СТРУЧЊАЦИ О ПЕДОФИЛИЈИ У НАШЕМ ДРУШТВУ: Кад год мислимо да смо видјели најгоре, догоди се неки случај који помјери границе!

Ова ситуација је узнемирујућа колико је и отрјежњујућа, јер јасно показује да патологије има свуда, у свим сферама, па и тамо гдје је ни најмање не очекујемо.

Maja Isović Dobrijević / 07. јун 2019

Foto: Ilustracija

 

Случај сексуалног злостављања малољетнице од стране бившег министра просвјете и универзитетског професора Ненада Сузића шокирао је јавност. Иако, нажалост, живимо у друштву гдје је обљуба малољетница све чешћа, ријетки су случајеви у којима је за такав чин оптужена особа која је обављала високу политичку функцију и која ради са студентима. Забрињава чињеница да је Сузић професор педагогије и да је цијели свој радни вијек провео прво уз млађе ученике, а касније уз студенте. У његовој биографији стоји да се бавио моралом у образовању.

Александра Штрбац, психологиња и извршна директорица Удружења грађана Здраво да сте, у свом раду бави се заштитом дјеце и годинама упозорава на проблем сексуалног злостављања малољетника.

„Кад год да мислим да смо видјели најгоре, догоди се неки случај који помјери границе још једном.  Ова ситуација је узнемирујућа колико је и отрјежњујућа, јер јасно показује да патологије има свуда, у свим сферама, па и тамо гдје је ни најмање не очекујемо. Овога требамо бити сви свјесни када повјеравамо своју дјецу на бригу некоме, па чак и људима који су својом позицијом ту да брину о њима или да уче професионалце како да брину о дјеци. Исто тако, важно је пратити ове случајеве и реаговати уколико насилници који су раније имали висок друштвени положај или неку другу моћ, добију другачији третман од законом прописаног и исправног, а знамо да и тога има доста”, рекла је за БУКУ Александра Штрбац.

Она истиче да је дјеци жртвама сексуалног насиља потребна веома деликатна и стручна подршка и помоћ. Александра напомиње да је код нас систем заштите правно организован, тако да се од самог тренутка укључују стручњаци који ће дјетету жртви пружити физичку и психолошку помоћ, и бринути о томе током цијелог процеса који слиједи, али у стварном животу ситуација, наравно, није увијек баш таква, и пуно зависи од тога гдје то дијете живи и шта је од ресурса доступно у конкретној заједници.

“Доста се урадило посљедњих година на прилагођавању и сензибилизирању правног система за рад са дјецом жртвама насиља, али још увијек морамо доста радити на пружању квалитетних услуга за рехабилитацију дјеце жртава, а и побринути се да свако дијете, без обзира на то ко је, гдје је, из какве породице долази, добије једнаку и квалитетну заштиту. Важно је и опет подсјетити да је заштита идентитета дјетета жртве насиља од огромне важности за цијели даљи живот те дјеце, па апелујем и на новинаре и медије и овом приликом да им ово буде првенствена брига када извјештавају о овом случају. То је законска , етичка и људска обавеза сваког новинара”, каже Александра.

Једини могући начин заштите од предатора су знање и храброст.

“Знање смо им дужни дати ми одрасли и научити их како да се понашају у ризичним ситуацијама, на првом мјесту да их препознају, а онда и да потраже помоћ одраслих, без чега се ове ситуације не могу успјешно разријешити. На првом мјесту су ту одрасли који су дужни предузети мјере заштите и одрасли у које дијете има повјерења. На одраслима и системима заштите је да обезбиједе да дијете без додатне трауме прође кроз процес заштите и кривично правни процес према насилнику, те да добије потребну психо-физичку његу и рехабилитацију. Дјецу треба информисати и освијестити да су правно заштићени од оваквих ситуација, треба их научити шта је дозвољено, а шта недозвољено понашање одраслих, од родитеља па надаље”, каже наша саговорница.

Александра подсјећа да сви актери у друштву имају одговорност у заштити дјеце од насиља.

