Срушени рекорди: На снази је ванредно стање, куће око Карловца поплављене

УЗ ОБИЛНУ кишу и јак вјетар, у Хрватској су на ред дошли и проблеми с порастом водостаја. Ријека Корана је код Карловца досегла 793 центиметра и проглашено је изванредно стање. На карловачком подручју поплављено је 20-ак кућа.

BUKA portal / 15. мај 2019

foto Kaportal

И док водостаји на подручју Костајнице и Јасеновца расту, стање сигурности уз изливене карловачке ријеке под контролом је, ватрогасци и дјелатници Хрватских вода дежурају уз насипе, испумпавају воду свугдје гдје пријети да пробије привремене насипе и уђе у куће, а запосленици градских твртки и даље настављају с пуњењем врећа пијеском, јер је тијеком уторка подијељено 18.000 врећа, приопћено је у сриједу, након ранојутарње сједнице Стожера Цивилне заштите Града Карловца, јавља Индеx.хр

Истовремено, у седам сати у сриједу Уна у Костајници нарасла је на 462 центиметра, док је Сава у Јасеновцу у 7 сати износила 794 центиметра, што је 3 центиметра више него у 6 сати.

Иако су водостаји ријека на карловачком подручју у благом паду, на терену су и даље све службе и прате стање те се наставља интензиван рад на учвршћивању прошле године постављених бокс баријера, које су успјешно заштитиле обитељске куће и друге објекте уз Корану, Мрежницу и Купу, рекла је Хини гласноговорница Града Карловца и чланица Стожера Петра Млачак.

Док бокс баријере успјешно издржавају тренутне високе водостаје Коране и Мрежнице велик је посао и напор процједне и заобалне воде успјешно евакуирати с угроженог подручја тракторским пумпама.

Водостај ријеке Купе у Карловцу у сриједу у 7 сати износио је 768 центиметра. У протекла 48 сата Купа је због обилних киша нарасла за више од 5,5 метара, али опада, што ће се и наставити, јер Купа у Камању, узводно од Карловца, пада и по шест центиметра на сат.

Водостај ријеке Коране у Карловцу у 7 сати је 793 центиметра и лагано опада, а у 6 сати је вода била два центиметра виша те су и даље на снази синоћ проглашене изванредне мјере за обрану од поплаве.

Водостај ријеке Мрежнице код Карловца у 7 сати стагнира, мјери 398 центиметара, што је за 62 центиметра више него јучер у седам сати, те 58 центиметара више од досадашњег рекордног водостаја из коловоза 1959. године када је износио 340 центиметара. Но најгоре је прошло, јер је узводно, у Јузбашићу, разина Мрежнице у опадању по два центиметра на сат.

"Ово су водостаји који су тренутно око максималних вриједности. Они би требали негдје тијеком вечери доћи до максимума. Добро је што данас није било значајније оборине, а ни сутра се не очекује. Дакле, полако би се ријеке требале почети смиривати", рекао је јучер Зоран Чавловић из Главног центра за обрану од поплава Хрватских вода.

И на Уни у Хрватској Костајници на снази су мјере обране од поплава, но засад нема непосредне опасности за становнике, јавља Медиа сервис. 

Додатне количине оборина утјецале су на даљњи пораст водостаја, особито ријеке Купе и њезиних главних притока Коране, Мрежнице, Добре и Глине те ријека Суње, Илове и особито Уне. Оборине у сусједној Босни и Херцеговини утјецале су на значајан пораст ријеке Сане те свих десних притока ријеке Саве, особито Врбаса, Укрине и Босне.

У идућа три дана не очекују се веће количине оборина, што ће поступно довести до стабилизације, а од данас послијеподне, нарочито сутра, и осјетнијег опадања водостаја, укључујући и најугроженија подручја око града Карловца те на подручју Хрватске Костајнице.

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.