Студенткиња физике руши предрасуде на Тик Току – „Нисам очекивала да ће се људима свидети физика и астрономија у слободно време“

Студирам физику која јесте тешка, али се не разликујем много од студената са других факултета, имам слободно време, разна интересовања и хобије, не знам одакле предрасуда да физичари не дижу поглед са књиге, каже Драговић.

Brankica Smiljanić / 17. фебруар 2021

 

Александра Драговић, студенткиња Природно-математичког факултета у Новом Саду, привлачи велику пажњу на Тик Току. На овој најбрже растућој друштвеној мрежи, како каже, почела је да снима почетком децембра 2020. године. Није очекивала да ће имати скоро 54.000 пратилаца. 

„Смер који студирам се зове физика са астрономијом, што ја често спојим у једну реч па кад ме неко пита кажем астрофизика. Остало ми је још пар месеци до завршетка факултета, и после тога се селим у Лондон, где ћу наставити усавршавање на једном од престижнијих факултета у Европи. Поред факултета, већ годинама се бавим популаризацијом науке и држим предавања за школе и јавност у склопу астрономског друштва у Новом Саду“, каже она.

Осим физике, у слободно вријеме воли да црта, слика, игра игрице, чита…За Тик Ток се, како каже, одлучила да снима, јер јој се тај формат кратких видеа свидио и сматра да такав садржај може „свакоме држати пажњу“.

Због чега сте се одлучили да на Тик Току радите мини видеа о физици?

Приметила сам да међу децом има више оних који се окрећу теоријама завере и псеудонауци из незнања. Од теорија да је Земља равна, па до теорија да је Тесла ванземаљац и да путује кроз време, свега сам се начитала. Својим садржајем желим да помогнем младима да стекну способност критичког мишљења и да сами преиспитају информације које им се пласирају на друштвеним мрежама, јер нам се данас махом сервирају драматичне и погрешне вести из науке зарад лајкова и прегледа.

Прати Вас велики круг људи којима се свиђа Ваш садржај, да ли сте то очекивали?

Никако! Нисам очекивала оволику подршку. На Тик Ток уђемо да се одморимо и убијемо време, нисам очекивала да ће се људима свидети физика и астрономија у слободно време. Већина има одбојност према физици, јер се са њом сусрећу само у школи, и то на веома досадан начин.

На какве све предрасуде сте наилазили и наилазите у коментарима својих пратилаца?

Предрасуда је милион. У коментарима ми пишу да ћу кад завршим факултет радити у маркету за минималац. Да наука није вредна труда. Често ми напишу да „немам живот“ и да сигурно немам пријатеље, да учим цео дан као неки штребер. Мушка популација на Тик Току обожава да ми говори да се никада нећу удати, јер ниједан мушкарац не воли штреберке. Много апсурдних коментара! Студирам физику која јесте тешка, али се не разликујем много од студената са других факултета, имам слободно време, разна интересовања и хобије, не знам одакле предрасуда да физичари не дижу поглед са књиге!

Пореде Вас са Шелдоном Купером, колико Вам то ласка, ако знамо да је то велики генијалац из серије који познаје одлично физику?

Искрено, не волим када ме пореде са Шелдоном, јер то вуче све ове предрасуде о којима сам причала, а којих желим да се ослободим. Драго ми је да неко мисли да сам генијалац као Шелдон, али често људи не мисле само на генијалност када ме пореде са њиме, већ и на његово понашање и карактерне црте. Са друге стране, морам да признам да Шелдон и ја личимо мало и по понашању и да сам увек била мало „чудна“, али не бих то повезала са физиком и непријатно ми је када неко истиче те моје „чудне“ особине, јер су ме вршњаци често исмевали због тога кад сам била млађа.

Да ли Ваши професори знају да имате Тик Ток и какве су реакције?

Већина професора не зна. Неки знају да радим нешто, али немају појма шта. Једна професорка је почела да снима клипове о физици на Тик Току отприлике у исто време кад и ја, тако да је једино она упућена и подржава ме у томе.

На Вашем профилу нису само видеи о томе шта је физика, него и упозорења. Колико је то битно за Вас?

Битно ми је да људи не верују свему и свачему. Данас на интернету стварно има свега. Најбољи пример је рецимо да пуно људи меша астрономију и астрологију. Астрономија изучава физику свемира, и она је наука. Астрологија и хороскоп повезују небеске објекте са особинама људи, што је псеудонаука, односно у буквалном преводу лажна наука, то је веровање без научних доказа. Правила сам клипове и о томе колико су теорије завере апсурдне, али тешко је променити нечије мишљење у једноминутном видеу. Недавно сам сазнала да постоје интернет странице које вам наводно дозвољавају да именујете звезде и за то узимају велике паре. Као неко ко се бави науком знам да је ово немогуће, Међународна астрономска унија даје имена звездама по њиховим карактеристикама и по телескопима помоћу којих су нађене те звезде. Ниједан индивидуалац не може да именује звезду, па тако ниједна компанија не може да вам наплаћује ту услугу.

@бабy.сqуилло

појзи ❤️💀 ##фyп ##астроалекс ##наука ##сциенце ##данзаљубљених

♬ Папараззи - Ким Драцула

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Како бисте оцијенили Тик Ток као друштвену мрежу?

Нисам сигурна шта да мислим о Тик Току. Са једне стране алгоритам је одличан и свакоме даје шансу. Са друге стране, корисници, који су махом деца, често су изложени расизму, хомофобији, вршњачком насиљу, порнографији и слично. Али то није само проблем Тик Тока, већ нашег васпитања. Када гледам коментаре пуне мржње остављене на мојим клиповима, згрозим се на помисао да једна млада особа може тако нешто да напише. Тик Току ћу дати 8/10, али садржају на балканском Тик Току дајем 3/10.

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.