“Од родитеља који су дужни да воде бригу о заштити свог дјетета и да буду прве особе којима ће дијете доћи са информацијама о томе да се налази у ситуацији у којој је изложено насиљу, до државе која је дужна да обезбиједи све системе едукације, заштите и рехабилитације, па онда и све и сви између тога, дословно до сваког грађанина који је дужан да реагује на оваква сазнања. Ја бих данас, и у овом случају, ипак скренула пажњу на оне који нису заказали, а то је прије свега школа, која је овај случај и пријавила. Овакве школе нам требају, школе које ће посматрати, интересовати се за дјецу и које се неће уплашити да пријаве случај ни када се ради о високим функционерима или особама које се не уклапају у стереотипе које имамо о насилницима. Ова школа је заправо испунила своје законске обавезе и побринула се за дијете, а имате и оне које од тога окрећу главу и оваква сазнања трпају под тепих док се руше дјечији животи”, истиче Александра.

Она каже да постоји одређена атмосфера и у јавности да се школе у којима се открију дјеца жртве насиља и у којима се реагује сматрају лошијим школама од оних у којима је увијек све у реду и никад нема никаквих проблема, што је немогуће, и управо је супротно! Школа која ради по закону, која брине о дјеци, и која зна како да се понаша у датим ситуацијама је добра школа, све друго је кажњиво.

 “Јако је важно причати са дјецом о томе како да се заштите од насиља, посебно сексуалног, како да се понашају у ризичном тренутку, јер ми још увијек немамо образовни систем који ће се побринути да дјеца ова знања обавезно добију у школи, а и да га имамо, не можемо бити сигурни да ће и у том случају бити сто посто заштићено. Родитељима савјетујем да прилагоде информације дјечијем узрасту, постоје материјали који се могу лако наћи, удружења, професионалци који могу понудити савјет. Већ у предшколском периоду можете научити дијете да не дозволи додиривање дијелова тијела које покрива доњи веш особама које нису родитељи или старатељи, и пуно пуно причати и слушати шта дијете говори, развијати однос повјерења у којем дијете може са родитељем причати о свему. Родитељи би требали да се информишу о стандардима заштите дјеце и када их укључују у ваннаставне активности, у удружења, клубове, и никако их не учити да покорно слушају старије, већ да користе своје знање, своја осјећања и своју мрежу људи од повјерења”, каже она.

Истиче да је питање сексуалног насиља и злоупотребе дјеце веома осјетљиво и веома је важно због посљедица које оставља по дјечији развој уколико се оне не збрину, и зато је важно да дјеца добијају информације о сексуалном и репродуктивном здрављу, о емоционалном развоју, о насиљу и заштити од насиља, о комуникацији.

“Ми смо као друштво и као држава која је ратификовала све битне међународне стандарде на овом пољу, дужни да их примјењујемо и да прије свега унаприједимо образовне садржаје на овом пољу, а они једва и да постоје. Сексуално насиље и злоупотреба дјеце у сексуалне сврхе је у порасту глобално. Недавно сам имала прилику да слушам презентацију организације Интернет Wатцх Фоундатион, која се бави откривањем и уклањањем са интернета порнографских садржаја у којима су злоупотребљена дјеца, и подаци су били поражавајући, то је илегална индустрија у којој се крећу огромни новци, и у порасту је. Посебно је било алармантно видјети да се број таквих садржаја које праве и пласирају на интернет сама дјеца удуплао између 2017. и 2018. године. Ово је све резултат небриге о дјеци и чињенице да их остављамо неприпремљене да одговоре разним ризицима који се око њих умножавају”, каже Александра.

 

Александра Петрић је извршна директорица Удружених жена

 

Бојан Арула, социјални радник, каже да смо ми болесно друштво, а овај посљедњи случај је само симптом болести од које болујемо.

“У здравим друштвима педофили се препознају рано и немају превише могућности да злоупотребе дјецу, односно да то раде у дужем временском интервалу. Велико је питање, ако се овај случај потврди као истинит, колико дуго и колико много жртава је било у претходним деценијама. И ако јесте, да ли је неко то можда и примијетио, али због положаја и утицаја, прије свега политичког, а затим и друштвеног, није смио или хтио да то пријави. Ми смо друштво конформиста и јако нам је тешко изаћи из сопствене зоне комфора, па чак и да бисмо заштитили нејаке. Док је нама добро, добро је”, каже за БУКУ Арула.

Он истиче да је познато да педофили, али и други сексуални предатори, бирају занимања која ће им олакшати приступ жртви, те их заштити од евентуалног прогона.

