Стиже талас с Арктика, јаке олује, хладноћа, могућ и снијег. Хрватски метеоролошки завод издао упозорење

ПОЗНАТИ метеоролошки сервис Севере Wеатхер ЕУ објавио је на свом Тwиттеру како се с Арктика према Еуропи креће изнимно хладна фронта која ће у дијелове континента донијети велики пад температуре - и до 20 Целзијевих степени

Index / 01. октобар 2019

"Очекујте јаке грмљавинске олује широм сјеверног и средњег Средоземља", поручили су из метео сервиса.

Јака промјена стиже у Хрватску

Велику промјену времена, која долази већ сутра, најављују и хрватски метеоролози. Зоран Вакула за ХРТ тако пише како се већ од краја сриједе могу очекивати локално обилни пљускови с грмљавином, велика количина кише у кратком времену која може изазвати бујичне поплаве, велики пад температуре те олујна и орканска бура на обали.

"На интензитет ове промјене времена упућује и могућност падања снијега тијеком четвртка у највишем горју Хрватске те особито сусједних земаља, а у Алпама већ у сриједу", напомиње Вакула.

Већ до краја четвртка у већем дијелу Хрватске, посебице у западним крајевима, слиједи разведравање, а у петак и слабљење вјетра. Но, та стабилизација атмосферских прилика и недостатак облака омогућит ће израженије ноћно охлађивање па ће се у већини унутрашњости већ у петак знатно повећати вјеројатност мјестимичног слабог мраза при тлу, и то не само у горју.

Метеоаларм је за сутра за подручје цијеле Хрватске, осим крајњег истока земље, издао упозорења.

На копну су на снази жута упозорења због обилне кише, али и јаких грмљавинских невремена. На обали је на снази жуто упозорење, такођер убог грмљавинских олуја, док је у Истри на снази наранчасто упозорење. Очекују се огромна количина кише, олујна бура и грмљавинска невремена.

Након дуљег раздобља изнадпросјечне топлине и јужине, Хрватску ће захватити изражена промјена времена у сриједу и четвртак, 2. и 3. листопада 2019. Мјестимице ће бити обилне кише и јаког вјетра, а температура зрака осјетно ће се снизити.

Са сјеверозапада континента приближава се хладна зрачна маса, а у Геновском заљеву формират ће се циклона", објавио је на својим страницама ДХМЗ.

У сриједу касно послијеподне фронтални сустав захватит ће најприје сјеверни Јадран и западне предјеле унутрашњости, а тијеком ноћи на четвртак циклона ће пријећи над Јадран и донијети локално обилну кишу. У оваквим околностима могуће је и олујно невријеме с израженим пљусковима и грмљавином.

 

Тијеком сриједе и четвртка локално може пасти и више од 80 литара кише по четворном метру, особито на Јадрану и подручјима уз њега (Слика 2). Притом постоји опасност од локалног поплављивања и појаве бујичних поплава, особито у урбаним срединама. Повремене ће кише бити у средишњим и источним крајевима, но не очекују се количине као на Јадрану.

Осим оборине, пажњу треба усмјерити и на вјетар јер ће тијеком сриједе на Јадрану пухати умјерено и јако југо које ће у ноћи окренути најприје на сјеверозападњак, а затим и буру. Подно Велебита бит ће олујних удара буре па су изгледне потешкоће у цестовном и поморском промету. Потешкоће, иако мање, могуће су и у унутрашњости гдје ће запухати умјерен и јак сјеверни и сјевероисточни вјетар.

Поступни престанак оборине очекује се већ тијеком четвртка, средином дана на сјеверном Јадрану и у западној унутрашњости, а крајем дана у осталим предјелима.

С проласком хладне фронте, у наше ће крајеве стићи хладан зрак те ће сљедећих дана температура зрака бити осјетно нижа, особито у горским подручјима.

Према тренутно доступним прогностичким материјалима, за викенд је изгледно повољније и поновно мало топлије вријеме.

С упозорењима се огласио и Хрватски аутоклуб.

"Возит ће се по мокрим и склиским колницима. Ујутро у унутрашњости те понегдје у Лици и Горском котару и по котлинама и долинама ријека мјестимице је могућа магла. Могући су одрони земље и камења.

Возачима савјетујемо да прилагоде брзину и начин вожње увјетима на цестама те одржавају сигурносни размак између возила.

У јутарњим и послијеподнвним сатима бит ће појачан промет на градским цестама, обилазницама уз могуће застоје на дионицама гдје трају радови.

Због јаког вјетра могућа су ограничења и промјене у цестовном и поморском промету", најављују из ХАК-а.

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.