Шта ће бити са маскама?

Појавиле су се као први знак – на лицима на аеродромима и по улицама – да овај вирус не треба узимати здраво за готово.

BUKA portal / 28. јул 2021

 

У року од годину дана, маске су се распродале; па су покренуле научне дебате; па су постале штит; па су увучене у политику; па су спасле мала предузећа; па су онемогућиле оне чудне сусрете.

Маска је била главни гост на венчањима и сахранама, на црвеним теписима и председничким инаугурацијама, на наступу у полувремену Супербоула. Маске су биле свуда.

 

Сада, после 14 месеци ослањања на маске, чини се да им се назире крај, макар у појединим деловима света. Крајем априла, амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) издао је нове смернице по којима потпуно вакцинисане особе више не морају да носе маске напољу, сем уколико су у великој маси. ЦДЦ је већ пре тога рекао да мале групе вакцинисаних особа – а више од 1,6 милијарди доза примењено је у свету до краја маја – могу безбедно да се окупљају у затвореним просторима без маски.

Сада када лица поново постају нага, шта ће се десити с маскама? Неки људи нису сигурни да их се треба одрећи, било зато што чекају на вакцинацију или и даље страхују – било од заражавања или од погледа других када не носе маску, или обоје. Но судећи по изгледу паркова и тротоара, чини се да их многи само бацају.

С почетка пандемије, модни креатори и дизајнери аксесоара окренули су се маскама. Потражња је била на највишем нивоу у историји, па је било логике. Модни дизајнер Кристијан Сиријано каже да је његова компанија произвела скоро три милиона маски. Кључно је било да оне могу да се користе више пута.

И студенти су допринели напорима. Хана Конрад са Института за технологију моде у Њујорку, правила је нацрт венчанице када је почела пандемија.

“Изгубила сам мотивацију да креирам хаљину коју нико неће носити”, каже Хана. “Чинило ми се фриволним.”

Тако је почела да шије маске од остатака материјала. Када се вратила свом нацрту венчанице, додала је и сукњу направљену од педесетак маски накачених на кринолину, која може да се скида по потреби.

У одговору на све веће смеће које се прави од одбачених маски, многи уметници и дизајнери покушали су да усаврше платнене маске и оне за једнократну употребу. Кларис Мерле, директорка париске компаније ФабБРИЦК, пронашла је начин да претвори текстил у шарене циглице које могу да се користе за прављење намештаја, лампи, акустичних панела или покретних зидова.

Ханеул Ким, дизајнер из Сеула, открио је да коришћене маске могу да се истопе на високој температури, и почео да производи пластичне столице. За једну је потребно око 1.500 маски, а досад је направио педесет. (За оне које мрзи да рачунају, то је 75.000 маски.)

“Надам се да ће једног дана пандемија проћи и да више нећу имати материјал”, каже Ким.

Постоје и приступачнији начини за решавање овог проблема. Уради-сам мајстори су почели да претварају маске у различите ствари, укључујући држаљке за виолине или одећу за лутке.

Джој Чо, дизајнерка из Лос Анђелеса и оснивачица лајфстајл бренда “Ох Јоy!”, користи маске као закрпе за одећу.

“Нема бољег начина да искористиш старе маске него да оне удахну живот новом джинсу или јакни”, прича она.

Миранда Бенет, дизајнерка и власница студија у Остину у Тексасу, направила је колекцију кесица лаванде за ормаре.

Кет Пфингст, студенткиња на Универзитету Дрексел, схватила је да су старе маске идеалне за малене торбе за шминку или шпенадле.

Па ипак, има и доста разлога да задржимо неколико маски.

“Неки људи су од тога направили моду. Не носе их више само због заштите”, прича Кристијан Сиријано.

А многи епидемиолози, уз то, кажу да није питање да ли ће се десити наредна пандемија, него када ће то бити.

“Одаберите своје омиљене маске и никако их не бацајте”, каже Миранда Бенет. “Немојте их зафрљачити у ђубре.”

 

Пише ДАЈНА ГАХМАН за Тхе Неw Yорк Тимес Интернатионал Репорт

 

 

Недељник


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.