Српска жирант за 800 милиона КМ кредита за ЕРС, здравство и ОЦ „Јахорина“

Република Српска гарантоваће ове године за кредите до чак 800 милиона марака које ће узети „Електропривреда РС“, Олимпијски центар „Јахорина“, Фонд здравственог осигурања (ФЗО) и болнице у Српској.

BUKA portal / 12. јул 2019

 

Пред посланицима Народне скупштине Републике Српске на посебној сједници 16. јула наћи ће се Одлука о износу гаранција које може издати Република Српска у 2019. години.

Одлуком се одобрава издавање гаранција Српске за кредите у овој години до износа од 800 милиона КМ, с тим да укупна изложеност РС по издатим гаранцијама не може прећи ограничење од 15 одсто оствареног БДП-а у текућој години.

Интерес за издавање гаранција очито је највећи у области енергетике.

У плану је да Влада гарантује за кредит „Електропривреде РС“ од око 300 милиона КМ за изградњу хидроелектрана „Бистрица“, „Јањина“ и „Бук Бијела“, за задужење од око 100 милиона КМ за ремонт термоелектрана, те за задужење од око 200 милиона КМ за изградњу соларних електрана и вјетропарка „Трусина“.

Поред тога, интерес за издавање гаранција исказан је и из ресора здравства, за изградњу болнице „Свети апостол Лука“ Добој у износу око 104 милиона КМ, те ново кредитно задужење ФЗО у износу од око 60 милиона КМ.

Траже се гаранције и за задужења болница у Градишци и Сокоцу у укупном износу око 11 милиона КМ за рефинансирања дуга, те финансирања пренесених обавеза.

Задужење уз гаранцију РС је неопходно и за ОЦ „Јахорина“ за изградњу гондоле у износу од девет милиона КМ.

Влада ће са сваким појединачним корисником гаранције Републике Српске потписати уговор о међусобном регулисању права и обавеза.

„Извршавањем свих планираних кредитних задужења, односно издавањем гаранција Републике Српске за кредитна задужења за која су ресорна министарства исказала интерес достигао би се ниво изложености Републике Српске по издатим гаранцијама у износу од 1.484 милиона КМ, односно 13,44 одсто БДП-а“, наведено је у образложењу Одлуке.

Укупна изложеност Републике Српске по издатим гаранцијама, према прелиминарним подацима, на крају маја ове године била је 547,91 милион КМ или 4,96 одсто БДП-а.

Гаранције Републике Српске су, од како је Влада Републике Српске за то преузела надлежности Народне скупштине, порасле за 67 одсто, односно са 400 на 670 милиона КМ, објавио је портал ЦАПИТАЛ у априлу.

За годину Влада РС издала 270 милиона КМ гаранција!

Гаранција значи да ће из Буджета РС бити враћени кредити ако правна лица не буду могла враћати зајмове, као што се то десило у случају кредита од пет милиона који је узело предузеће „Никола Тесла“.

Цапитал


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.