Стигло озбиљно упозорење у вези кориштења ЛЕД сијалица

Задњих година ЛЕД расвјета готово да је у потпуности истиснула употребу класичних "жутих" жаруља.

BUKA portal / 23. мај 2019

 Не само да се у своме почетку изрекламирала као повољнија и еколошки одрживија, већ се донедавно сматрало и да је ефект бијелог свјетла с плавкастим нијансама заправо благотворнији за људско око.

Но отприлике у тренутку када су милијуни корисника прешли на ЛЕД, кренули су написи у медијима како је таква врста жаруља, у ствари, штетна. Неки то још увијек називају "заблудом", но посљедње истраживање могло би указивати да ЛЕД заиста може наштетити ретини људскога ока, преноси Слободна Далмација.

У истраживању се сазнало и да жаруље утјечу на наш биоритам и да нам могу пореметити квалитету сна. 

Француски АНСЕС јавља тако да уистину постоје "фототоксични ефекти" ЛЕД жаруља - дуготрајна изложеност високо интензивноме плавоме свјетлу из таквих извора узрокује каснију дегенерацију жуте пјеге, мале точке смјештене близу центра мрежнице ока. Водећи је то узрок губитка и смањења квалитете вида код људи у доби изнад 50 година, стоји у извјешћу.
 

Што се тиче заштите од утјецаја плавога свјетла, постоје разни анти-рефлексни слојеви на екранима рачунала и мобитела, као и варијанте које се уграђују у наочале, но из АНСЕС-а тврде како још није доказано може ли то спријечити утјецај који свјетло има на квалитету сна.

Иако људска рожница има добру УВ заштиту, слабије блокира плави спектар управо због продорности плавих нијанси које можда имају мању дуљину него она жута и црвена свјетла, али зато много већу енергију и продорност. Проирући дубље у око, плаво свјетло може тако оштетити њежну жуту пјегу, па узрокује њене касније дегенерације.

Но постоје и разлике између интензитета и врсте ЛЕД лампи; "топла бијела" која се углавном и користи у кућанствима има нижу "фототоксичност" од примјерице джепних батерија, изнимно штетних аутомобилских фарова па и неких играчака које садрже интензивна плава свјетла - ријеч је о "хладнијим" плавим нијансама.

Закључк АНСЕС-а је да би свакако требало умањити количину изложености плавоме свјетлу - дјеца и тинејджери чије очи још увијек не могу у потпуности филтрирати такву врсту свјетла, посебно су осјетљива скупина. Сматрају и да је посебно важно умањити интензитет ЛЕД жаруља у аутомобилским свјетлима.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.