Стравична прича правог ватрогасца из Чернобиља

Сви ликови у серији "Чернобиљ" заиста су постојали, осим нуклеарне физичарке Улане Комјук чији је лик утелотворио све нуклеарне физичаре СССР-а који су помагали професору Легасову у санирању штете након експлозије.

BUKA portal / 10. јун 2019

Стварни су и ватрогасац Василиј Игнатенко и његова супруга Људмила.

У серији је приказано како Игнатенко одлази да гаси пожар у нуклеарној електрани, док његова трудна супруга Људмила остаје код куће. Након тога Василија одвозе у болницу у Припјату, а затим и у Москву, где га Људмила посећује без обзира на опасност. Василиј Игнатенко умире у мукама, а Људмила након тога рађа девојчицу која од последица радијације умире четири сата након рођења.

По неким подацима, Људмила Игнатенко још је међу живима. Има сина и живи у Кијеву. О својој судбини проговорила је пуно пре снимања серије "Чернобиљ" - присетила се живота са Василијем и његове стравичне смрти у разговору с Светланом Алексијевич, ауторком књиге "Глас из Чернобиља".

Василиј Игнатенко се по државном налогу из Белорусије преселио у Припјат да ради као ватрогасац. Он и Људмила венчали су се 1983. године, а упознали су се још као тинејджери, 1979. године.

 

Василиј Игнатенко Фото: Профимедиа

 

Тог 26. априла 1986. планирали су да иду у Белорусију да посете његове родитеље, а он је од четири ујутро требало да буде слободан од дежурства. Реактор је експлодирао око један сат иза поноћи па је Игнатенко отишао на терен, мислећи да је реч о обичном пожару...

 

 

Уосталом, то смо видели и у серији. Међутим, оно што чега су нас аутори ипак поштедели, то су стравичне муке које је Игнатенко пролазио.

У књизи је Људмила описала посљедње дане његовог живота и пуно су страшнији него што је то приказано у серији.

- Сваког дана сам упознавала другу особу. Последња два дана искашљавао је комадиће својих плућа и јетре. Гушио се у властитим органима. Замотала бих руку у завој, ставила му је у уста и вадила то - испричала је Људмила.

Василиј је умро у 25. години и сахрањен је у лименом сандуку испод бетона, због чињенице да је његово тело и даље било радиоактивно.

 

Људмила је две недеље гледала како јој супруг умире у агонији. Тада је била трудна и игнорисала је наредбе болнице да се држи подаље од свог вољеног, тако да је дете умрло убрзо након рођења, а дијагностикована му је цироза јетре и урођена срчана болест.

Извор: Индеx


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.