Што сте дисали, дисали сте: У наредна два дана поновни пораст концентрације загађујућих материја

За савјетовање о понашању грађана у оваквим ситуацијама надлежне су здравствене институције. 

BUKA portal / 06. децембар 2018

Током јучерашњег дана дошло је до значајног пада концентрација загађујућих материја на свим мјерним мјестима у Федерацији БиХ. И поред тога, на многим мјерним мјестима су и даље прекорачене прописане дневне граничне концентрације лебдећих честица, односно сумпордиоксида
Током ноћи и јутра дошло је до стабилизације атмосфере те се у наредна два дана очекује поновни пораст концентрације загађујућих материја у котлинским предјелима Босне. 

Опћи географски и метеоролошки услови у западној Босни и посебно у Херцеговини (њеном највећем дијелу) су такви да се не очекују значајна или дуготрајана нарушавања квалитета зрака, саопћено је из Федералног хидрометеоролошког завода БиХ. 

 За спроведбу корака и мјера за спречавање прекомјерног загађења зрака надлежне су кантоналне и опћинске институције. У Кантону Сарајево од прексиноћ је на снази епизода "упозорење" и све интервентне мјере за смањење емисија у зрак које проглашење ове мјере подразумијева. 

За савјетовање о понашању грађана у оваквим ситуацијама надлежне су здравствене институције. 

Током јучерашњег дана дошло је до значајног пада концентрација загађујућих материја на свим мјерним мјестима у Федерацији БиХ. И поред тога, на многим мјерним мјестима су и даље прекорачене прописане дневне граничне концентрације лебдећих честица, односно сумпордиоксида. 

У Сарајеву су прекорачене прописане концентрације лебдећих честица ПМ10 на станицама Отока (59 уг/м3 , прописана гранична износи 50 уг/м3) и Илиджа (77уг/м3), док су на станицама Бјелаве и Вијећница биле задовољавајуће. 

У Илијашу су те концентрације јучер биле највише у цијелој ФБиХ и износиле су 126 уг/м3. 

У Зеници су те вриједности биле прекорачене на свим мјерним мјестима (70-90 уг/м3 ПМ10), а на два мјерна мјеста је било и благо прекорачење прописане концентрације за сумпродиоксид. 
У Тузли, Лукавцу и Живиницама су концентрације лебдећих честица показале сличне нивое као у Сарајеву, а у Живиницама су поново прекорачене и прописане концентрације сумпордиоксида (150 уг/м3, прописано 125 уг/м3). 
Концентрације мјерених полутаната у Горажду и Јајцу су остале у оквиру прописаних вриједности.

 

ФЕНА


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.