Шта је у тајним документима о педофилу? Објављени су дан прије његове смрти. Многа позната имена - британски принц, политичари, тајкуни...

ДОНЕДАВНО тајни судски документи о милијардеру педофилу Јеффреyју Епстеину, који се убио у затвору прошле суботе, објављени су само дан прије његове смрти.

BUKA portal / 14. август 2019

Међу хиљадама страница докумената с којих је скинута ознака тајности су и имена неких од богатих и моћних мушкараца - политичара, тајкуна и других - које се оптужује да су заједно с Епстеином сексуално искориштавали малољетне дјевојке, од којих су најмлађе имале 14 година. 

Истрага ће се сада, након Епстеинове смрти, засигурно усредоточити управо на оне за које се сумња да су му помагали да сексуално искориштава малољетне дјевојке или су сами у томе судјеловали. А та би истрага могла, спекулира се, инкриминирати неке од најмоћнијих и најбогатијих људи у Америци. 

Прва међу њима је 58-годишња Британка Гхислаине Маxwелл, кћи покојног медијског тајкуна Роберта Маxwелла, бивша Епстеинова дјевојка која је, према оптужбама, уствари била његова главна сурадница у врбовању и подвођењу малољетних сексуалних робиња. 

Виргиниа Гиуффре: Била сам једна од Епстеинових сексуалних робиња

Бивша кућаница у Епстеиновој вили у Палм Беацху, Флорида, описала је Маxwелл као "мадам куће". Дотични судски документи су, наиме, и произашли из приватне тужбе коју је Епстеинова жртва Виргиниа Гиуффре Робертс поднијела против Маxwелл.

Ова дјевојка, као и остале жртве, није могла тужити Епстеина јер су на то изгубиле право у склопу судске нагодбе 2008., кад је Епстеин добио само 18 мјесеци затвора, тијеком којег је слободно ишао на посао сваки дан и из којег је пријевремено пуштен на увјетну слободу, иако је већ тада откривено да је силовао десетке дјевојака. Но Гиуффре је зато могла тужити Маxwелл.

У наведеној тужби, коју је поднијела 2015., Гиуффре тврди да је била једна у низу Епстеинових "сексуалних робиња" и да су је Епстеин и његови партнери искориштавали, односно силовали у његовим вилама у Неw Yорку, Неw Меxицу, Палм Беацху на Флориди и на његовом приватном отоку Литтле Саинт Јамес на Карибима, прозваном "Педофилски оток" или "Оток оргија".

Британски принц, бивши сенатор, бивши гувернер Новог Мексика, професор с МИТ-ја

У исказу који је Гиуффре дала спомињу се и нека имена Епстеинових партнера у злочину: финанцијаш Гленн Дубин, бивши сенатор Георге Митцхелл, бивши гувернер Новог Мексика Билл Рицхардсон, покојни знанственик с МИТ-ја Марвин Минскy, али и британски принц Андреw. Нитко од њих није службено оптужен, барем засад, а сви поричу оптужбе које је изнијела Гиуффре.

Гиуффре спомиње и да ју је силовао "један принц" и један "страни предсједник", но да се не сјећа њихових имена - само да је предсједник "шпањолски", што међутим може значити и да је из неке од земаља шпањолског говорног подручја.

Тужба коју је Гиуффре поднијела против Маxwелл ријешена је нагодбом 2017. по неоткривеним увјетима, али суд је ипак одлучио да се већи дио докумената везаних уз случај могу објавити. Уствари, ово је само први пакет докумената који ће бити објављен.

"Мој цијели живот вртио се око тога да задовољавам ове мушкарце и чиним Гхислаине и Јеффреyја сретнима. Читав њихов живот вртио се око секса", рекла је Гиуффре одвјетницима у свом исказу.

Била је присиљена судјеловати "у оргији с бројним другим малољетним дјевојкама", стоји у документима тужбе. А Гиуффре тврди да је, осим с Епстеином, "била присиљена на сексуалне односе с британским принцем Андреwом док је била малољетна", и то баш на "Педофилском отоку". Гласноговорник Буцкингхамске палаче приопћио је како се "одлучно пориче да је војвода од Yорка имао било какав сексуални контакт или везу с Виргиниом Робертс".

Међутим, зна се да је принц Андреw често био гост на Епстеиновим забавама, а из тог раздобља постоји и фотографија на којој су он и малољетна Гиуффре загрљени и насмијешени.  

Гиуффре је радила у Трумповом Мар-а-Лагу кад ју је Епстеин врбовао

Робертс Гиуффре је још 2015. у интервјуу за Миами Хералд, који је истраживао Епстеинове злочине годинама прије него је милијардер педофил поново завршио у затвору, рекла да је имала 16 година кад ју је Маxwелл упознала с Епстеином. А Робертс Гиуффре је те 2000. радила, занимљиво, у Мар-а-Лагу, приватном одмаралишту данашњег предсједника, а тадашњег некретнинског тајкуна Доналда Трумпа. Управо тамо ју је Маxwелл врбовала.

