Што се догодило с Чернобилом након краја хит серије о катастрофи?

Успјех ХБО-ове америчке телевизијске минисерије чија је тема највећа свјетска нуклеарна катастрофа у Чернобилу повећао је број туриста који желе посјетити електрану и град духова у близини електране.

BUKA portal / 05. јун 2019

 

Једна чернобилска туристичка агенција биљежи пораст од 40 посто у резервацијама од почетка серије у продукцији ХБО-а чије је емитирање почело у свибњу и добила је изванредне критике.

Осим што је порастао интерес за обиласком електране, серија је пробудила интерес за повијешћу Совјетског Савеза као нуклеарне силе, али и свијест о катастрофалним посљедицама какве би имао нуклеарни рат. Такођер, захваљујући серији свијет је чуо за имена попут Валерија Легасова, руског знанственика који је задужио цијело човјечанство својим ангажманом у санирању штете настале након експлозије. Такођер, свијет сада зна више и о тројици мушкараца који су рискирањем свог живота спасили милијуне живота у Еуропи. Њихова имена су Алексеј Ананенко, Валериј Безпалов и Борис Баранов.

Како уопће у Чернобил отићи као турист?

У Чернобил не можете отићи без посебне дозволе коју издаје украјинска влада. У Кијеву постоји неколико агенција које нуде обилазак Чернобила и Припјата, а цијене се крећу од 160 до 600 КМ.

 

 

Туристичке туре на енглеском су скупље од оних на руском, а најскупље су индивидуалне туре на енглеском језику. Организирају се у Кијеву, а за сваког туриста прије уласка у град духова важе строга правила.

 

 

Морате бити одјевени у хлаче дугих ногавица и мајицу дугих рукава или јакну. Ципеле морају бити затворене. У Припјат и Чернобил не могу ући особе млађе од 18 година нити особе које су прије туре конзумирале алкохол.

У град се не улази без справе за мјерење јачине радијације коју имају сви водичи и која је посјетитељима најбољи пријатељ. Забавни парк у Припјату једна је од највећих атракција и то је симбол прекинутог дјетињства тисућа дјеце која су евакуирана неколико дана након експлозије. 

 

 

У већину је зграда због контаминираности и опасности од рушења забрањен улаз. Зграде у које је дозвољено ући показује водич, а из њих није дозвољено износити ни најмањи предмет, попут фотографије или дјечјег цртежа. Најбоље се кретати асфалтом, будући да су земља, маховина и трава изразито контаминиране.

 

 

Прије изласка из Припјата обавља се скрининг и не постоји могућност да ћете кући отићи озрачени. Ако је неки одјевни предмет на вама озрачен, морат ћете га скинути и оставити у Припјату. Ипак, то се не догађа ако се слушају упуте водича који брани сједање на траву, земљу или маховину.

 

 

Индеx


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.