ШТА СЕ ДЕШАВА: Од корона вируса у БиХ преминуло 140 особа, 100 у Републици Српској!?

Стопа смртности од Цовида-19

T.Čalić / 22. мај 2020

Закључно са данашњим даном у Републици Српској је потврђено 1.339 случајева вируса корона, а укупно је преминуло 100 особа код којих је потврђен тест на нови вирус корона.

Ово су управо објављени подаци Министарства задравља и социјалне заштите Републике Српске.

Подаци за цијелу државу кажу да је од корона вируса преминуло 140 особа.

Прецизних одговора зашто је смртност у Републици Српској овако висока, нажалост нема.

Председник Одбора за здравство СДС- а Слободан Станић је ових дана рекао да бројни показатељи, а поготово стопа смртности, говоре да постоје оправдани разлози за забринутост.

„Бојим се да су конци у неком тренутку испуштени и стопа смртности се попела на 7, 2 %, што је знатно изнад просјека региона од 2, 7 %, док Република Србија има стопу смртности 2, 2 % , а  Федерација БиХ  3, 7%“, навео је Станић.

Према његовом мишљењу Република Српска, од Србије и њеног предсједника Александра Вучића, треба тражити стручну, а не материјалну помоћ.

Подјетимо да је из Институт за јавно здравство РС, 8. маја, када је ситуација била пуно повољнија, речено да је проценат смртности од вируса корона у Републици Српској износио пет одсто, што значи да је број умрлих у односу на број обољелих нешто већи у односу на регион.

Министар здравља Ален Шеранић је након ових информација негирао да стопа смртности има везе са протоколом лијечења. Како је том приликом рекао стопа смртност се израчунава у односу на број заражених: “Не можемо са сигурношћу рећи колико поуздано имамо заражених, као остале земље. Зато се раде серолошка истраживања да се утврди поузданији резултат”.

Међутим, није до серолошких истраживања, јер од земаља у региону, радила их је само Словенија.

Како државе рачунају стопу смртности од короне

Ипак бројне су недоумице и тешко да се подаци могу упоређивати јер статистика о смртности од корона вируса варира, од земље до земље, због различитих критеријума од којих су једни у функцији дугорочних, институционалних пракси или медицинске традиције неке државе, а други потенцијално у функцији политике, тврде стручњаци.

Према подацима Универзитета Јохнс Хопкинс у Вашингтону, чија се база података сматра једном од најреферентнијих на свијету, разлика у броју смртних случајева од Цовид-19 може настати у зависности од броја тестираних у некој држави: уколико има више тестираних идентификује се већи број људи са блажим симптомима што све скупа утиче на смањење броја смртних случајева и обрнуто, како је пренијела Радио Слободна Европа.

Осим тога, уколико је број старијих и болесних у некој земљи већи, изгледније је да ће бити већа и стопа смртности.

Битно је, наглашавају стручњаци, и у каквом се здравственом систему лијече обољели од корона вируса - уколико је здравствени систем квалитетан, веће су шансе за опоравак пацијената.

На крају наведимо и препоруке Свјетске здравствене организације које кажу "Смрт од ЦОВИД-19 не треба приписивати другим болестима (као што је канцер), а број жртава се мора установити независно од претходног здравственог стања пацијента које би могло да изазове сумњу да доводи до тежих облика ЦОВИД-19". 

То значи да ако је пацијент већ имао срчане тегобе, затим се заразио корона вирусом и касније преминуо, треба да буде класификован као смртни случај од вируса корома, а то важи и за пацијенте који болују од дијабетеса или неке респираторне болести.

На крају можемо закључити само једно- превише је непознаница везано за коронавирус  и сигурно је да још дуго нећемо имати праве и јасне показатеље његовог стварног учинака како на здравље, тако и на смрт људи.
 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.