Што срећније људи живе, једноставније се облаче

​​Земље у којима свака друга студенкиња изгледа као икона стила - налазе се у четвртој десетици свјетског рејтинга срец́е.

BUKA portal / 21. мај 2019

Што срећније људи живе, једноставније се облаче. На овај неочекивани закључак, навео ме је годишњи извештај УН о нивоу срец́е у свијету.

Од 2011. године спроводи се годишње истраживање свјетске срец́е.
Озбиљни научници развили су технологије, и сада мјере код људи из различитих земаља ниво њиховог објективног благостања, као и њихову сопствену субјективну оцјену колико је њихов живот добар. А затим упоређују показатеље и састављају рејтинг земаља по нивоу срец́е њихових грађана.

2017. године, поредак десет најсрећнијих земаља изгледао је овако:

1. Норвешка
2. Данска
3. Исланд
4. Швајцарска
5. Финска
6. Холандија
7. Канада
8. Нови Зеланд
9. Аустралија
10. Шведска

У истом саставу, ове земље су биле лидери и прошле године, само су измијенили мјеста у првој десетици.

Да ли знате шта обједињује ове земље? Поред тога што постоји веома висок животни стандард, велики социјални стандарди и уопште готово комунизам (у најбољем смислу те ријечи)? Са гледишта модног блогера, све ове земље обједињује врло једноставан, однос локалног становништва према одјећи!

Земље у којима свака друга студенкиња изгледа као икона стила - налазе се у четвртој десетици свјетског рејтинга срец́е.
​Француска је на 32. мјесту, Шпанија на 37. Италија, гдје свако дијете (било ког пола) зна од рођења како правилно да заврне панталоне - је на 50. мјесту! Од 157 земаља које су испитиване, односно у скоро трец́ини земаља на Земљи, људи живе срец́није од Италијана!
 
А шта је у срец́ним земљама? Тамо нико не брине о томе колико милиметара подврнути панталоне према најновијим прописима часописа ВОГУЕ. Носе нешто што је удобно, и не брину се посебно да ли је у стилу или не. Джинс / мајице, старке / патике, дуксеви и паркови. У Данској или Холандији на примјер иде неки пар испред - и не можеш одмах схватити ко је од њих момак а ко девојка, једнако су обучени.

Неки од мојих познаника били би страшно незадовољни са тим како се жене облаче, на примјер, у Шведској. "Нема на шта да се гледа", рекли би. " Зар су то жене?" - рекли би. Али парадокс, судец́и по резултатима истраживања, Шведска је врло срећна земља. Дакле, ове жене се не осјец́ају несрец́но зато што не носе уску сукњу и не журе рано ујутру на посао на потпетицама од 10 центиметара, и са комплетном шминком. Штавише, мушкарци у овим земљама такође очигледно не осјец́ају недостатак срец́е због чињенице да њихове жене не изгледају 24 часа дневно као експонати на изложби достигнуц́а свјетске модне индустрије.

Можда, за срец́у није неопходно пратити модне трендове и пажљиво одабрати облик сукње за тип фигуре?

Можда се може бити срец́ан у једноставној одјец́и?

Можда када се човјек осјећа срец́но, сигурно и спокојно, када нема потребу свакодневно некоме да доказује нешто и из све снаге демонстрира свој (често имагинаран) статус - да такав човјек у фармеркама и дуксу веома удобно ужива у животу?

Недавно сам писала о томе како се једноставно и опуштено облаче жене у Израелу. Дакле, нец́ете вјеровати, али Израел је на међународном рејтингу срец́е - на 11. мјесту. Одмах након првих десет.

А шта ви мислите да ли ниво срец́е и задовољства животом утиче на то како се жене облаче? Или је то само случајност?

© Клеш

Превод текста: хттпс://ецонет.ру/артицлес/176409-цхем-сцхастливее-лyуди-зхивут-тем-просцхе-они-одеваyутсyа

Превела: Беба Муратовић - бебамур.цом


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.