СУД ПОНИШТИО РЈЕШЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ЕКОЛОГИЈЕ: Још једна успјешна правна битка за одбрану Врховинске ријеке

Суд је поништио рјешење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС којим је било одлучено да носилац пројекта “Деласо” д.о.о. Теслић није обавезан спроводити Студију утицаја на животну средину за малу хидроелектрану

Maja Isović Dobrijević / 11. јануар 2021

Foto: Ilustracija

 

Окружни суд у Бања Луци је донио позитивну пресуду за одбрану Врховинске ријеке која се налази на локалитету општине Калиновик, дана 05.01.2021. године. Суд је поништио рјешење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС којим је било одлучено да носилац пројекта “Деласо” д.о.о. Теслић није обавезан спроводити Студију утицаја на животну средину за малу хидроелектрану “Хотовље” на Врховинској ријеци.

"Наиме, Министарство приликом доношења поништеног рјешења није уважило мишљење Института за јавно здравство РС-а којим је указано да није посвећена нарочита пажња утицајима на потенцијална изворишта воде за пића од стране израђивача претходне процјене утицаја као и да је машинска зграда хидроелектране у ненасељеном мјесту у горњем току Врховинске ријеке, 300 м испод каптираног изворишта ријеке намијењеног за јавно водоснадбијевање становништва, те да је објекат доста близу каптаже у заштитним зонама јавног водног објекта. Министарство не само да није уважило мишљење Института у овом погледу него није навело нити ваљане разлоге због којих исто није уважено", истичу из Аархус центра.

Додају да Министарство у поништеном рјешењу није уважило нити навело разлоге за не уважавање мишљење Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, у којем је истакнуто како ово подручје представља станиште врсте поточног рака Аустропотамобиус торрентиум Сцхранк, препознатог као врста од интереса за Европску унију, коју врсту је потребно очувати кроз заштиту подручја које настањује, као и да је Горњи ток ријеке Неретве са притокама једно од највећих и највише очуваних станишта аутохтоне поточне пастрмке Салмо трутта Линнаеус, па једна од најважнијих мјера заштите и очувања тог подручја те повећања укупне ихтиопопулације јесте заштита посебних станишта тзв. рибљих плодишта.

"Такођер, допунама Просторног плана РС-а до 2025. године, подручје горњег тока ријеке Неретве је планирано за заштиту у категорији Подручје управљања стаништем, а такођер је планирано и за хидроенергетско кориштење, што је потпуно неспојиво, те је нужно да надлежна министарства утврде које је планско рјешење од већег интереса за Републику Српску. Сасвим је јасно да није могуће истовремено вршити и заштиту станишта и хидроенергетско кориштење, на шта суд посебно указује. С обзиром на наведено, сасвим је јасно да ће предметна хидроелектрана имати утицај на природна станишта, те је стога било нужно донијети рјешење којим ће се наложити обавеза израде Студије утицаја на околиш", појашњавају.

С обзиром на све наведено, суд је донио пресуду којим је уважио тужбу поднесену од стране Центра за животну средину, а припремљену у сарадњи са Аархус центром у БиХ, те поништио спорно рјешење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, и наложио да се донесе ново рјешење у року од 30 дана.

Вриједи напоменути, да је Министарство у међувремену исходовало и еколошку дозволу за МХЕ Хотовље, сада већ на темељу поништеног рјешења. Еколошка дозвола је такођер утужена и чека се судска пресуда. Због радова који се већ дужи период изводе на Врховинској ријеци од стране инвеститора су поднесене и бројне кривичне пријаве као и захтјеви за инспекцијски надзор, па остаје нада да ће се овом судском

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.