Српски цариници на Градини открили предмет непроцјењиве вриједности

Српски цариници су у сарадњи са полицијом на прелазу Градина открили и спријечили покушај кријумчарења антиквитета непроцјењиве вриједности.

BETA / 16. новембар 2019

.

Ријеч је о свитцима из јеврејске свете књиге Торе, које су цариници открили у фолксваген турану њемачких регистарских ознака у коме је на сувозачком мјесту био 57-годишњи Либанац са пребивалиштем у Берлину који се и пријавио као власник откривених предмета. Ови несвакидашњи антиквитети откривени су након што су оба путника одговорила да немају ништа да пријаве, а цариници ипак одлучили детаљно да прегледају аутомобил.

Захваљујући оправданој сумњи царинских службеника, дио свјетске културне баштине је спашен и сачуван од даље препродаје на црном тржишту.

Цариници су прво у касети испод сједишта, иза сервисне књижице возила, затекли кесу у коју је била умотана цилиндрична бакарна футрола која је од старости и патинирала. Отворивши је, у њој су затекли свитак исписан јеврејским писмом за који су посумњали да се ради о дијеловима свете јеврејске књиге.

Наставили су контролу аутомобила, па су у пртљагу у кеси пуној половне гардеробе, пронашли и кутију од импрегниране говеђе коже украшену полудрагим камењем која је била умотана у једну мајицу.

Богато украшена кутија сама по себи представља драгоцјеност која се у пракси ријетко среће, а када су цариници пажљиво отворили мали катанац којим је била осигурана, у њој су затекли још један свитак за који такође постоји основана сумња да се ради о дјелу јеврејског светог списа Торе, преносе Независне. 

С обзиром на природу откривених предмета, одмах је контактирана Јеврејска заједница у Београду из које је и потврђено да су се пред цариницима нашли дијелови јеврејског светог списа, али да би се поуздано утврдило да ли је ријеч о оригиналима, неопходно је да необични антиквитети буду подвргнути детаљном вјештачењу.
 
 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.