Стижу камере које биљеже звук и саме шаљу казне

Мотоциклисти који турирају својим двоточкашима кроз мирна градска насеља и возачи снажних аутомобила ускоро би могли да постану ствар прошлости у Паризу.

24sata.hr / 09. септембар 2019

printscreen

У дијеловима града одлучили су да уведу нови систем камера с 'радаром за буку' који може идентификовати гласна возила, видјети њихову локацију и аутоматски их казнити.

Систем су поставили у Вилленеуве-ле-Рои код зрачне луке Орли, а активираће га чим влада потврди нови закон који дозвољава овакве системе, каже градоначелник Дидије Гонзалес.

Нови систем ће повезати аудио снимке с полицијским камерама и аутоматски послати казне, пише Реутерс. Састоји се од четири микрофона који сваку десетинку мјере ниво децибела и могу триангулисати правац из којег долази.

"Бука је пошаст модерног живота и велики здравствени проблем. Шкоди људима као и пасивно пушење", каже Гонзалес и додаје да овим алатом није могуће оспорити извор буке.

Закон о којем је причао требало би да ступи на снагу ове јесени и омогућиће локалним властима да експериментишу с разним системима за снимање и кажњавање возача који прекораче лимите буке.

Французи већ имају закон који лимитира буку возила, међутим тешко се проводи јер зависи о индивидуалном хватању и кажњавању гласних возача.

"Немамо ништа против Харлеy Давидсона или Феррарија, међутим њихови власници знају понекад превише истицати њихову снагу и бука смета мјештанима", каже Реми Жордан из Виленеуева.

Око 40 оваквих камера већ је неколико мјесеци у раду у близини паришких барова, а још 17 их је постављено крај значајних грађевина. Поставили су их и у насељу Сен-Форгет, а у септембру ће и центар Париза добити ове камере. Како је систем у тестирању, још никог нису казнили. Влада планира двогодишњи тестни период у којем ће испробавати нову технологију и дефинисати ниво буке која ће бити окидач за казне.

 

24сата.хр


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.