Стижу паклене врућине и разорне олује

Метеоролошки сервис АццуWеатхер објавио је прогнозу времена за надолазеће љето  у цијелој Еуропи. Како најављују, већем дијелу Еуропе пријете опасни топлински валови, док се  југоисточну Еуропу очекују јаке олује.

BUKA portal / 22. мај 2019

 

- Иако дијелови Балкана неће бити имуни на топлинске валове, екстремна врућина бит ће ограничена - пише АццуWеатхер.

Док ће већи дио Еуропе бити под ударом сушног времена и топлинских валова, већем дијелу Југоисточне Еуропе пријете јаке грмљавинске олује. То вриједи посебно за подручје Далмације, али и јужне дијелове копнене Хрватске. Сјеверном Јадрану. Средишњој Хрватској и Славонији пријете дуља раздобља великих врућина и топлински валови.

 

Олује ће повремено захватити и западни дио Балканског полуотока те Италији донијети нестабилно вријеме.

- Олује ће донијети велик број муња, бујичне поплаве и орканске вјетрове те тучу. Најјаче олује могле би довести и чак до стварања торнада. Овакве јаке олује очекују се највише тијеком послијеподневних и вечерњих сати. Највећу опасност донијет ће оркански вјетрови, туча и бујичне поплаве - упозоравају из АццуWеатхер-а.

Опасни топлински валови протезат ће се од Португала и Шпањолске па све до Пољске и Мађарске. Врућине ће почети у липњу те напомињу и како ће врућина бити дуља него прошлог љета.

Пожари ће пријетити сјеверу Португала, сјеверу Шпањолске као и дјелу Алпа - закључују метеоролози.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.