Иако су Трумп и Епстеин у то вријеме били прилично блиски, па тако постоје и снимке забаве из деведесетих на којој су њих двојица окружени мноштвом једва пунољетних дјевојака, Епстеин је на крају избачен из Мар-а-Лага, наводно због напастовања једне дјевојке у одмаралишту, а Трумп тврди да није с њим разговарао више од 15 година. Гиуффре у свом исказу тврди да није спавала с Трумпом и да није видјела да је спавао ни с једном од дјевојака које су, као и она, биле Епстеинове сексуалне робиње.

Билл Цлинтон, којег се такођер повезује с Епстеином и који је, како је открио Фоx Неwс, више од 20 пута летио његовим приватним авионом, који је постао познат по злогласном надимку "Лолита Еxпресс", уопће се не спомиње у исказу који је дала Гиуффре. 

Према оригиналној оптужници из 2005., Епстеин је врбовао малољетне средњошколке под изликом да ће бити његове "масерке" и доводио их у своју вилу у Палм Беацху. Но масаже би морале изводити дјеломично или потпуно голе, а он би често мастурбирао испред њих и тражио да га дирају. На крају би их натјерао на секс. Како се наводи у тој оптужници, Епстеин је на овај начин силовао најмање 40 дјевојака у раздобљу од 2002. до 2005.

Једна је дјевојка покушала побјећи с Педофилског отока, Епстеин је ухватио

>> ФБИ упао на Епстеинов "Педофилски оток". Тамо је држао сексуалне робиње?

Осим Гиуффре, у оптужници се наводе и Цоуртнеy Wилд, која је имала 14 година кад је дошла "масирати" Епстеина, Јеннифер Араоз, која је такођер имала 14 година, Мицхелле Лицата, која је имала 16 година, и Сарах Рансоме, која је била у двадесетим годинама.

Епстеин их је све на крају присилио на секс. Рансоме је рекла да је чак покушала побјећи пливајући с "Педофилског отока", но Епстеин и Маxwелл су је пронашли бродом и ухватили, преноси Фоx Неwс.

"Он ми је објаснио да, по његовом мишљењу, мора имати три оргазма дневно. То је (по њему) било биолошки, као храњење", рекла је још једна дјевојка која је "масирала" Епстеина, Јоханна Сјоберг.  

Према новој оптужници, подигнутој у српњу ове године, Епстеин је плаћао малољетницама "стотине долара" да би их могао "сексуално искориштавати и злостављати" на разне начине, а накнадно би некима од њих плаћао додатно да "врбују нове дјевојке како би на исти начин биле злостављане".

Милијардеру монструму је, да је био осуђен за трговину малољетницама за секс и завјеру за трговину малољетницама за секс, пријетило 45 година затвора, што би значило да би иза решетака остао до краја живота. Но иако је био смјештен у истом затвору у којем је суђење чекао и злогласни мексички наркобос Ел Цхапо, и који се описује као "строжи него Гуантанамо", Епстеин се у суботу успио убити у ћелији. 

"Жртве заслужују правду и добит ће је"

Миами Хералд пише да ће тужитељи "вјеројатно усредоточити истрагу на Маxwелл, Сарах Келлен Wицкер, Адриану Росс и Леслеy Грофф". За све четири жене се сумња да су биле помагачице у  Епстеиновој завјери. 

На даљњу истрагу одговорних алудирао је и амерички државни одвјетник Wиллиам Барр који је, коментирајући шокантно Епстеиново самоубојство, поручио: "Будите сигурни да ће се овај случај наставити против свакога тко је био Епстеинов суучесник. Ниједан суучесник не би требао спавати мирно. Жртве заслужују правду и добит ће је."

Барр је, подсјетимо, такођер оштро критизирао пропусте које су управа и особље њујоршког затвора Манхаттан Цоррецтионал Центер направили, а захваљујући којима се Епстеин успио објесити у својој затворској ћелији. Након његовог самоубојства је, међу осталим, откривено да га затворски чувар није провјерио неколико сати прије него се објесио, као и да Епстеин није имао цимера у ћелији, иако је по протоколу морао имати.

Барр је дао до знања да је био "ужаснут" и "искрено, љут" због пропуста затвора те да је затражио темељиту истрагу и најавио да ће "бити посљедица". А изгледа да би посљедице коначно могли сносити и они који су с Епстеином судјеловали у овом гњусном злочиначком потхвату.

Индеx.хр


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.