Старија и млађа сестра – нераскидива веза за цијели живот

Шта каже наука – зашто су млађим сестрама, старије секе толико важне у животу

BUKA portal / 29. јул 2021

 

Психолози тврде да су оне девојчице које имају старију сестру ментално стабилније и да старија сестра позитивно утиче на све аспекте развоја млађе сестре.

Иза старије сестре можеш да се сакријеш када си у невољи. Замолиш је да твоје обавезе уради уместо тебе. Позајмиш њену најлепшу одећу (понекад и без питања).

А наука о односу млађе сестре са старијом тврди да:

Ако имаш старију сестру, мање су шансе да ћеш се развести

Из разлога што сте већ од малена морале да нађете заједнички начин да решите конфикте, делите ствари и што нисте могле да будете усмерене само на себе и своје потребе. Таква искуства чине нас зрелијим у одраслом добу и спремијим за хватањем у коштац са институцијом као што је брак.

Због ње, родитељи су били попустиљивији према теби

Истраживања говоре о томе да су родитељи према првој деци стриктнији и имају ригиднија правила. Захвали својој старијој сестри што ниси ти морала то да искусиш.

Она је итекако заслужна за формирање твоје личности

Ту је да то посаветује о оним стварима које још увек ниси искусила. Нормално је да се угледаш на њу јер ти она помаже да сазреваш у свакој области живота. Иако тога често нисмо свесни, старије сестре веома обликују нашу личност, поготово током детињства

Пружа ти велику подршку, која је посебно важна у тинејджерском добу

Научници сматрају да то што растете са сестром смањује осећај усамљености и кривице током тинејджерског доба јер увек имате некога за кога знате да вас прихвата и воли. Осим тога, закључено је да нас то што имамо сестру чини љубазнијим и саосећајнијим особама.

Воли те безусловно

Имати сестру значи имати вредност за цео живот. Некога ко те стварно познаје и коме можеш да се повериш када имаш проблем. Старија сестра у детињству, али и касније научи да “чува леђа” млађој и да јој помогне када год је у могућности.

Из односа са млађом сестром и старија добија велике животне лекције, учи се бризи о другима, стрпљивошчу, одговорношћу. Добија потврду да је некоме у животу заиста вредна и да је неко неизмерно воли.

Извор: бебац.цом 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.