто предузећа „ХЕ на Бистрици“ за 10,6 милиона КМ, сада намјерава купити и остатак од 49 одсто и за то платити 11 милиона КМ.

Све би требало да буде завршено на редовној Скупштини акционара „ХЕ на Дрини“ 9. децембра.

Прије два дана Лука Петровић, в.д. директора “Електропривреде РС”, затражио је допуну дневног реда, те је јуче Надзорни одбор експресно, телефонски, одобрио да се на Скупштини разматра и доношење Одлуке о куповини 49 одсто удјела у друштву „ХЕ Бистрица“ Фоча према Понуди број: 222/19 од 1. новембра 2019. године.


Поменутих 49 одсто удјела у „ХЕ Бистрица“ у власништву је фирме „Калдера цомпанy“ Миленка Чичића из Лакташа, блиског члану предсједништва БиХ из Републике Српске Милораду Додику, који је годинама пословне састанке одржавао у његовом мотелу „Калдера“.

На дневном реду исте сједнице је и Ребаланс плана пословања „ХЕ на Дрини“ за 2019. годину.

Управа „ХЕ на Дрини“ у том Ребалансу је навела да је куповина 51 одсто удјела у „ХЕ на Бистрици“ за 10,59 милиона КМ у потпуности реализована.

“Након што су извршена плаћања постојећим улагачима, очекује се да Окружни привредни суд у Требињу изда Рјешење о регистрацији нових улога са 51 одсто власништва нашег предузећа у друштву „ХЕ Бистрица“. Предузеће има намјеру да у 2019. или 2020. години откупи и преосталих 49 одсто удјела, чиме би стекло 100 одсто власништво у „ХЕ Бистрица“ и тиме наставило са активностима на градњи четири хидроелектране. За ове намјене планира се издвојити додатних 11 милиона КМ”, наведено је у Ребалансу плана пословања „ХЕ на Дрини“ за 2019. годину.

Ребаланс плана инвестиција „ХЕ на Дрини“ за ову годину износи 37,02 милиона КМ или 52 одсто изнад планираних инвестиција за 2019. годину (24,36 милиона КМ).

Ребаланс је, како наводе у “ХЕ на Дрини”, у цјелости покривен средствима слободне амортизације и потраживањима од Матичног предузећа Електропривреде РС, односно реалним властитим изворима.

Деценијско намјештање посла

Влада Републике Српске је 2006. године дала концесију за изградњу четири хидроелектране „Електродистрибуцији“ Пале која је због тога основала концесионо предузеће „ХЕ Бистрица“. Влада је затим 2008. године одлучила да укључи „Калдера цомпанy“ Миленка Чичића у градњу тих хидроелектрана на ријекама Бистрици и Јањини код Фоче вриједних око 150 милиона марака.

Након тога је Скупштина акционара “Електродистрибуције” Пале предала 90 одсто власничког удјела у концесионом предузећу „ХЕ Бистрица“ лакташкој компанији (Документ: Калдера_уговор о приступању ). Портал ЦАПИТАЛ писао је о томе у тексту „АФЕРА: “Електродистрибуција” Пале изабрала партнера без јавног конкурса“.

Међутим, неколико година касније, 2012. године „Калдера“ је због недостатка новца за изградњу хидроелектрана понудила „Електродистрибуцији“ Пале да откупи удио у концесионом предузећу „ХЕ Бистрица“. Удио „Калдере“ био је 90 одсто, а „Електродистрибуције“ Пале 10 одсто.

Откуп није реализован, а затим у власништво „ХЕ Бистрица“ улази фирма „Енерго Босна“ Праг, Чешка, али ни то није утицало да хидроелектране буду изграђене.

„ХЕ на Дрини“ је 15. фебруара ове године понуђено да откупе 51 одсто удјела у „ХЕ Бистрица“, с тим да се продаје цјелокупан удио „Електродистрибуције“ Пале и чешке фирме, те дио лакташке фирме.

На тај начин „Калдера цомпанy“ и „Енерго Босна“ су добиле више од 4,1 милион КМ, а „Калдери“ је у власништву одстало 49 одсто предузећа „ХЕ Бистрица“ које сада намјерава наплатити 11 милиона КМ.

Власник „Калдере“ Миленко Чичић признао је 2016. године да је утајио порез због чега га је Суд БиХ осудио на годину дана затвора и новчану казну од 100.000 марака.

 

Текст преузет из Цапитала


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.