СТУДИРА ЕЛЕКТРОТЕХНИКУ И ИМА ПРОСЈЕК 10,0 : Упознајте Бојана, младог Бањалучанина који се окитио са два злата у Бугарској

Два прва мјеста у областима Теорија електричних кола и Математика 2.

Tatjana Čalić / 14. јун 2019

Овогодишња Електријада у Бугарској била је најуспјешнија у историји бањалучког  Електротехничког факултета, који је освоји друго мјесто у генералном пласману. Бриљирали су овом приликом многи студенти, са којима радимо  једну велику причу, а овом приликом вам доносимо дио разговора са  Бојаном Дерајићем, студентом друге године, који је освојио два прва мјеста у области Теорија електричних кола и Математика 2.


Иначе, Бојан је студент са просјеком 10, тако да смо се у разговору дотакли многих тема, од његових интересовања, стања на факултету, будућих планова, али и неизбјежне теме –одласка са ових простора. 


Каже да му је веома драго што је заједно са колегама, који су такође остварили одличне резултате, допринио успјеху факултета на коме студира. 


Осјећај је стварно фантастичан, јер смо показали да без проблема можемо парирати другим факултетима из региона када је знање у питању. Наравно, ово је велики успјех и за мене лично, јер сам се такмичио из предмета који су веома битни за оно што ја студирам и вјерујем да ће ми знање стечено кроз припрему за ова такмичења допринијети у даљем студирању. Такође, искуство које сам стекао кроз учешће на Електријади и путовање у Бугарску је само по себи велики успјех и надам се да ћу учествовати и сљедеће године“, испричао је за Буку Бојан. 


Каже и да је просјек који има - 10, резултат тога што је изабрао да студира оно што воли и што га највише занима, а то је електротехника. Тренутно постоји доста области електротехнике које га лично интересују и које би желио да изучава. 


Сада је на студијском програму Електроенергетика и аутоматика, гдје се изучава већи дио онога што га занима, међутим, постоје и области које су му доста интересантне, али нису дио редовне наставе и њима се посвећује доста слободног времена. 


У овоме тренутку не може рећи чиме би се дефинитивно желио бавити у будућности, али неке од дисциплина које су му најинтересантније, и које свакако планира изучавати у скоријој будућности, су роботика, вјештачка интелигенција, обновљиви извори енергије и "паметне" мреже. 


Све ове дисциплине су прилично актуелне у свијету и сматрам да ће њихов развој у будућности бити веома користан за читаво друштво“, нагласио је.


Интересовало нас је и Бојаново размишљање о одласцима са ових простора, посебно младих, образованих људи. Питали смо га и да ли сматра да држава и надлежне институције могу и морају уради више за младе и паметне људе, како би одлучили остати овдје или се бар вратити након усавршавања: “Мислим да је велика штета то што наши људи свакодневно одлазе са ових простора, али их и разумијем јер свако жели и треба да обезбиједи бољу будућност за себе и своју породицу. Наравно, велики је губитак када млади људи, који овде заврше факултет, одлазе да раде у друге државе, али мислим да би још већа штета била да остану овдје и губе вријеме у потрази за адекватним радним мјестом. Такође, људи који одлазе да се школују или усавршавају у иностранству, када се навикну на добре услове и висок животни стандард, врло вјероватно се неће вратити овде без неког снажног унутрашњег мотива. Могуће је и да након усавршавања вани, једноставно немате техничке услове да стечено знање примијените и развијате овде на нашим просторима.


Сматра да би надлежне институције требале побољшати доста тога како би се цјелокуопни животни стандард подигао на виши ниво. Требали би више пажње посветити модернизацији студијских програма на факултетима и цјелокупног образовног система како би били у складу са страним универзитетима. Наравно, осим квалитетног образовања, каже Бојан, неопходно је младим људиима омогућити да се добро запосле и наставе професионално усавршавати у своме послу. 
То су само неке од ствари које сматра да би требало побољшати.


С обзиром да су дисциплине које су њему интересантне прилично неразвијене на нашим просторима, врло вјероватно ће и сам покушати школовање наставити негдје у иностранству, ако се укаже прилика. 


Једноставно бих желио да стекнем што квалитетније знање и да га имам гдје примијенити, а то се тешко може остварити ако останем овдје. Могућност за наставак студирања и запослења овдје би постојала када би се десиле велике промјене у образовном систему и друштву уопште, мада је мала вјероватноћа да ће се то остварити у скоријој будућности, закључио је Бојан.


Искрено се надамо да ће, како због Бојана, тако и због многих младих људи који се питају шта још увијек раде у БиХ, институције промијенити трагичан однос према нашем највећем потенцијалу.


Јер поред тога што несхватљиво лако губимо таленте и научнике, губимо уједно и људе који би могли допринијети обнови друштва и државе.


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.