Судије и тужиоци морају оправдати високе плате

Плате судија и тужилаца у БиХ, према подацима из одговора БиХ на упитник Европске комисије, досежу и више од 4.500 марака, а дио јавности сматра да би носиоци правосудних функција требало да оправдају тако висока примања те да убрзају реформе.

BUKA portal / 14. август 2019

 

Тако се, према подацима из упитника, наводи да су плате судија и тужилаца око пет пута веће од просјечних плата у БиХ те да предсједник Суда БиХ и главни тужилац Тужилаштва БиХ имају основну плату од 4.576 КМ, док је основна плата шефова одјељења у Суду БиХ и шефова одсјека у Тужилаштву БиХ 4.160 КМ. Судије Суда БиХ и тужиоци Тужилаштва БиХ примају плату од 3.952 КМ, а када је у питању основна плата предсједника кантоналних судова у ФБиХ, она износи 3.536 КМ, а иста примања имају и главни тужиоци кантоналних тужилаштва. Највише плате у РС имају главни републички тужилац и предсједник Врховног суда РС и оне износе 4.499 марака.

Са друге стране у Привременом извјештају Европске комисије за 2018. годину, у којем се даје мишљење о спремности БиХ за улазак у ЕУ, наведено је да у правосуђу и даље цвјета корупција те да се реформе одвијају споро.

"Корупција је распрострањена те и даље представља разлог за забринутост. Смањење заостатка у рјешавању комуналних предмета у судовима и реформа извршних поступака и даље представљају проблем", наведено је у овом извјештају и додаје се да, иако је БиХ постигла одређени напредак у вези с правосуђем, генерално гледано, реформе се споро одвијају.

Тања Топић, политички аналитичар из Бањалуке, сматра да људи запослени у правосуђу треба да имају високе плате.

"Тако их чувамо од свих пошасти које вребају, што из политике, што из криминалног миљеа. Плашим се да је многима плата постала тек джепарац и да данас мало ко вјерује људима који раде у правосуђу", каже Топићева за "Независне" и додаје да би правосудни органи сами требало да прочисте своје редове од оних који су им озбиљно нарушили имидж.

Њено мишљење не дијели Дарко Кременовић, адвокат из Бањалуке, који сматра да су плате судија и тужилаца у БиХ веома мале с обзиром на озбиљност посла којим се они баве.

"Сасвим је друго питање да ли сваки судија треба да буде судија и да ли тужилац треба да буде тужилац, али за оне судије и тужиоце који могу да одговоре свом позиву, та плата је премалена и не само њихова него свих радника у правосуђу", изјавио је Кременовић за "Независне". Према његовим ријечима, дактилограф, који, како каже, носи добар дио посла, има плату 600-700 КМ и судија 2.500 марака.

"Данас имате грађевинце који зидају и имају 3.000 или 4.000 марака плату", наглашава Кременовић. Када су у питању резултати рада запослених у бх. правосуђу, сматра да су они посљедица стања у друштву те да су судови у узрочно-посљедичној вези са другим органима, како правосудним тако и истражним.

Иванка Марковић, замјеник предсједника Одбора за политички систем, правосуђе и управу у Народној скупштини РС, каже за "Незавсине" да треба да се запитамо да ли су поменуте плате адекватне ономе што су судије и тужиоци морали да ураде да би били то што јесу.

"Да заврше факултет, да положе правосудни испит, да уложе у своје образовање, па тек онда да видимо да ли су у складу са резултатима рада", казала је Марковићева.

Независне


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.