Стотине миграната смрзавају се у кампу у БиХ, људи ће умирати од зиме

Хуманитарне организације позвале су власти у БиХ да затворе камп и да пронађу бољи смјештај за мигранте

Srna / 01. новембар 2019

Стотине миграната с Блиског истока и из Азије смрзавају се у кампу у БиХ, који се налази у шуми, гдје већ недостају храна и смјештај, а долазак зиме додатно ће погоршати ситуацију, изјавили су хуманитарни радници за Реутерс.

У БиХ је дошло до пораста броја миграната усљед затварања граница Хрватске, Мађарске и Словеније за особе које немају документе.

Мигранти су у јуну из Бихаћа пребачени у камп Вучјак, који се налази осам километара од границе БиХ и Хрватске.

Хуманитарне организације позвале су власти у БиХ да затворе камп и да пронађу бољи смјештај за мигранте због пада температуре.

Координатор Међународне организације за миграције (ИОМ) у БиХ Питер ван дер Оверарт упозорио је да је јасно да ће људи умирати од зи ме уколико се нешто не учини.

- У супротном, јасно је шта ће се се десити. Уколико овдје остану током зиме, људи ће умријети за неколико дана или седмица, јер температура рапидно опада - упозорио је Ван дер Оверарт.

Мигранти су покушали да из БиХ уђу у Хрватску, али су враћени с границе. Многи од њих свједоче о томе да су их припадници хрватске полиције тукли и да су им разбијали телефон, али власти Хрватске одбацују те оптужбе.

Више од 40.000 миграната ушло је у БиХ од 2018. године, а скоро петина њих су дјеца.

Ван дер Оверарт рекао је да се у БиХ тренутно налази скоро 7.000 миграната те да тај број не би требало да представља проблем за земљу која има 3,5 милиона људи.

Он је за лоше управљање мигрантском кризом окривио политичке лидере.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.