Шта је рјешење за руднике у БиХ?

Јама Страњани рудника мрког угља Зеница једна је од првих која се затвара. Најављена реорганизација изазива бојазан код рудара, страхују за своја радна мјеста.

BUKA portal / 10. октобар 2019

 

До сад проведена истраживања показују како је будућност прозиводње електричне енергије концентрирана на угаљ, површинске копове и јаме које су одрживе.

Када је 2009. године усвојен Закон о консолидацији рудника, држава је 240.000.000КМ дуга седам рудника свела на нулу. Обавеза Електропривреде која је преузела 100 посто удјела од федералне владе била је докапитализација у коју је уложено 300 милиона марака, инвестирање, модернизација кроз кредите. Ипак услови у неким јамама и данас су слични онима прије 50 година.

Број запослених је смањен са 10.460 на 8.265 што се сматра добрим, али недовољним обзиром на прекобројну администрацију, али и превелик број рудара, оцјењује федерални премијер

Ресорни министар наглашава да је све могло бити другачије да се 2015. године испоштовао план Владе о реорганизцији рудника и плаћању текућих обавеза. Кренуло је добро, завршило с губицима, казао је.

Када је усвојен Закон о консолидацији рудника, струка и међународни консултанти оцјенили су да је реструктуирање концерна неопходно да би рудници били спремни за нове блокове ТЕ 7 у Тузли, блок 8 у Какњу. И тада се знало да постоје погони који ће бити угашени јер њихов експлоатацијски вијек није довољан ни да се врати уложено.

Иако из Електропривреде поручују како отпуштања неће бити, само прерасподјеле, реорганизација која је најављена нужно ће подразумијевати увезивање стажа, отпремнине, рјешавање инвалида рада али и непотребног надзорног особља и превелике администрације.

Све то утиче и на пословање Електропривреде навели су у овом друштву уз опаску како су већ авансно за угаљ уплатили 130.000.000КМ, што је више од половине укупне вриједности уговора шест рудника. Неоподна је хитна реорганизација сложни су с владиним мјерама која руднике види кроз два нова зависна друштва који би окупили руднике. Остали би требали ићи на тржиште закључила је и федерална министрица финансија Јелка Милићевић.

И на крају шта је рјешење? Струка каже, између осталог, изазак из концерна.

Занимљиво је како су готово све приватне компаније које су пословале с рудницима оствариле значајан профит, док радници са зебњом очекују да ли ће сваки нови радни дан бити и посљедњи.

Опширније погледајте у прилогу Тине Јелин Диздар.

Н1


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.