Студенти из Бањалуке и Бихаћа показали да може другачије: Сјајне пословне идеје младих!

Младима у БиХ је неопходна подршка, пословно савјетовање и подстицај да реализују своје пословне идеје, те на тај начин утичу на цјелокупну пословну климу у БиХ.

Maja Isović Dobrijević / 13. фебруар 2017

Да су млади носиоци реформи у Босни и Херцеговини, показали су студенти из Бањалуке и Бихаћа који са оптимизмом покрећу и проводе „Селф УП кампању“, с циљем мотивисања, информисања и подстицања младих да реализују своје идеје и покрену властите бизнисе.

У оквиру „Селф УП“ кампање, коју проводе заједно студенти економских факултета универзитета у Бањалуци и Бихаћу у оквиру пројекта „Е4У – Оутреацх то Ундерградуате Студентс“, одржано је „Селф УП“ умрежавање 11. фебурара 2017.године у просторијама Смарт оффице Бања Лука: цооркинг спаце-у. „Селф УП“ умрежавање је дио „Селф УП“ кампање, настале као резултат рада „Жутог тима“ пројекта „Е4У – Оутреацх то Ундерградуате Студентс“. Кампања има за основни затадак да младе људе охрабри и подстакне на реализацију својих пословних идеја, као и да покрену сопствене бизнисе, све у циљу развоја предузетништва на овим просторима, а у крајњој инстанци и запошљавања младих.

Кампања је, поред низа пратећих активности, провела три главне 1. „Селф УП“ искуства – у децембру 2016. и јануару 2017. године, гдје су успјешни млади предузетници, држећи мотивационе говоре и преносећи своја искусва, позивали младе људе да се одваже и размисле о покретању сопствених бизниса; 2. „Селф УП“ академија (02.- 04.02.2017.) - као централна активност, подразумијевала је тродневни вид едукација намијењених свима онима који имају одређене предузетничке идеје или се у будућности желе бавити предузетништвом, али немају довољно знања, средстава и подршке околине за покретање сопственог бизниса; 3. „Селф УП“ умрежавање (11.02.2017.) – завршни догађај на којем су учесници „Селф УП“ академије, заједно са својим тимовима које су окупили у међувремену, презентовали своје предузетничке идеје пред стручним жиријем и такмичили се за вриједне награде.

Као што је и била замисао, и што је уједно највећи допринос кампање, након Академије, учесници су се добровољно повезали и у мањим тимовима заједно радили на разради предузетничких идеја. На одржаном Умрежавању, могле су се чути иновативне идеје из различтих бранши, што је одговарало разноврсној структури учесника догађаја (од студената економије, електро-технике, шумарства, архитектуре и грађевинарства, математике, до права).

На основу оцјена жирија, награде су добили носиоци идеја:

- ДРВЦЕ (производња љешника и узгој споредних биљних култура – тартуфа и сл, са промоцијом разноврсних начина употребе производа у складу са актуелним нутритивним трендовима); -  Арте ди легно (производња мултифункционалне, иновативне амбалаже од дрвета, јединствено дизајниране и осликане); -  инвест КУ фарм (инвестициона фарма за улагање новца у узгој товних говеда по савременом систему ”крава-теле”)

Поред награђених, жири је високо оцијенио и друге идеје као што су: израда апликације за паметне телефоне, која окупља друштво при изласку и омогућава оцјењивање атрактивности бањолучких угоститељских објеката; развој нових праваца туризма и промоција гостопримства домаћих становника; узгој биљних култура које би омогућиле еколошку, економску и енергетску ефикасност приликом гријања; омогућавање система одлагања, излагања и складиштења производа власницима онлине продавница.

За три најбоље оцијењене идеје, следују вриједне материјалне награде и кориштење услуга професионалних конксултаната за даљи развој својих идеја, док су сви у могућности да о својим идејама наставе комуникацију са стручњацима који су били предавачи, модератори и ментори током провођења „Селф УП“ кампање.

