Што даље од родне груде: Министарство безбједности објавило документ о броју одјавлјених људи из БиХ

Према подацима Агенције за идентификацијска документа, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине у 2018. години, 4.113 особа је одјавило боравак у Босни и Херцеговини, то јесте трајно се одселило са ових простора.

Elvir Padalović / 01. септембар 2019

Ови подаци објављени су у документу "Миграциони профил 2018" које је објавило Министарство безбједности БиХ а који је објављен почетком јула ове године.

 


Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине у оквиру своје надлежности за исељеништво, у сврху припреме стања емиграције из Босне и Херцеговине за Миграциони профил БиХ, користи статистичке податке агенција за статистику земаља пријема о укупном броју бх. исељеника који у земљама пријема бораве дуже од 12 мјесеци. Такођер Министарство за људска права и избјеглице БиХ није надлежно за емигрирање из Босне и Херцеговине и у том смислу за прикупљање података о одласку становништва из Босне и Херцеговине на годишњем нивоу.

Према доступним званичним подацима агенција за статистику земаља пријема и дипломатско конзуларних представништава Босне и Херцеговине процјена укупног броја особа које живе у исељеништву, а које воде поријекло из Босне и Херцеговине износи најмање 2 милиона што чини 56,6% у односу на 3.531.159 укупног становништва у Босни и Херцеговини.18

Када говоримо о емиграцији из Босне и Херцеговине на годишњем нивоу једини подаци који се могу користити као статистика емиграција по годинама су подаци које води Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине о броју особа које су се одјавиле из евиденције о пребивалишту и боравишту држављана Босне и Херцеговине ради исељења у друге државе. Према њиховим подацима, у 2018. години, 4.113 особа је одјавило боравак у Босни и Херцеговини.

Међутим и само Министарство безбједности БиХ указује на мањкавост података када је ријеч о емиграцији из БиХ те да се ослањају искључиво на Податке Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ о броју особа које су се одјавиле из евиденције  о пребивалиштву и боравишту држављана Босне и Херцеговине.


"Ови подаци не могу бити показатељи тренда емиграције из Босне и Херцеговине, јер не представљају свеукупне податке о исељавању из БиХ, али указују на то да су најчешће земље дестинације за емигранате из Босне и Херцеговине већ пар година Њемачка и Аустрија, док је број оних који одлазе у Хрватску и Србију све мањи, а Словенија постаје трећа најчешћа земља дестинације" наводи се у Миграционом упитнику.

 


Другим ријечима стварна слика много је гора од ове званичне.


На основу билатералних споразума о запошљавању које је Босна и Херцеговина закључила са Словенијом и Њемачком, велики број радника се запошљава у овим земљама посредством Агенције за рад и запошљавање БиХ, међутим доста њих одлази и у властитом аранжману.

Тако, према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ о запосленим држављанима БиХ у земљама с којима БиХ има потписан споразум о запошљавању, у периоду од јануара до октобра 2018. године у Републици Словенији се запослило 13.198 држављана БиХ, а у Савезној Републици Њемачкој 1.000 држављана БиХ, што је укупно 14.198 особа. 

Примјетан је пораст броја држављана БиХ у задње три године који се запошљавају посредством Агенције за рад и запошљавање БиХ. У 2016. години на овај начин се запослило 5.857 држављана БиХ, а 2017. године укупно 9.930 особа.

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.