Шта је то имунитет крда?

ПАНДЕМИЈА болести коју изазива коронавирус у фокус јавности поновно је довела феномен назван имунитет крда који би могао имати улогу у њезину расплету.

BUKA portal / 24. март 2020

 

Што је имунитет крда?

- Ситуација у којој је на заразу имуно довољно људи у популацији да се она престане ширити. 

- За имунитет крда није важно је ли имунитет настао као посљедица цијепљења или због антитијела људи који су болест пребољели. Кључно је да су имуни. 

- Што се инфекција новим коронавирусом, названим ЦОВИД-19, буде више ширила, више ће се људи опорављати и бити имуно на будућу заразу. 

"Када отприлике 70 посто људи у популацији стекне имунитет, изгледи за нову заразу постају све мањи јер је већина на вирус већ отпорна", каже Мартин Хибберд, инфектолог с Лондонске школе за хигијену и тропску медицину. "То називамо имунитетом крда".

Хоће ли утјецати на пандемију ЦОВИДОМ-19?

Постојећи докази упућују на то да у актуалној пандемији једна заражена особа зарази двије до три друге. То значи да би, кад се не би подузимале никакве друге мјере, имунитет крда наступио у тренутку када између 50 и 70 посто популације постане имуно. 

"Но то не мора и неће бити тако у овом случају", каже Маттхеw Баyлис, професор инфектологије на Свеучилишту у Ливерпоолу.

Смањењем броја људи које једна заражена особа зарази, а то се постиже социјалним дистанцирањем, затварањем школа, радом од куће и прањем руку, имунитет крда наступа раније, појаснио је. 

Индеx


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.