Стефан Благић - шаптач играчкама: Власт може очекивати да ћемо им непрекидно дисати за вратом!

"Лукач може очекивати да ћемо му дисати за вратом, непрекидно. Власт од нас сигурно неће имати мира, а основ нашег дјеловања је мир и достојанство. Тако ће и остати. Ако нема правде за народ, нека не буде ни мира за власт!", казао је Благић.

BUKA portal / 25. новембар 2019

Стефан Благић, активиста удружења РеСтарт Српска, ухапшен је у суботу, након перформанса на Тргу Крајина у Бањалуци. У питању је био симболичан "Протест без људи", гдје су играчке са транспарентима постављене на једну од клупа на Тргу. Са Стефаном смо разговарали о дешавањима у суботу, о притвору у којем је провео 10 сати, о ранијим привођењима и репресији власти над свима који изразе свој бунт против владајућих политика.  

 

БУКА: Стефане, како је протекла та субота у МУП- у, шта се све дешавало?

Благић: Дан у МУП-у прошао је мирно, у кругу породице. Додуше, ја нисам био у том кругу, него у притвору, а породица је чекала да изађем. Неки од њих су дошли и из Београда да ме обиђу и да виде сина којег сам недавно добио. Сина су видјели, мене баш и не. Иначе, полицијски службеници МУП-а Српске су у полицијској станици према мени били крајње коректни, видјело се да је и њима чудно што сам уопште приведен. Посебан утисак на мене је оставио један млађи полицијски службеник који је пописивао играчке и при томе се јако добро забављао. Збијали смо шале сви редом. У притвору сам провео 10 сати, а након тога сам дао изјаву коју можете прочитати на Фејсбук страници организације коју предводим. 

БУКА: Шта је било са играчкама на крају?

Благић: Ја сам пуштен, а играчке су задржане, претпостављам као доказни материјал. С обзиром на то да ћемо епилог читаве ове приче гледати на суду,  претпостављам да ћу Сорошове мачке, издајничке жабе, плаћеничке гице и терористичке меде идући пут видјети на суду. Искрено се радујем нашем поновном сусрету. 

БУКА: Ово није први пут да си приведен, можеш ли подсјетити читаооце на сва своја привођења?

Благић: Да будем потпуно искрен, више се ни сам не сјећам колико сам пута привођен и за шта су ме све теретили. Знам само да ми је ово “тек” трећи пут да сам био у притвору. Овом приликом волио бих да подсјетим јавност на дванаесточасовни притвор током 31. децембра, када сам држан до пред саму Нову годину, а на терет су ми стављали 2 прекршаја из Закона о јавном реду и миру. Интересантно је да сам све вријеме био у стану на Обилићеву, а они су ме теретили да сам тобоже прекршио јавни ред и мир на Тргу Крајине. То једино може да значи да сам на некој од “црних листи” МУП-а Српске и да сам постао “дежурни кривац” за било који догађај који има везе са било којим протестом. То је непрофесионално, неетички и неозбиљно од институције која би требало да буде једна од најозбиљнијих у земљи.

БУКА: Некако су те играчке биле у првом плану, међутим ово је много озбиљније?

Благић: Наравно да је било озбиљније и то из више аспеката. Прва ствар је да смо тим перформансом хтјели да ставимо до знања цјелокупној јавности у земљи и међународним институцијама да на Тргу Крајине у Бањалуци људи више не могу да се окупљају, односно једино могу ако су апологете власти. Али, не само да не могу да се окупљају, него нпр. не могу ни да прикупљају петиције, нити дјелују на неке друге грађанске начине. Ипак, све је протекло изнад наших очекивања, јер нам је МУП доказао, не само да на тргу не смију да се окупљају људи, него то не смију да раде ни играчке, ако им власници нису на страни власти. Зато, дјецо, ако вам се не допада овај режим, чувајте своје играчке! МУП је наведеним потезом пресјекао демократију у коријену, а ако је ико сумњао у ауторитарни карактер власти, више нема потребе за тим. Ово је класични ауторитаризам, онако књишки одрађен.   

Међутим, још једна опасна ствар се десила у суботу. Наиме, институција која би, као што сам рекао, требало да буде најозбиљнија институција у земљи и један од стубова ослонаца Републике Српске, претворила се у предмет општенародне спрдачине, не само у нашој земљи и региону, него и у Европи. По мом скромном мишљењу, фотографија са најјачим утиском ове године је фотографија на којој се виде два полицајца како чувају гомилу играчака на сред централног бањалучког трга. Замислите како се осјећају ти полицајци, када им се сви у земљи смију и збијају шале на њихов рачун. Зар је 800-900 марака вриједно тог понижења? Гдје је нестала част у часној служби? Гдје је морал у моралној вертикали? Гдје је етика и гдје су принципи, људскости прије свега? Зар је тих 800 марака вриједно множења вашег карактера са нулом? Да будем потпуно директан, сада и она конференција за медије послије Давидовог убиства добија смисао, јер смо се сви питали како је могуће да је МУП поступио на такав медиокритетски начин и са том лакрдијом од конференције покушао народ да убиједи у оно што ни дјеца не би повјеровала. 

БУКА: Како коментаришеш да се у Бањалуци не може протестовати на Тргу Крајине?

Благић: То је разумљиво за Сјеверну Кореју, Саудијски Арабију и можда још свега неколико земаља на свијету. Афричким земљама је то несхватљиво. Ево, РС се прикључила елитним полицијским дивизијама Кореје и Арабије. Честитам Лукачу на томе, ипак је он далеко најзаслужнији за ове трофеје, тако да му и они ордени које је добио од СПЦ приличе. Предлажем му и да забрани скупове у јавним превозима, нпр. у аутобусима, ту се увијек скупи 4 и више људи. Јуче је била сједница Извршног комитета СНСД-а, ето још једног јавног скупа. Имамо и препуне кафиће, полиција би требало и тамо да хапси. Па погледајте школе, у школама се скупи најмање 100 људи/дјеце сваки радни дан, треба то сасјећи у коријену, откуд знате да они једног дана неће хтјети критички да размишљају?!

БУКА: Када си почињао са својим активизмом, јеси ли уопште имао представу у шта се упушташ и да ће то бити некад и опасно?

Благић: Наравно да јесам, јер је сам почетак мог активизма везан за три године друштвено-политичке анализе које сам претходно радио. Из незадовољства понашањем режима и неспособности и лицемјерности опозиције, јавила се потреба да се појави неко ко ће имати исте аршине и према једнима и према другима. Јавила се потреба и за нуђењем нових, прогресивних рјешења и креативног дјеловања. Политичке елите које нас воде су већ одавно застариле и треба да их пошаљемо на сметљиште историје, јер управо то и заслужују. Они су одговорни што смо данас ту гдје јесмо! 


БУКА: Настављаш своје активности и даље?

Благић: Наравно, Лукач може очекивати да ћемо му дисати за вратом, непрекидно. Власт од нас сигурно неће имати мира, а основ нашег дјеловања је мир и достојанство. Тако ће и остати. Ако нема правде за народ, нека не буде ни мира за власт!

 

Разговарао Елвир Падаловић


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.