Створили смо готово савршену олују за нове пандемије

Створили смо "савршену олују" за болести које се преносе из свијета дивљих животиња на људе и глобално брзо шире, а људско уништавање природе тај процес само убрзава, упозоравају научници.

BUKA portal / 16. јун 2020

Ово је глобално стајалиште здравствених стручњака који проучавају како и гдје се у свијету појављују нове болести.

У склопу тих напора стручњаци су развили сустав препознавања образаца који могу предвидјети које болести дивљих животиња представљају највећу пријетњу за људе.

Овај приступ проблему износе знанственици с британског Универзитета у Ливерпоолу и он је дио глобалних напора у проналаску начина да се боље припремимо за будуће заразне болести. 

У посљедњих смо 20 година имали шест великих пријетњи - САРС, МЕРС, еболу, птичју грипу и свињску грипу", рекао је за ББЦ професор Маттхеw Баyлис с ливерпулског универзитета 

"Успјели смо избјећи шест хитаца, но шести нас је ипак погодио. И ово није посљедња пандемија с којом ћемо се суочити, због чега морамо изблиза надзирати болести међу дивљим животињама", сматра професор. 

У склопу детаљне анализе, заједно с колегама је осмислио предсказујући систем препознавања образаца којим се може проучити голема база података свих познатих болести из животињског свијета.

Међу хиљадама бактерија, паразита и вируса познатих науци, овај сустав препознаје и трагове скривене у броју и типу врста које они успијевају заразити. Сустав трагове користи да би закључио који међу њима представљају највећу пријетњу за људе.

Ако се неки патоген прогласи приоритетом, научници ће, како кажу, усмјерити све своје истраживачке снаге на проналазак превентивних мјера и начин лијечења прије избијања заразе. 

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.