“ШУПЉА” ВЛАДА ПРЕД МНОГИМ ИЗАЗОВИМА Могу ли Вишковић и министри без знања и звања задржати људе у РС

Република Српска полако нестаје и никог није брига!

Milovan Matić / 13. јануар 2019

Док високи званичници парадирају, аплаудирају и на пријемима коктеле испијају, народ Републике Српске у немаштини и безнађу пакује кофере и одлази из ове земље заувијек.

Одлази у непознато остављајући иза себе све што су годинама мукотрпно градили. А, многи нису ништа специјално ни изградили, јер у земљи која прождире и презире поштене, а награђује површност и полтронство, тешко је обезбједити себи било шта, па чак ни живот достојан човјека.

Да смо заглибили преко главе у блату јасно је свима, осим онима који би требали да нас ваде из муља у који су нас убацили. Тако бар мисле у опозицији, из које гласно поручују да нова Влада РС на челу са премијером Радованом Вишковићем не смије више губити ни тренутка, те да је потребно хитно направити корјените промјене. 
Према мишљењу опозиционих политичара, одлазак људи је постао проблем број један за који власт нема рјешење. Како су нам рекли, ово би требало бити приоритет у 2019. години.
  
Тако, посланица Партије демократског прогреса (ПДП) у Народној скупштини РС Јелена Тривић наводи да је кључни проблем РС масован одлив становништва. 
“Притом, не одлазе нам само млади, већ све генерације. А узроци су економске природе иако постоји и велико неповјерење у институције, систем, те огормна депресивност код грађана и увјерење да овдје никад неће бити боље. Тако да, надам се да ће се институције РС озбиљније позабавити овим проблемом и да неће тражити изговор у флоскулама да је одлазак глобални проблем и да се он дешава и у другим земљама. Ми морамо схватити да је нас мало и да је сваки човјек злата вриједан и да морамо све урадити да га задржимо овдје. Економски факор јесте утицајан, али постоји и тај други који се може описати као неповјерење у систем”, рекла нам је Тривић.

Ипак, она није баш увјерена да је Влада способна да се ухвати у коштац са овим проблемом. Како каже, она ће заједно са колегама из опозиције пратити рад Владе, која већ сада у свом провом мјесецу рада, повлачи многобројне лоше потезе. 

“Поред тога, у самом саставу министарстава видимо да постоје људи који нису компетентни да ту буду и да нису дошли на та мјеста због стручности већ због страначког поткусуривања. На тај начин је и састављена ова Влада. Нисам сигурна да је оваква Влада способна да се суочи са проблемима који су пред нама. Колико ће сам премијер имати знања и вјештина да уради нешто, тек ћемо видјети. Не желим судити унапријед, иако ми се чини да ово није Влада која ће донијети круцијалне промјене, од промјене животног стандарда, преко враћања повјерења у систем, до заустављања одласка људи”, рекла је Тривић и додала да је сигурно да ће случај Давида Драгичевића и Правде за Давида показати колико је власт спремна да се суочи са проблемима и колико има воље и жеље да врати повјерење грађана у институције и систем. 
“Ја не вјерујем да ће бити помака. Нико у институцијама које су заробљене од појединаца не показује ту спремност. Најсрећнија бих била кад би ме власт демантовала. По народној, врана врани очи не вади, тешко је нешто очекивати од тих људи.”

Њен колега Перица Бундало (ПДП) на ова година мора да донесе политичку стабилност, јер су пред нама велики политички изазови на које ће бити теко одговорити. 
“Највећи проблем је економија и демографска катастрофа. Ми морамо одговорити на изазове који су пред нама. Како задржати младе људе, како онима који раде и онима који примају пензије осигурати социјалну сигурност и завидан стандард који ће их мотивисати да овдје живе и раде”, рекао је Бундало.

Поред тога, он додаје да је потребно кроз запошљавање и субвенције осмислити детаљан приступ ријешавању ових проблема. 
“Потребно је зауставити ову толеранцију на криминал и корупцију који нагризају све поре друштва. У том контексту хито је потребно разријешити нерјешена убиства, што би требало да буде полазна основа за повратак вјере у законе и правну државу. Мора се одлучније кренути у рјешавање изазова који су постављени пред нас на путу ка ЕУ. Ипак, економске реформе морају бити прије свега и оне треба да буду носилац промјена”, рекао је бундало за БУКУ.

Према његовим ријечима, оно што је премијер понудио у програму економских реформи и економској политици нуди одређену перспективу. Ипак, он је сумњичав кад се говори о проведби у дјело стратешких докумената Владе РС.
“ Е сад, да ли ће они бити у могућности и да ли ће хтјети и жељети то да реализују друго је питање. Нисам сигуран да су они опредијељени да нешто пуно промјене, јер већ у старту имамо ситуацију да министри не поштују основне ствари из ових докумената. Такође, капацитет појединих министара није нешто што би нас увјерило у супротно”, каже Бундало.

И посланик СДС-а у НСРС Миладин Станић сматра да се посебан акценат у овој години мора ставити на спријечавање одласка људи из РС. Он наводи да је то прво питање на које Влада мора хитно пронаћи одговор, јер у супротном Републику Српску чека спроро одумирање.

“Мора да се ради на задржавању народа у РС, а народ се може задржати само добрим пословима и добрим примањима. Сва остала прича иде у смеће. Просјечна плата до 800 КМ у Републици Српској никог неће задржати и ми то морамо схвватити и прихватити. Овдје минималац мора у гарантованом износту изаћи у наредне три године на 800 марака. И то је суштина. Плате и посао”, рекао је Станић, који не види довољно стручности и знања у Влади за рјешавање једног овако крупног проблема.  

“Не знам како ће то радити ова Влада која је шупља и никад лошија. Изузев премијера, којем за нијансу дајем предност у односу на министре, јер долази из привреде и има искуства у тој области. А што се тиче министара они су као буре без дна, шупљи да не могу више бити”, закључио је Станић.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.