Николина Гаврић, студенткиња Економског факултета из Бањалуке, рекла је да је да су студенти факултета гдје студира добили прилику да учествују у пројекту Е4У, који има за циљ да упозна младе са Реформском агендом и њиховом улогом у реформама које се проводе у БиХ.

“Када смо изабрани да будемо дио овог пројекта, било нам је јасно да ћемо напокон радити на нечему конкретном, да ћемо бити дио једне велике приче која ће утицати на наше сопствене животе, али и на животе свих младих у БиХ.  Увјерени у то да су млади у БиХ креатори квалитетних пословних идеја, с оптимизмом покрећемо Селф УП кампању, усмјерену ка охрабривању, мотивисању и едукацији младих у домену покретања сопствених бизниса, што се у коначници одражава на развој старт уп заједнице у нашој држави”, рекла је за БУКУ Николина Гаврић и додала да млади имају пословне идеје које имају потенцијал да се реализују на тржишту, али да им је неопходна подршка, пословно савјетовање и подстицај да исте реализују, те на тај начин утичу на цјелокупну пословну климу у БиХ.

 

 

“Ова кампања представља наш скромни допринос самом развоју пословне заједнице у нашој локланој заједници, као и јачању улоге младих у истој”, истиче она. Николина каже да су у оквиру ове кампање организовали Селф УП академију, тродневну едукацију на којој су учесници имали прилику да стекну знања, прикупе информације и повежу се са представницима пословне заједнице који су свој допринос овој кампањи дали кроз улогу предавача.

“У овом кратком периоду учесници су радили на својим пословним идејама и показали одлучност да исте обликују и реализују на тржишту, те на тај начин покрену властите бизнисе и обезбиједе себи посао. Сматрамо да је кључ свега едукација, константно усавршавање младих у различитим областима и њихово међусобно умрежавање. Неопходно је да млади буду активни учесници у друштву, да се укључе у овакве и сличне пројекте, те на тај начин дођу до потребних знања, вјештина и контаката који су им неопходни за лични развој и обезбјеђивање радног мјеста”, рекла је Гаврић Николина.

Када је у питању будућност у БиХ, Николина каже да је у потпуности свјесна економске ситуације у нашој земљи и потешкоћа које би могла имати у процесу потраге за послом након завршеног факултета, али је исто тако свјесна чињенице да у њеном окружењу постоје млади који представљају позитивне примјере оних који су радом на себи, без политичке ангажованости или било каквог "педигреа" успјели да пронађу своје мјесту у овој заједници, било радом у успјешним компанијама или покретањем властитог бизниса.

“Ја лично се не плашим будућности, првенствено јер сам по природи оптимиста, али и због чињенице да сам до сада доста уложила у себе, своје образовање, настојала да стекнем практична знања и вјештине из различитих извора, те сам сигурна да ће ми све ово бити ‘одскочна даска’ приликом запослења.  Такође, радом на оваквим пројектима директно доприносим развоју овог друштва и побољшању економске ситуације у земљи, те индиректно утичем на услове у којима ћу у будућности пословати као предузетница”.

Што се тиче сарадње младих у БиХ, наша саговорница каже да је она дефинитивно један од најбитнијих фактора када говоримо о улози младих у реформама и њиховом провођењу.

"Током Селф УП академије сви заједно смо дошли до закључка да је повезивање младих и њихова сарадња један од кључних фактора за развој предузетништва међу младима. Млади из свих дијелова БиХ би требало да дијеле идеје, разговарају, преносе знања и информације, заједно покрећу успјешне стартуп пројекте, искористе прилике на тржишту, међусобно се надопуњују и на тај начин буду зачетници стартуп заједнице у БиХ. Млади најбоље разумију потребе других младих, проблеме и потешкоће са којима се сурећу, жеље и снове које имају, те је управо из овог разлога њихова сарадња у домену предузетништва и уопште креирања боље будућности кључна", објашњава Николина Гаврић. 

За крај можемо рећи да су ентузијазам, као и мотивисаност младих у склопу ове кампање поткријепили чињеницу да се предузетништво, односно покретање сопствених бизниса, поставља као једини прави одговор на велику стопу незапослености, те јачање привреде БиХ у коначници.

 

 

 

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.