Суд забранио порталу Х-алтер да пише о шефици Поликлинике коју је оптужила Северина, прочитајте текстове након којих је стигла забрана

Порталу из Хрватске Х-алтер Опћински грађански суд у Загребу одредио је у уторак привремену мјеру забране објављивања текстова о директорици Поликлинике Гордане Буљан Фландер.

BUKA / 23. септембар 2021

 

Судац Андрија Кривак донио је одлуку "ради осигурања неновчане тражбине Поликлинике за заштиту дјеце и младих Града Загреба и директорице Поликлинике Гордане Буљан Фландер", наводи се у рјешењу.

Привремена мјера забране издана је темељем Овршног закона Удрузи за независну медијску културу, издавачу непрофитног портала Х-алтер. Остат ће на снази до правомоћног окончања поступка који су предлагатељи осигурања дужни покренути ради оправдања наведене привремене мјере или до другачије одлуке суда на приједлог предлагатеља или противника осигурања.

Како пренос емедији у Хрватској, ријеч је о неуобичајеној одлуци Суда којом се де фацто медију забрањује писање о одређеној особи. Сличне су захтјеве када је ријеч о слободи медија судови у правилу одбијали, но не и у овом случају. Суд је, к томе, одлуку донио без очитовања Х-алтера или ауторице текстова оцјењујући да то није потребно за доношење одлука. 

Х-алтер је у протеклим данима објављивао текстове у којима проблематизира рад Гордане Буљан Фландер, односно Поликлинике којој је на челу.

Ради се о серији текстова новинарке Јелене Јиндре који су објављени протеклих мјесеци на порталу Х-алтер под насловом "Сустав за заштиту или злостављање дјеце?"

Посљедњи текст објављен је у сриједу 22. септембра, а суд је одлуку донио због осам текстова у раздобљу од 12. јула до 8. септембра.

Судац Кривак мјеру је, како смо навели, одредио без очитовања противника осигурања, односно издавача и одржавања рочишта. Удруга за независну медијску културу има право жалбе у року од осам дана, али жалба не одгађа правомоћност рјешења.

Незадовољство Поликлиником Гордане Буљан Фландер исказала је недавно у интервјуу пјевачица Северина Вучковић, након чега је и ресорно Министарство рада и социјалне скрби покренуло изванредни надзор. Уклањање текстова раније су тражиле удруге Хрватска психолошке комора, Хрватско психолошко друштво и Хрватска удруга социјалних радника.

"Након вишедесетљетног тлачења медија душевним болима осјетљивих политичара попут Васе Бркића и других којима су хрватски суци додјељивали стотине тисућа куна не зато што је у објављеним текстовима о њима било нешто неточно, сада и ово?! Ријеч је о агресији на слободу медија. На ово се једноставно не може остати миран. На ово се мора одговорити. Јер ако се данас овако цензурира Х-алтер, сутра ће се и Индеx. Е, богме неће. Како би то рекли у Биг Лебоwском: Тхис аггрессион wилл нот станд" написао је на порталу Индеx новинар Гордан Духачек

Портал БУКА изражава пуну подршку колегама и другарима са портала Х-алтер. Цензура је неприхватљива!

Све текстове са халтера прочитајте овдје

 

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.