Станковић након емисије с Вељачом: Ево како сам се уписао у фашисте

- Не осјећам се угрожено. У послу којег обављам то ми се догађа периодично. Сваке двије до три године имам овакве проблеме - истакнуо је Станковић за Вечерњи лист.

Večernji.hr / 25. октобар 2019

foto: Petar Glebov, Armin Durgut ( Večernji.hr)

Због гостовања Јелене Вељаче у прошлотједној емисији 'Недјељом у 2' дигла се невиђена хајка. У улози главног негативца нашао се водитељ и уредник Александар Станковић који се и даље суочава с увредљивим коментарима, али и пријетњама.

- Не осјећам се угрожено. У послу којег обављам то ми се догађа периодично. Сваке двије до три године имам овакве проблеме. Ово је већ осми, девети или чак десети пут да ми се ово догађа и да се суочавам с оваквим реакцијама - говори Станковић за Вечерњи лист. Иако неки сматрају да би због начина вођења споменуте емисије требао бити смијењен Станковић каже како за сада нема сазнања да нетко тражи његову оставку.

- Било је новинара који су постављали питања требам ли бити смијењен након овога активистицама, но нисам још примијетио да нетко тражи отказ - додаје Станковић који се нетом након емисије огласио путем службене Фацебоок странице емисије 'Недјељом у 2' те између осталог истакнуо како је било пријетњи упућених и члановима његове обитељи. На питање како су они реагирали на цијелу ситуацију Станковић нам је тек кратко одговорио како ту тему не би ширио даље у настојању да своју обитељ заштити од свега што се тренутно догађа.

Признао нам је и да се након емисије чуо с Јеленом Вељачом. -Да, чули смо се након емисије, али не бих о детаљима тог разговора. Углавном, нисмо се посвађали - казао је Станковић. На питање јесу ли се тијеком разговора дотакли пријетњи и погрдних коментара који су услиједили на његов рачун након емисије казао је тек кратко: 'Рекла ми је да је згрожена'. Подсјетимо, бијес дијела јавности познати ХРТ-овац навукао на себе због става, али и питања везаних уз случај злостављане глумице Салме Хаyек.

Зашто си је једна ситуирана глумица допустила да ју продуцент Харвеy Wеинстеин злоставља и због чега је о томе шутила чак 14 година упитао је Станковић Вељачу и додао како му све то не звучи увјерљиво. - То је изјава која се често чује када се говори о сексуалном насиљу. Ви секундарно виктимизирате Салму Хаyек. То би вам рекла свака стручњакиња.

То није здраворазумско размишљање. Ви сте бијели хетеросексуални мушкарац на позицији моћи. Ви не разумијете да мушкарци и жене, чак да су на истој позицији моћи, да нису равноправни. То феминизам покушава већ јако дуго рећи. Није исто да ли мушкарац или жена воде Недјељом у 2' - узвратила му је Вељача.

О цијелом случају јутрос се Станковић још једном огласио и путем свог Фацебоок профила откривши како се у сличној ситуацији нашао и након гостовања предсједника Хвидре Јосипа Ђакића.

- Силујеш силоване! Пребијеним, преживјелим, на рану сол. Нетко ће се убити због тебе. Носиш их на души, знаш… Два пута сам због тога био на суду. Понижавање жртава , или их нешто речено у емисији узнемирава. Оптужбе су одбачене. Радило се о рату. Затим је 8 бијелих ратника посјетило тадашњег равнатеља фирме са захтјевом за отказ уз аргумент понижавање жртава рата и рата.

И тако …понавља се. Задњи пут прије двије године. „можеш ли се ставити у позицију оних који гледајући твоју ружну фацу изнова проживљавају трауму? Наравно да не можеш јер си недодирљив, јер те нетко штити, јер ти нитко није убијен, силован и затрпан земљом. Фирма се у дневнику оградила. Ја сам шутио. До недјеље. А онда се поновило. Без бранитеља дошли су активисти, психолози.

Додатно виктимизираш жртве, неосјетљив за патње других, штитиш насилника, силоване пате, због тебе, испричај се… Ђакић ис агаин, Ђакић с он тхе роад агаин. Због питања зашто глумица не изађе лошег филма? Зашто трпи насиље? Због сугестије , пријави стоку! Е због тога си у рангу силоватеља. Због тога ћемо отворено хушкати, данима. Врућ метал на чело , а све уз диплому која дозвољава да ти кажемо. Пљујеш жене! Сигурно и тучеш, завлачиш руку. далеко. Наћ ће се већ нека… нигдје ниси сигуран. Нема везе што никад ниси помислио, камоли изрекао.

Злостављаш ! Кад жена каже не то значи не, кад ти кажеш не то значи да. Али људи... Ништа људи. Ми смо диплома. Сама. Ми знамо да мрзиш жене које носе минице и правдаш олош. Нема везе што годинама свираш мелодију о мањима, повређенима …открио си се коначно, скинуо маску. Нема везе , ништа више нема везе. Ни кад спомињу дјецу? Јебига пријави А шта ако нисам спреман? Ти ниси жена. Ти мораш бити спреман. Ти си велико бијело ђубре, а прича се да си и Србин. Моћан. Мрш злостављачу! Ето тако сам се уписао у фашисте - закључио је Станковић.

 

Вечерњи.хр


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.