Шта јавност (не) зна о саудијском принцу: Оженио родицу, тежак више од три милијарде долара, зову га 'отац метка'...

И док се западњаци труде пронаћи рупе у овој причи, његови суграђани активно га бране истичући да је ријеч о богатом подузетнику који је своје финанцијско залеђе стварао прије доласка на власт те да је ријеч о његовом новцу који може трошити како год жели

Index.hr / 25. октобар 2018

 Медији су посљедњих дана препуни вијести о челном човјеку једне од најутјецајнијих држава свијета. Ријеч је о крунском принцу Саудијске Арабије, Мухамеду бин Салману или једноставније МбС-у.

 

 

Мрачна страна прогресивног реформатора

 

 

Човјек којег су западни медији представљали као прогресивну силу земље познате по свему осим по прогресивним потезима, недавно се нашао усред скандала након што је у саудијском велепосланству убијен саудијски новинар Јамал Кхасхогги, иначе, један од најгласнијих критичара "прогресивног" принца.

 

 

Мало је људи изван Саудијске Арабије уопће чуло за МбС-а прије 2015., али привукао је пажњу западних медија након увођења реформи које су, између осталог, женама омогућиле да возе и посјећују спортска догађања. У исто вријеме, одобрио је ухићење активистица за права жена, али то је нешто на што се обраћало мање пажње, пише Инде.хр.

 

 

Тежак три милијарде долара

 

 

Нјегово пуно име је Мухамед бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд и рођен је 31. коловоза 1985. као син тренутног вође, краља Салмана и његове треће супруге Фахде бинт Фалах бин Султан бин Хатхлеен. Политиком се почео бавити 2009. као један од очевих асистената, а овај правник у то је вријеме још увијек био гувернер Ријада.

 

 

Међутим, осим повезаности с бруталним убојством саудијског новинара, МбС медије фасцинира и приватним животом који га по многочему чини једном од тренутно најзанимљивијих славних личности на свјетској сцени.

 

 

Принц Мухамед у браку је са својом рођакињом, принцезом Саром бинт Масхоор бин Абдулазиз, а вјенчали су се 2008. и имају четверо дјеце, двојицу дјечака и двије дјевојчице. Нјегово богатство такођер је нешто што фасцинира јавност. Принц је изузетно имућан, а тежак је више од три милијарде долара што је невјеројатно чак и према мјерилима саудијског племства.

 

 

Палаче, јахте и скупоцјене умјетнине

 

 

Власник је једне од најскупљих кућа на свијету, а за голему је палачу Цхатеау Лоуис ИВ близу Версаиллеса, 2015. искеширао 300 милијуна долара. И то је, узгред речено, само једна од његових екстравагантних аквизиција. У медијима су се појавиле информације да је купио јахту за 500 милијуна долара.

 

 

"Што се тиче мојих приватних трошкова - богат сам, нисам сиромашан. Нисам ни Гандхи ни Мандела", рекао је у ожујку ове године.

 

 

Купња француских двораца и раскошан живот није нимало необичан за многобројне насљеднике краља Салмана који уживају у животу далеко од свог краљевства, на француској ривијери и луксузним одмаралиштима у Шпањолској. Власници су палача, имају рачуне у швицарским банкама и посједују неке од највећих јахти на свијету.

 

 

Сам краљ Салман наводно је тежак 17 милијарди долара и власник је виле на југоистоку Француске гдје љути локално становништво затварањем плажа тијеком свог годишњег одмора.

 

 

"Подузетник" од младости

 

 

Велико богатство МбС-а није толико изненађење узмемо ли у обзир приче које колају о њему. Наиме, Тхе Не оркер објавио је чланак у којем открива како је млади принц још као тинејџер агресивно користио свој статус како би се додатно обогатио иако је био син најмоћнијег човјека Саудијске Арабије којима никада ни у чему није оскудијевао.

 

 

Својим је потезима стекао и надимак Абу Расаса што би у пријеводу било "отац метка", а добио га је након што је покушао извршити притисак на државног службеника од којег је захтијевао да му омогући купњу земљишта на које је бацио око. Након што је службеник то одбио учинити, на кућну адресу стигла му је куверта у којој се налазио метак.

 

 

Ипак, неки његови пријатељи тврде да је принц и сам свјестан да је у млађим данима знао претјерати те да се тијеком година покушао искупити за пропусте из младости.

 

 

Био је арогантан и једном је приликом одлучио извршити притисак на низ богатих подузетника од којих је тражио да уплате новац на његов рачун. Том је методом наводно скупио више од 30 милијуна долара у само неколико тједана.

 

 

"Он је син саудијског краља. Није да ће се нетко усудити рећи му не", рекао је један његов пријатељ.

 

 

Америчка турнеја и славни пријатељи

 

 

Иако је данас умјеренији, многи тврде да се његова арогантност одржала па није посебно изненађење да се јако свидио америчком предсједнику Доналду Трумпу који је одушевљен младим принцом и било је потребно да буде уплетен у убојство како би га Трумп јавно прекорио због "несташлука".

 

 

Наравно, не смијемо заборавити да је изузетно тешко пољуљати стабилне пословне односе САД-а и Саудијске Арабије па тако не изненађује ни Трумпова реакција.

 

 

Но, прије него се појавила прича о убојству, многи су благонаклони гледали на саудијског принца који се тијеком своје америчке турнеје сусрео с низом славних и утјецајних особа, између осталог и с Опром, Биллом Гатесом, Тимом Цооком, Елоном Муском, Морганом Фрееманом, Јамесом Цамероном, Јеффом Безосом, Рицхардом Брансоном, Данеом "Тхе Роцком" Јохнсоном који је похвалио потез принца да након 35 година поновно допусти отварање кино дворана.

 

 

Наравно, након што се прича о убојству појавила у медијима, многи су му западни "пријатељи" јавно окренули леђа.

 

 

Непоколебљива подршка поданика

 

 

Занимљиво је пак да грађани Саудијске Арабије не реагирају на лицемјерје и чињеницу да би новац који се махнито троши на јахте и палаче могао трошити на грађане. Штовише, многи га бране и истичу да заслужује милијун палача.

 

 

С једне стране имамо "борца против корупције" који је кренуо у рат с богатим израбљивачима сиротиње, а с друге човјека који у свом власништву има јахту вриједну 620 милијуна долара и 500 година стару слику Леонарда да Винција вриједну 450 милијуна чијом је купњом прошле године срушен рекорд Цхристиеса. С палачом у Француској, то је укупно више од милијарде долара које је потрошио на само три ствари.

 

 

И док се западњаци труде пронаћи рупе у овој причи, његови суграђани активно га бране истичући да је ријеч о богатом подузетнику који је своје финанцијско залеђе стварао прије доласка на власт те да је ријеч о његовом новцу који може трошити како год жели. Стварају се и теорије завјера па неки тврде да је ријеч о покушају да се дискредитира владар од стране Не орк Тимеса који је у власништву катарских моћника који непрестано покушавају поткопати утјецај саудијског принца.

 

 

Нема сумње да ни најновији скандал неће осјетно пољуљати повјерење поданика у непогрешивост њиховог владара.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.