СТИЖЕ ХЛАДНИ ТАЛАС, ПРВИ МИНУСИ и МЕТЕОАЛАРМ, СНИЈЕГ У БАЊАЛУЦИ ПАДА НЕПРЕСТАНО: Прочитајте прогнозу времена и стање на путевима у БиХ

Прогноза времена

BUKA / E.P. / 14. јануар 2021

Foto: BUKA

У Републици Српској и Федерацији БиХ (ФБиХ) данас ће бити промјенљиво до претежно облачно и хладно вријеме, пролазно са снијегом, уз дневну температуру од минус три до два степена Целзијусова. Тренутно у Бањалуци пада снијег.

Данас је на снази жути метеоаларм за подручје цијеле  Босне и Херцеговине, јавља Федерални хидрометеоролошки завод. Жуто упозорење је на снази због снијега те ниских температура зрака.

На сјеверу земље очекује се нови снијег до неколико центиметара, у централном појасу од четири до седам, а на планинама на истоку и југоистоку око 10 центиметара.

 

 

Прије подне и током дана биће облачно, на сјеверу слаб снијег, а слаб до умјерен у централном појасу, на истоку и високој Херцеговини, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

На југу се очекује киша, али је могућа и сусњежица. Касније послије подне на сјеверу и западу доћи ће до престанка падавина, а према ноћи на петак и у већини других предјела до смањења облачности.

Једино ће у централном појасу, на истоку и на југоистоку (висока Херцеговина) и даље бити облачно са снијегом. У том региону виших предјела биће услова за вијавице.

У централном појасу земље дан ће бити леден, што значи да дневна температура неће прелазити нулу, а на сјеверу и југу дневна температура биће пар степени изнад нуле.

Дуваће слаб до умјерен вјетар сјеверног и сјеверозападног смјера, саопштено је из Федералног хидрометеоролошког завода.

 

 

 

Дневна температура ваздуха биће од минус три до два, на југу до шест, а на планинама од минус пет степени Целзијусових.

Температура ваздуха јутрос у 8.00 часова: Соколац минус 16 степени Целзијусових, Хан Пијесак минус 11, Дрвар и Сарајево минус седам, Сребреница, Тузла и Бјелашница минус шест, Билећа и Зеница минус четири, Бијељина и Мостар минус један, Неум један, а Бихаћ шест степени Целзијусових.

Највише снијега јутрос има на Чемерну 92 центиметра, затим у Хан Пијеску 45, Сокоцу 22, Фочи 11, Сребреници девет, Гацку и Рудом осам, Мркоњић Граду и Рибнику седам, у Новом Граду шест, Шипову и Вишеграду четири, Бањалуци и Бијељини три, Приједору два и Добоју један центиметар.

У петак, 15.01.2021., у Босни и Херцеговини се прогнозира умјерено до претежно облачно вријеме. У ноћи на суботу у Босни је могућ слаб снијег. Вјетар у Босни слаб сјеверног и сјеверозападног смјера. У Херцеговини слаба бура. Јутарња температура зрака већином између -9 и -3°Ц, на крајњем југу до 0°Ц. Највиша дневна температура зрака углавном између -4 и 1°Ц, на југу земље од 4 до 8°Ц.

У суботу, 16.01.2021., у Босни претежно облачно, повремено са слабим снијегом. У Херцеговини сунчано. Вјетар у Босни умјерене јачине сјеверног смјера. У Херцеговини јака бура. Јутарња температура зрака већином између -9 и -3°Ц, на крајњем југу земље до 0°Ц. Највиша дневна температура зрака углавном између -5 и -1°Ц, на југу земље од 3 до 6°Ц.

У недјељу, 17.01.2021., у Босни претежно облачно вријеме, повремено са слабим снијегом. У Херцеговини претежно сунчано. Вјетар у Босни слаб до умјерене јачине сјеверног и сјеверозападног смјера. У Херцеговини слаба бура. Јутарња температура зрака већином између -11 и -5°Ц, на крајњем југу од -4 до -1°Ц. Највиша дневна температура зрака углавном између -5 и -1°Ц, на југу земље до 3°Ц.

Стање на путевима 14. 01. 2021. у 11 : 20 сати

Због саобраћајне незгоде која се догодила на подручју Шићке петље, на дионици Лукавац-Тузла саобраћа се једном траком.

Због нових снијежних падавина успорено се саобраћа на дионицама у сјеверним и сјевероисточним дијеловима земље. Издвајамо дионицу Сребреник-Тузла у мјесту Превиле гдје се због заглављених теретних возила, тренутно саобраћа једном траком.

На осталим дионицама коловоз је претежно мокар или влажан, а пажњу скрећемо на могућу поледицу. Посебан опрез савјетујемо на путевима у планинским предјелима, као и на мостовима, вијадуктима и прилазима тунелима. 

Упозоравамо и на учестале одроне земље или камења на коловоз.

Апелујемо на возаче да на свим дионицама возе максимално опрезно и подсјећамо да је посједовање зимске опреме законски обавезно.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.