Странкама из буджета Српске скоро 4 милиона КМ

Парламентарне странке Републике Српске ће наредне године из буджета добити 3,9 милиона КМ, што је за око 70.000 КМ више од прошле године и за око 700.000 КМ више него што је издвојено 2016, када су одржани посљедњи локални избори.

BUKA portal / 21. децембар 2019

 

Као и многи други буджетски корисници који ће сјледеће године осјетити повећање буджета, више новца обрадоваће и парламентарне странке. Како је наведено у буджету Републике Српске за 2020, грантови за парламентарне странке износе 3.925.000 КМ, док су прошле године износили 3.853.000 КМ.

Неки су то правдали већим бројем партија, неки законским обавезама и повећањем цијелог буджета, док неки кажу да треба имати у виду да је сљедећа година изборна.

Како је раније објашњено, повећање је регулисано законом који налаже да се 0,2 одсто буджета на свим нивоима власти у БиХ распоређује на политичке партије.

Иако смо од Министарства управе и локане самоуправе Републике Српске тражили објашњење зашто је дошло до повећања ове ставке, одговор нисмо добили.

Опозициони народни посланици већ су критиковали повећање истичући да ниједна странка, па ни она чију су они чланови, не треба да добија толико грађанског новца, а одговор на питање зашто су ова издавања повећана тражили су и неки посланици владајуће коалиције.

И економиста Зоран Павловић сматра да се овај новац требао искористити за неке друге сврхе.

– Имајући у виду ситуације и обавезе враћања претходно узетих кредита, свака уштеда која се може направити у буджету Републике Српске је нужна и потребна. Нажалост, то није у фокусу актуелне Владе, као што можемо да видимо да је на много позиција повећање планирано и усвојено – рекао је Павловић.

Он сматра да партије не треба да се финансирају из буджета, већ из својих чланарина.

– Ако имају чланство и ако чланови хоће да плате чланарину у партији, то нека ураде и нека се тако финансирају, јер финансирати то на терет свих грађана Републике Српске није поштено, имајући у виду стање економије и живота грађана – рекао је он.

Грантови

Како је у образложењу буджета наведено, грантови у 2020. години износе 56,7 милиона КМ, што представља увећање од 10 милиона КМ, односно 21,4 одсто у односу на средства планирана Ребалансом буджета за 2019. годину.

– Средства гранта из буджета Републике Српске обухватају текуће и капиталне грантове непрофитним субјектима, као што су организације и удружења за афирмацију породице и заштиту права жена, дјеце, избјеглих и расељених лица, бораца и особа са инвалидитетом, организација и удружења у области здравствене и социјалне заштите, образовања, науке, културе, економске и правне сарадње, хуманитарне, спортске и омладинске, етничке, вјерске и политичке организације и удружења и слично – наведено је у образложењу.

 

Извор. Српскаинфо.цом


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.