“Многи бирају да постану свештеници, социјални радници, педагози, учитељи, полицајци... Зато не треба да нас чуди ни посљедњи случај. Ипак, не мислим да је ситуација узнемирују ћа у смислу да су нам дјеца угрожена. Напротив. Немјерљиво је већи број честитих професионалаца. И овај случај је открила и пријавила школа, дакле, вјероватно педагог, психолог или социјални радник”, истиче Арула, али и додаје да држава мора да заштити жртве.

“У оваквим ситуацијама постоји јасно прописан протокол, а колико сам упознат, све институције су га темељно примијениле и заштитиле дијете, почевши од школе, преко полиције и тужилаштва, до центра за социјални рад”, појашњава наш саговорник.

Арула каже да је оптужен човјек који је заузимао најзначајније позиције у друштву, што указује на болест нашег друштва која се зове - негативна селекција кадрова.

“Константно бирамо најлошије кадрове, људе који су спремни због сопственог интереса прећутати да им је колега или шеф сексуални предатор или нека друга врста насилника или криминалца. То правдамо страхом за сопствену егзистенцију и ћутимо. Систем нам јасно показује да, чак и ако проговоримо, веће су шансе да ми настрадамо него они који би требали законски одговарати. Па имамо покушаје убиства новинара, звиждача, пријаве против обичних особа које јавно узвикну сопствено мишљење... Заштитити не само дјецу, него и супруге, кћерке, комшинице, пријатељице, можемо само ако се јавно супротставимо свим патологијама у нашем друштву. Кажем свим, јер немогуће је селективно се супротстављати неким појавама, а друге прећуткивати. Али, оно што се у оваквим случајевима показало као функционално јесте превентивни рад са дјецом (која су други пут ове године одиграла кључну улогу у пријављивању сексуалног деликта) и стриктна примјена протокола о заштити дјеце”, каже Арула.

Бојан каже да је у овом случају заказало друштво у цјелини.

“Да се не понављам. У овом тренутку не могу уперити прст ни у једну институцију, јер су сви надлежни одреаговали на адекватан начин и заштитили девојчицу. Сада чекамо да и правосудни систем одради своје, па да дамо оцјену да ли је правда иста за сиромашне и богате”, каже Арула.

Он каже да превенција подразумијева да родитељи причају са дјецом.

“Сваки дан им посветите неколико сати. Слушајте их када вам причају о неважним стварима, да вам касније не прећуте оне важне. Градите повјерење и не осуђујте их него им дајте подршку. Причајте им шта је непримјерено понашање, не само одраслих, него и вршњака. Подстичите их да стану у заштиту својих другова и другарица, изградите им повјерење у школске службе, полицију и центре за социјални рад. Реците им гдје могу наћи помоћ, ако им ви нисте доступни”, закључује Арула.

Александар Трифуновић, главни и одговорни уредник портала БУКА

 

ХИТНО СУСПЕНДОВАН

Према најновијим информацијама из Окружног суда Бањалука Сузићу би требала бити изречена мјера притвора због осјетљивости случаја и да оптужени не би утицао на свједоке.

Реаговао је и Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, који је затражио од Радослава Гајанина, ректора Универзитета у Бањалуци, да Сузић буде хитно суспендован.

Из Универзитета у Бањалуци саопштено је да ће преузети све хитне мјере и радње након што добију све потребне информације од надлежног тужиоца, а које се односе на овај предмет.

“Уколико проф. др Ненаду Сузићу буде одређен притвор, он ће бити привремено удаљен с радног мјеста наставника на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци. Универзитет у Бањалуци ће преузети све потребне мјере и радње у циљу заштите интегритета Универзитета, као и свих студената и запослених”, саопштили су из Универзитета у Бањалуци.

Ријеч је о кривичном дјелу за које се може изрећи казна затвора од десет година или тежа казна.

Остаје да видимо како ће институције поступати када је овај случај у питању.

Везан текст:

Огласиле се институције о хапшењу бившег министра Владе РС због сексуалног злостављања дјетета

Ово је бивши министар просвјете у Влади РС који је осумњичен за обљубу малољетнице: Бави се ВРИЈЕДНОСТИМА и МОРАЛОМ у васпитању и настави

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.