Стручњак ЦЕФТА-е: Малим компанијама интернет трговина може бити једини начин за извоз на страна тржишта

Електронска трговина или трговина путем интернета све је популарнија и заступљенија у свијету.

T.Čalić / 06. април 2021

Ванредно стање настало услијед пандемије коронавируса показало је да су потрошачке навике промијенили не само млади, већ и старија популација.

Чланице ЦЕФТА Споразума су прошле године усвојиле важан документ који има за циљ већу искориштеност потенцијала е-трговине.

"Мапа пута за е-цоммерце ЦЕФТА-е односи се на четири групе препрека које смо идентификовали сарађујући са пословним организацијама, удружењима која се баве е-трговином, привредним коморама и директно са компанијама", казао је за Бука магазин Здравко Илић, експерт за трговину услугама у ЦЕФТА-и.

Четири групе препрека пословању

С обзиром да свако тржиште има своја правила, компаније које продају своју робу онлине суочавају се са бројним трошковима јер се морају ускладити не са једном, већ са чак седам група правила. То је један од разлога зашто често окрећу леђа регионалном пословању.

Другу групу препрека чине високи трошкови трансакција, што подразумијева скупе и неефикасне испоруке пакета и плаћања.

"Вишеструки трошкови повезани са електронском идентификацијом такођер су проблем, с обзиром да нису препознати изван тржишта ЦЕФТА-е. И коначно, царина, трошкови и вријеме провођења процедура су међу главним изазовима која предузећа у региону пријављују", објаснио је Илић.

На питање шта земље потписнице ЦЕФТА-е могу урадити како би убрзале развој е-трговине у региону, наш саговорник истиче: "Наш је посао да појединачна тржишта седам ЦЕФТА потписница повежемо у једно регионално, доступно свим компанијама. На основу искустава Европске уније, свим нашим компанијама желимо омогућити да поштивање правила домаћих правила у великој мјери значи и поштивање правила у региону. Да бисмо то остварили, морамо се договорити о заједничким правилима заснованим на правилима ЕУ која ће подједнако примјењивати у цијелој регији".

Задаћа за наредне четири године

Овакав приступ значајно би смањио трошкове компанијама, а донио би и транспарентност цијена поштанске доставе и унаприједио сарадњу између превозника пакета, а достава с једног на друго тржиште у оквиру ЦЕФТА-е било би ефикасније.

"Тренутно су цијене такве да је неисплативо бавити се испоруком ван локалног тржишта", наводи Илић и објашњава: "Ово се такођер односи на рад на успостављању брзих и сигурних поступака царињења који ће омогућити поуздан и брз пролазак царине. Као што ЦЕФТА споразум захтијева, морамо омогућити међусобно признавање електронских потписа, тако да наши људи могу користити свој електронски потпис на свим ЦЕФТА тржиштима.

За ЦЕФТА-у је ово задатак који намјеравају провести у наредне четири године, уз минимизирање тзв. геоблокирања у региону, како би потрошачима осигурали једнаку понуду и једнаке услове, као и кориштење онлине услуга и када путују.

Потенцијалне користи Заједничког регионалног тржишта у подручју е-трговине су велике.

Одскочна даска ка ЕУ и глобалном тржишту

"Данас се више него икад, због пандемије и мјера уведених широм свијета, окрећемо куповини путем интернета. Били смо у Босни и Херцеговини у децембру и разговарали на ову тему. Сазнали смо, напримјер да се број трговаца на једној платформи повећао за 25%. Слично је и другим ЦЕФТА странама", истакао је Илић.

"Требамо искористити овај раст и компанијама и потрошачима понудити више могућности. ЦЕФТА тржиште има 20 милиона потрошача, а процјењује се на више од милијарду еура. Ово тржиште може мотивисати компаније да улажу у средства и људство потребно за дигитализацију њиховог пословања. Мала тржишта подразумијевају мала улагања, што резултира заостајањем за ЕУ. Отварајући врата великом тржишту е-трговине, компанијама помажемо да искористе предности дигиталне економије и дођу до потрошача широм свијета", објашњава експерт за трговину услугама у ЦЕФТА-и.

Илић додаје да за мале компаније, које немају довољно ресурса за агенте и сајмове, интернет трговина може бити једини начин за извоз на страна тржишта. На овај начин промовише се развој брзорастућих сектора који праве и продају дигиталне производе.

"Они су већ данас велики генератори радних мјеста, а сутра ће бити предводници привредног раста. У том контексту, регионално тржиште са европским правилима игре њихова је одскочна даска према ЕУ и глобалном тржишту", поручује на крају разговора Илић.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.