Студија у Америци показала да нисмо ни близу имунитету крда

Анализа која је обухватила пацијенте широм Америке који су примали дијализу открива да је мање од 10% људи имало антитела на коронавирус до јула 2020. године

BUKA portal / 26. септембар 2020

 

Анализа која је обухватила пацијенте широм Америке који су примали дијализу открива да је мање од 10% људи имало антитела на коронавирус до јула 2020. године, а код мање од 10% оних са антителима то је дијагностиковано тестирањем на антиген или ПЦР тестом.

Истраживачи кажу да је ова репрезентативна популација идеална за проучавање општег ширења ЦОВИД-19 у САД-у, јер се ови пацијенти подвргавају месечном рутинском вађењу крви и имају друге сличне факторе ризика од коронавируса, као што су старост, да нису белци и сиромаштво.

Да би се контролисао вирус треба да се да приоритет мањинама и људима који живе у густо насељеним областима како би спречили ширење међу општом популацијом.

Прва пресечна, национална анализа више од 28.000 пацијената на дијализи у САД открила је да је мање од 10% одраслих особа у САД имало антитела на ЦОВИД-19 од јула 2020. године, а дијагностиковано је мање од 10%.

Објављена у часопису Ланцет, нова студија такође показује веће стопе заразе међу етничким мањинама и људима који живе у урбаним подручјима са нижим приходима и великом густином – што указује на потребу за напорима у јавном здравству да се приоритет да овој популацији како како би се спречило ширење у општој популацији.

Истраживачи са Универзитета Стенфорд објашњавају да пацијенти на дијализи представљају важну популацију за проучавање опште серопреваленције коронавируса. Ови пацијенти већ пролазе рутинске месечне лабораторијске анализе и представљају факторе ризика сличне зарази са ЦОВИД-19 као и општа популација, укључујући старост, да нису белци и сиромаштво.

Студија прати претходна сазнања недавних студија серопреваленције високо погођених земаља и региона (нпр. Вухан, Кина и Шпанија), које су показала да упркос интензивном оптерећењу ресурсима и повећаном морталитета, стопе серопреваленције на нивоу становништва остају ниске. Друге студије серопреваленције америчке популације ограничене су на регионална жаришта, попут Њујорка.

„Ова популација пацијената не само да је етнички и социо-економски репрезентативна, већ је и једна од ретких група људи која се може више пута тестирати. Будући да је бубрежна болест квалификована за Медикер (здравствено осигурање на федералном нивоу које је доступно свим држављанима и сталним становницима САД), они се не суочавају са многим препрекама у приступу нези које ограничавају тестирање опште популације “, рекао је др Шучи Ананд, директор Центра за тубулоинтерстицијске болести бубрега на Универзитету Стаенфорд и водећи аутор студије.

„Успели смо да утврдимо – са високим нивоом прецизности – разлике у серопреваленцији међу групама пацијената унутар и широм региона Сједињених Држава, пружајући врло богату слику првог таласа пандемије, која може надам се да помогне у информисању стратегија да заустави епидемију која напредију циљајући рањиве популације “.

Студија показује хитну потребу да се напори у јавном здравству посвећени контроли ЦОВИД-19 наставе, са више пажње посвећене неким од најризичнијих заједница које су истраживачи идентификовали: већинско црначко и хиспанско становништво, заједнице са ниским приходима и густо насељено градско подручје.

Налази су показали да су, у поређењу са већином нехиспанске беле популације, људи који живе у претежно црним и латиноамеричким насељима имали два до четири пута већу вероватноћу инфекције (стопе инфекције ЦОВИД-19 биле су 11,3% до 16,3% у црним и хиспанским заједницама, у поређењу са 4,8% у већини нехиспанског белог становништва), док су сиромашна подручја имала двоструко већу вероватноћу, а најгушће насељена подручја показала су 10 пута већу вероватноћу серопозитивности на САРС-ЦоВ-2.

У студији су истраживачи тестирали серопреваленцију антитела на САРС-ЦоВ-2 у случајно одабраном репрезентативном узорку од 28.503 пацијента како би пружили националну процену изложености вирусу током првог таласа пандемије. Од популације узорка, 89% је тестирано у прве две недеље јула. Узорковање је било репрезентативно за америчке пацијенте на дијализи распоређене према старости, полу, раси, етничкој припадности и региону.

Пацијенти из узорка су из 46 држава и 1.013 америчких округа.

Узимајући у обзир екстерно потврђену осетљивост теста, серопреваленција се кретала од 8,2% до 9,4% у популацији узоркованих. Истраживачи су проценили да је стандардизована серопреваленција САРС-ЦоВ-2 у популацији САД приближно 9,3%.

Упоређивањем података о серопреваленцији из њихове студије са бројем случајева на 100.000 становника са Универзитета Джонс Хопкинс, аутори процењују да је дијагностиковано 9,2% серопозитивних пацијената.

„Ово истраживање јасно потврђује да је упркос високим стопама коронавируса у Сједињеним Државама, број људи са антителима и даље низак и нисмо се приближили постизању имунитета крда. Док се не одобри ефикасна вакцина, морамо осигурати мере превенције за угрожену популацију“, рекла је ауторка студије, др. Джиули Персонет, професор медицине на Универзитету Стенфорд

 

Недељник


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.