Стигао нови закон о усељавању и раду у Њемачкој. Доноси велике промјене

У ПЕТАК је Бундестаг прихватио измјену миграцијског закона који широм отвара врата страним радницима. 

BUKA portal / 11. јун 2019

 

Један дио закона односи се на права подноситеља захтјева за азилом и правила приликом протјеривања особа за које не постоји правна основа боравка у Њемачкој, а други дио законског пакета односи се на усељавање стручне радне снаге изван земаља Еуропске уније, пише Деутсцхе Wелле.  

Нови закон се не односи само на врхунске стручњаке него и за све оне који пронађу запослење 'које одговара њиховој квалификацији'. И то за сва занимања а не само за она које њемачка Агенција за запошљавање прогласи дефицитарнима као што је то био случај и досад. 

Велике новости

Велика новост је и та да ће онима са стручном квалификацијом бити омогућено и да прије самог запослења дођу у Нјемачку како би овдје тражили посао. Тај боравак је ограничен на шест мјесеци, а увјет је да се тражитељ може сам уздржавати.  

Но највећа новост је да њемачки послодавац који жели запослити радника који не долази из неке од земаља Еуропске уније (или Њемачке) више не мора доказивати да на ЕУ тржишту није успио пронаћи адекватну радну снагу. 

Закон предвиђа и "лакше и небирократскије" признавање страних стручних диплома и свједоджби. То би се, између осталог, постигло тако да се споје процеси издавања визе и признавања стручне дипломе.  

Посебна правила за старије од 45 година

Посебна правила ће вриједити за усељенике старије од 45 година. Они ће добити дозволу једино у случају да им радни уговор јамчи зараду од најмање 3700 еура бруто како у старости не би пали на терет државе због премалих мировина.  

А што је са земљама Балкана за које још увијек вриједи тзв. правило за Западни Балкан? 

Подсјетимо, правило о Балкану је засад ограничено до краја ове године. Нови закон о усељавању би по свој прилици, требао ступити на снагу почетком 2020. 

Правило о западном Балкану за издавање визе није увјетовало квалифицирану стручно наобразбу или високошколску диплому што је код новог закона о усељавању стручњака случај. 

Такођер, проблематична су и њемачка конзуларна представништва у којима су кандидати за исељавање мјесецима, а неријетко и годинама чекали на термин за издавање визе за Нјемачку. И то успркос свим потребним документима. 

"Од свих закона из миграцијског пакета Закон о усељавању стручне радне снаге је за мене најважнији и најнужнији. Но да би он показао свој учинак, дуга чекања за визу морају бити скраћена", рекао је њемачки министар унутарњих послова и јадан од идејних твораца новог мигрантског пакета Хорст Сеехофер тијеком расправе у Бундестагу.

преузето са индеx.хр


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.